Menü

Miért jó síelni?

Ha síeltél már, akkor azért olvasd el, ha nem, akkor azért…

Lássuk milyen pozitív hatásai vannak ennek az adrenalinnal teli téli sportnak.

A síelés remekül fejleszti a motorikus képességeket, mint például a kondicionális képességeket, a koordinációs képességeket és megfelelő edzés esetén az ízületi hajlékonyságot is. A síelés (és snowboardozás) során fejlődik az állóképességünk és az egyensúlyozó képességünk is, hiszen gondoljunk bele, hogy a síelés két lécen való megálláson és azok oldalra döntésén alapszik.

A térbeli tájékozódó képességünk is javul, hiszen periférikus látásunk segítségével, síelés közben figyelnünk kell másokra is, emellett az utat is szemmel kell tartani.

A ritmusérzékünk is fejlődik, mivel a párhuzamos lécvezetés során balra és jobbra ritmusosan döntjük testünket, ezzel lassítva haladásunkat a hegyről lefelé, jó esetben megtartva a biztonságos sebességet (ezt természetesen lehet szabályozni az ívek elnyújtásával).

A reakció, azaz a reagáló képesség is egyből elkezd javulni, ha valaki síelni tanul, mivel a síoktatások során az oktatók bólyákat használnak, amiket kerülgetni kell, és ehhez gyors reagáló képességre van szükség.

A síelés (ha gyerekkorban kezdjük) egy olyan alapot biztosít, amit később bármelyik sportágban hasznosítani lehet, ezért is jó minél fiatalabb korban megtanulni.

A kezdők számára elsősorban a zöld és kék színnel jelölt pályák a legalkalmasabbak, akik ügyesebbek, a piros és fekete pályákra is rámerészkedhetnek, ám csak akkor, ha tényleg biztosak a tudásukban. A fekete színű pályák a legnehezebbek és így a legveszélyesebbek is, főleg azok, amelyeket nem kezelnek, azaz nem ratrakolják a pályát, hanem buckásan, jegesen hagyják, ettől is lesz olyan izgi…

Az utóbbi pályákat kizárólag haladó, rutinos síelőknek ajánlom.

Természetesen a kedvelt téli sportok között, a síelés mellett ott van a snowboardozás is, mely évről-évre egyre népszerűbb. Valaki azt mondja ez könnyebb, valaki azt, hogy nehezebb, mindenesetre teljesen más technikát igényel, mint a síelés.

Szerencsére a környező országok mind bővelkednek sípályákban, és a legtöbb helyen akad más kikapcsolódási lehetőség is, mint például a wellness, a túrázás, vagy városnézés. Ilyen helyeket találunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovákiában vagy akár Szlovéniában.

Télen is nagyon fontos az aktív pihenés, és ennek legjobb módja, ha síelünk, vagy snowboardozunk. Aztán csak óvatosan!

Liszli Kornélia

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.