Menü

Hogyan adjuk le az ünnepek alatt felszaladt kilókat?

A karácsonyi időszak alatt biztosan felkúszhat az emberre 2-3 kg plusz, de akár jóval több is, hiszen ilyenkor sokkal több a finomabbnál finomabb főétel és sütemény is, az üdítőitalokról nem is beszélve. Az ünnepek után könnyedén azon kaphatjuk magunkat, hogy az a nadrág, ami addig könnyedén ránk jött, most feszül rajtunk. Azonban ekkor sem szabad kétségbe esni, mert egy kis odafigyeléssel, önkontrollal és tudatossággal megszabadulhatunk a plusz kilóktól.

A fokozatosság elve

Amikor gyorsan akarunk néhány kilót ledobni akkor sem szabad szigorú koplalásba kezdeni, mert az nem vezet hosszú távú eredményre. A legfontosabb a fokozatosság elve és, hogy miután elfogytak a decemberi csokoládé tartalékok, tényleg kevesebbet nassoljunk, különösen most, hogy a legtöbb ember még több időt tölt otthon. Ez pedig ebben az esetben, még több kisértés, hogy megnézzük 1-2 óránként, hogy nem-e esetleg került valami új “finomság” a kamrába vagy a hűtőbe.

Megfelelő testmozgás

A megfelelő testmozgás most még problémásabb, mint általánosságban. Azonban, egy kis kardio edzést könnyedén el lehet végezni otthon is vagy ha egy kicsivel jobb idő van, akkor az egyik legjobb kalóriaégető a kocogás és a kerékpározás.

Ma már rengeteg alkalmazás, netes tipp van, hogy hogyan fogyjunk nagyon gyorsan a megfelelő edzésekkel, az, hogy ezekben ki mennyire hisz azt mindenki maga dönti el. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ha télen is aktívan végzünk szabadtéri mozgást, akkor érdemes szedni C-vitamint vagy valamilyen Multivitamint, mert a hidegben sokkal könnyebben meg lehet fázni és nem szerencsés állandóan megfázással bajlódni a téli időszakban sem.

Tudatos étkezés

Az ünnepek után fontos odafigyelni, hogy jóval kevesebb édességet fogyasszunk. Valamint ilyenkor érdemesebb egy kicsit változtatni az ételeken és a mennyiségben is, így mondjuk érdemesebb több zsírszegény ételt fogyasztani valamint reggelire sem kolbászt vagy sonkát enni, hanem valamilyen tejterméket vagy joghurtot.

Próbáljunk meg napi ötször étkezni, ez sokszor ha valaki dolgozik, vagy egyszerűen nem bír erre igazán odafigyelni a napi rutinja mellett, az sem probléma, de fontos, hogy egyszerre akkor se együnk sokat, hanem próbáljunk többször kisebb adagokat enni.

Nem feltétlenül a kalória vagy az ételek milyensége a legfontosabb ha az “ünnepi plusszokról van szó” hanem a mennyiség. Ha betartod a szabályokat és odafigyelsz az étkezésre, valamint beiktatsz egy kis testmozgást is, akkor az elkövetkezendő néhány hétben az ünnepi felesleg szépen lemegy és nem is fog visszajönni. A testmozgás terén az a jó ha legalább heti háromszor tudsz legalább egy fél órát edzeni, és ezek között legyen olyan is amelyik legfőképp zsírt éget valamint olyan is, amelyik elsősorban izmot fejleszt. Ha az edzést valaki továbbviszi az elkövetkezendő hetekben és hónapokban is, akkor mire véget ér a karantén és feloldják a korlátozásokat - remélhetőleg - addigra már nemhogy csak az ünnepi pluszt adta le, hanem már izmot és erőnlétet is fejlesztett.

Szabó Máté

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

A táplálék megvonás hatásai

Adott embercsoport szokásos aktivitása mellett napi 14000 kJ-t (~3500 kcal) fogyasztott. 24 héten keresztül napi 6400 kJ-nyi (1600 kcal) táplálékot, ami eredeti szükségletük 46%-át fogyasztottak. Az eredmények döbbenetesek voltak.

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.