Menü

Ki gondolná, mi mindenre jó a só!

A só az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk, azonban érdemes más oldalát is megismerni, ugyanis nemcsak ízesítésre jó!

A sót javasolják például a kellemetlen szagok elűzésére. Ha hűtőbe teszünk egy kis tállal, beszívja a kellemetlen szagokat, kézbe dörzsölve is hatásos.

A só állítólag meggátolja, hogy a gyümölcsök megbarnuljanak, ahogy a citromlé is ezt teszi.

A sós vízben a friss tojások elsüllyednek, a rosszak viszont úsznak a tetején.

A só frissen tartja a sajtokat, ezért van vízbe áztatva a bolti mozzarella vagy a feta sajt. A sós víz frissen tartja sajtot.

Érdemes tudni, hogy nagyon jó a só a hangyák ellen. Érdemes az ajtó- és ablaknyílásokhoz sót szórni, mert elriasztja a hangyákat.

Duguláselhárításra is kipróbálhatjuk, ha lefolyóba szórjuk, s állni hagyjuk, a szennyeződéseket kiválóan fel tudja oldani.

Zsírtalanításnál is sikeresen alkalmazhatjuk, a só ugyanis leszed sokféle szennyeződést.

A poharak tisztítását is elvégezhetjük vele, langyos sós vízzel fényesre lehet öblíteni a poharakat.

Ha két púpos kanálnyi sót szórunk a mosógépbe, a fakó ruhák újra szebb színekben pompáznak.

A só felélénkíti az anyagokat és a színeket is.

Eltávolítja a vérfoltot, ha hideg vízbe áztatjuk a ruhát és megszórjuk utána sóval, amit 20 percig rajta hagyunk.

Száj- és torokproblémákra kiváló a só, langyos sós vízzel szoktam én is gargalizálni, hatásos.

A sós vizes oldat számos betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható, például az ínyproblémáknál, a torokgyulladásnál vagy torokfájásnál.

A sós lábfürdő csodát tesz a nap végén! Az izmok ellazulnak, a só pedig leszedi a legfelső, elhalt hámréteget a lábról.

A rozsdás konyhai eszközöket citromlé és só egyenlő arányú keverékével újra rozsdamentesre varázsolhatjuk, szinte szebb lesz minden, mint új korában.

Ha a sütőbe helyezett étel kifut, szórjunk bőven sót a benne keletkezett foltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatunk, miután kihűlt a sütő.

Kiváló tippet olvastam a sóval légfrissítésre. A só természetes módszerrel távolítja el a kellemetlen szagokat, és teszi frissé a levegőt! Ha egy narancsot félbevágunk, kivájjuk a belsejét és feltöltjük nagyszemű sóval, frissíti a levegőt a lakásban.

Sós inhalálással segíthetünk az allergiás, asztmatikus és egyéb légúti problémákon. A modern gyógyászat már teljesen elképzelhetetlen só tartalmú infúzió nélkül.

A só külsőleg alkalmazva gyógyító hatással bír a pattanásos, ekcémás, neurodermatitiszes betegek bőrére is.

Külsőleg alkalmazva a sós bőrradírozás nagyon hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, emellett enyhén fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A sós fürdőnek pedig méregtelenítő és bőrszépítő hatásokat tulajdonítanak.

A táplálkozásban nagyon kell figyelni az elfogyasztott sómennyiségre, a túl sok só ugyanis károsan hat az egészségre, azonban a fenti tanácsokat bátran ki lehet próbálni, gyakorlatilag filléres házi trükkök ezek, melyek olykor többet érnek, mint más, drága módszerek.

Martinka Dia

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.

Ashoka jótékony hatásai

Az Ashoka szó szerinti jelentése: „gondok nélkül”. A hinduk egyik legfontosabb fája, amely egész India szerte honos.

Szezonális zöldségek májusban

Elérkezett az a tavaszi hónap, amikor a piacon már csupa friss és szezonális zöldséget találhatunk. Érdemes tudni, miért fontos ezeknek az idény zöldségeknek a fogyasztása, és hogyan csempészhetünk többet belőlük az étrendünkbe. Felejtsük el végleg a telet, és készüljünk tápanyaggal és vitaminokkal teli friss ételekkel a nyárra!

Prebiotikum, probiotikum, szimbiotikum

A Prebiotikum és a probiotikum között csupán egyetlen betű a különbség, de ennek ellenére merőben eltérő funkciókat töltenek be az emberi szervezetben. Nézzük melyek ezek!