Menü

Immunerősítő tippek a járvány idejére

Az immunrendszer szervezetünk védekező mechanizmusa, vagyis az egészségünkre fenyegetést jelentő idegen anyagokkal szembeni ellenállóképesség forrása. Ide tartozhatnak szervek, szövetek, de akár sejtek is. Elég csak a fehérvérsejtjeinkre gondolni, amik olyan védekező reakciókat indítanak el bizonyos esetekben, amik velünk születtek. De ilyen veleszületett védettséget biztosít a gyomornedvünk sósavtartalma is, ami a szájon át bekerült baktériumok ellen véd. Ezeket nevezzük veleszületett immunitásnak.

Ezen kívül beszélhetünk szerzett immunitásról is, ami akkor alakul ki, ha találkozunk egy adott baktériummal vagy vírussal, ami után a szervezetünk megtanulja kezelni azt. Ez lehet természetes, vagyis amikor átesünk például a bárányhimlőn, vagy lehet mesterséges, amikor oltást kapunk. Ilyen a kanyaró, torokgyík és egyéb olyan betegségek, amiken ma már nem kell átesnünk ahhoz, hogy védettek legyünk ellene. Ezt az orvostudománynak és a védőoltásoknak köszönhetjük és nagyban hozzájárul az átlagéletkor emelkedéséhez, mivel némelyik ilyen betegség akár halálos kimenetelű is lehet.

Az immunrendszer bár egy nagyon jól működő védőgát, fokozott kitettség esetén nem árt, ha mi is erősítjük és segítjük a működését. Ilyen módszerek a következők:

vitaminok szedése
ásványi anyagok, nyomelemek szedése
sok zöldség és gyümölcs fogyasztása
forró tea mézzel, gyömbérrel és citromlével
gyógyteák
forró fürdő
teafaolaj és fahéj keveréke párologtatóba
rendszeres kézfertőtlenítés
alapvető higiénia
káros szokások mellőzése

A fenti felsorolásban említettük a párologtató használatát. Most, hogy szinte mindent fertőtlenítünk, nem árt, ha a lakásunkban a levegőre is odafigyelünk. A teafaolaj és a fahéj baktérium és vírusölő tulajdonsága miatt, ha párologtatóba csepegtetjük, a levegőt is tisztítja amellett, hogy kellemes illatot áraszt. De ilyen hatást érhetünk el citromfű, eukaliptusz vagy szegfűszeg illóolaj használatával is.

Egy másik házi praktika a különböző gyógyteák használata. Ezeket egyszerű drogériákban és gyógyszertárakban is megtaláljuk. Hasznos lehet kiegészíteni a hatásukat méz, gyömbér és citrom hozzáadásával. A gyömbér egyfajta természetes antibiotikum, a citrom, mint tudjuk, jó C-vitamin forrás, a méz pedig nyugtatja a torkot, valamint szintén antibakteriális hatással bír.

Ezeket a módszereket alkalmazva és elegendő pihenéssel biztosak lehetünk, hogy az immunrendszerünk elég támogatást kap a jelenlegi fokozott igénybevételhez. Fontos, hogy rendszeresen alkalmazzuk ezeket a módszereket, mert így érhetjük el a tartós hatást. Vigyázzunk magunkra és egymásra.

Balogh Emese

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.