A narancsról
- Dátum: 2021.01.14., 09:52
- Liszli Kornélia
- antioxidáns, antocián, C-vitamin, értékes anyagok, fehérje, gyümölcscukor, kálium, koleszterinszint, narancshéj, vízhajtó
A narancs az egyik legkedveltebb déligyümölcs és szerencsére az év minden szakaszában megtalálható a boltok polcain. Magas C-vitamin tartalma mellett még számos más értékes anyag megtalálható benne. A C-vitamin mellett A-, B1-, B2-, B6-és E-vitamint, niacint és bioflavont is tartalmaz. További értékes anyagok is találhatók benne, úgy mint a kalium, kalcium és foszfor, a nyomelemek közül pedig a szelén.
A narancs jellegzetes édeskés-savas ízét a gyümölcscukor és a magas citromsavtartalom, valamint az aromás olaj adja. Bár az íze savas, mégis lúgosító hatású a szervezetre.
A gyümölcs fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a keringési betegségek kockázatát. Vírus és baktériumölő hatása enyhíti az influenza tüneteit, savtartalma pedig segíti az emésztést. Ahelyett, hogy a tartósított, cukrozott narancslevet vennénk le a boltok polcairól, inkább vásároljunk fél kiló narancsot, és otthon egy pohárba facsarjuk ki a levét. Sokkal egészségesebb és ízletesebb is lesz ez a házi narancslé. Kb két narancs leve felel meg egy pohárnak (2 dl).
Viszont a narancslénél hatásosabb a teljes gyümölcs fogyasztása, úgyhogy inkább azt részesítsük előnyben. Ha nem távolítjuk el a belső héját, hanem a gyümölcshússal együtt elfogyasztjuk a gerezdeket elválasztó hártyát is, a C-vitamin és a flavonoidok hatása megtöbbszöröződik. Ezért van az, hogy a tabletta formában elfogyasztott C-vitamin soha nem olyan hatásos, mint a természetes forrásként elfogyasztott gyümölcs.
A gyümölcsnek kb. 85%-a víz, és 10%-a szénhidrát, ezenkívül fehérje, nyomokban zsír és sok ballasztanyag van, pektin formájában. A narancs számos antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül a legfontosabbak az A- és C-vitamin, valamint a lutein. Antioxidáns lévén pedig segít hatástalanítani az agresszív oxigénmolekulákat a szervezetben, melyet a stressz, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a környezetszennyezés, stb. okoznak.
A vérnarancsban antociánok is találhatóak, melyek szintén jó antioxidáns hatással bírnak. Kimutatták, hogy a vérnarancs - különösen cukorbetegek esetében - igen jelentősen növeli az antioxidánsok mennyiségét a vérben, és ezzel együtt jelentős csökkenést eredményez a káros anyagok tekintetében. Ezek az antociánok gyulladásgátló és vérnyomáscsökkentő hatásúak, valamint rákellenesek. A narancs nobelitin tartalma váralvadásgátló, valamint trombózis-megelőző hatású.
A narancs nagyon jó vízhajtó is, ami jót tesz a veséknek, s csökkenti a vérnyomást is.
Nem csak maga a gyümölcs, de annak héja is jót tehet a szervezetünknek: a narancshéjban található egyik hatóanyag rendkívül hatékonyan képes csökkenteni a koleszterinszintet (és mellékhatásai sincsenek, ellentétben a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerekkel).
Ha szeretnénk a narancs ezen előnyös hatását kihasználni, az alaposan megtisztított narancshéjat reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra, és keverjük salátába, salátaöntetbe, joghurtba, zabkásába, sőt teát és limonádét is ízesíthetünk vele. Ha a narancs héját is fel szeretnénk használni, érdemesebb a bio minősítésű gyümölcsöt választani, melyet nem kezeltek vegyszerekkel.
Liszli Kornélia
Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel
A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!
A kígyóuborka meglepő hatásai
A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.
A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai
Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?
Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Gyógynövények emésztési problémákra
Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.