Menü

Ki gondolná, mi mindenre jó a só!

A só az egyik legolcsóbb és leggyakrabban használt konyhai alapanyagunk, azonban érdemes más oldalát is megismerni, ugyanis nemcsak ízesítésre jó!

A sót javasolják például a kellemetlen szagok elűzésére. Ha hűtőbe teszünk egy kis tállal, beszívja a kellemetlen szagokat, kézbe dörzsölve is hatásos.

A só állítólag meggátolja, hogy a gyümölcsök megbarnuljanak, ahogy a citromlé is ezt teszi.

A sós vízben a friss tojások elsüllyednek, a rosszak viszont úsznak a tetején.

A só frissen tartja a sajtokat, ezért van vízbe áztatva a bolti mozzarella vagy a feta sajt. A sós víz frissen tartja sajtot.

Érdemes tudni, hogy nagyon jó a só a hangyák ellen. Érdemes az ajtó- és ablaknyílásokhoz sót szórni, mert elriasztja a hangyákat.

Duguláselhárításra is kipróbálhatjuk, ha lefolyóba szórjuk, s állni hagyjuk, a szennyeződéseket kiválóan fel tudja oldani.

Zsírtalanításnál is sikeresen alkalmazhatjuk, a só ugyanis leszed sokféle szennyeződést.

A poharak tisztítását is elvégezhetjük vele, langyos sós vízzel fényesre lehet öblíteni a poharakat.

Ha két púpos kanálnyi sót szórunk a mosógépbe, a fakó ruhák újra szebb színekben pompáznak.

A só felélénkíti az anyagokat és a színeket is.

Eltávolítja a vérfoltot, ha hideg vízbe áztatjuk a ruhát és megszórjuk utána sóval, amit 20 percig rajta hagyunk.

Száj- és torokproblémákra kiváló a só, langyos sós vízzel szoktam én is gargalizálni, hatásos.

A sós vizes oldat számos betegség tüneteinek enyhítésére alkalmazható, például az ínyproblémáknál, a torokgyulladásnál vagy torokfájásnál.

A sós lábfürdő csodát tesz a nap végén! Az izmok ellazulnak, a só pedig leszedi a legfelső, elhalt hámréteget a lábról.

A rozsdás konyhai eszközöket citromlé és só egyenlő arányú keverékével újra rozsdamentesre varázsolhatjuk, szinte szebb lesz minden, mint új korában.

Ha a sütőbe helyezett étel kifut, szórjunk bőven sót a benne keletkezett foltokra, így nem keletkezik füst, csak egy kéreg a szennyeződésen, amit könnyen eltávolíthatunk, miután kihűlt a sütő.

Kiváló tippet olvastam a sóval légfrissítésre. A só természetes módszerrel távolítja el a kellemetlen szagokat, és teszi frissé a levegőt! Ha egy narancsot félbevágunk, kivájjuk a belsejét és feltöltjük nagyszemű sóval, frissíti a levegőt a lakásban.

Sós inhalálással segíthetünk az allergiás, asztmatikus és egyéb légúti problémákon. A modern gyógyászat már teljesen elképzelhetetlen só tartalmú infúzió nélkül.

A só külsőleg alkalmazva gyógyító hatással bír a pattanásos, ekcémás, neurodermatitiszes betegek bőrére is.

Külsőleg alkalmazva a sós bőrradírozás nagyon hatékonyan távolítja el az elhalt hámsejteket, emellett enyhén fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. A sós fürdőnek pedig méregtelenítő és bőrszépítő hatásokat tulajdonítanak.

A táplálkozásban nagyon kell figyelni az elfogyasztott sómennyiségre, a túl sok só ugyanis károsan hat az egészségre, azonban a fenti tanácsokat bátran ki lehet próbálni, gyakorlatilag filléres házi trükkök ezek, melyek olykor többet érnek, mint más, drága módszerek.

Martinka Dia

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.