Menü

Így készül a pad thai

A pad thai az elmúlt évek alatt hihetetlen gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb keleti étellé. Különleges, sokféle, kicsit misztikus ízvilággal és elkészítéssel, amiért a pad thait nem csak enni, de főzni is élmény. Magyarországon is sorra nyílnak meg a thaiföldi ételeket készítő éttermek és kifőzdék, ahol sokszor „nyílt konyhában”, a szemünk láttára készítik az ebédünket. Így bonyolultnak és nehéznek is tűnhet a folyamat, de aggodalomra semmi ok, a pad thai otthon is bátran elkészíthető!

A thai ételek főzésénél az első buktató a wok beszerzése lehet. Ez a különleges edény, amelyben főznek azonban nem feltétlenül alapja a pad thai készítésének. Saját tapasztalat, az ízvilágon nem sokat változtat, ha wokban vagy ha egy megszokott nagyobb serpenyőben készül az étel.

Személy szerint azt szeretem a legjobban a thai ételekben, hogy végtelen variációban főzhetem meg. Hússal, vagy anélkül, csak zöldségekből vagy tojással. Rengeteg módon készülhet el és mindegyik a maga módján nagyon finom.

A következő pad thai recept gluténmentes (rizsalapú) és vegán verzióban is elkészíthető.

Hozzávalók az alaphoz

10-15 dkg rizs vagy rizstészta

1 darab sárgarépa

3 darab újhagyma (vagy egy fél póréhagyma)

1 darab kaliforniai paprika

hüvelykujjnyi gyömbér

50 g mogyoró vagy dió

2 darab tojás

1 db chili vagy egy kávéskanál chili fűszer (Lehet több is, ha bírjuk a csípőset!)

0,5 dl olaj

Hozzávalók a szószhoz

2 evőkanál barnacukor

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál gluténmentes szójaszósz

2 evőkanál tamarind paszta

4 evőkanál halszósz

fél lime leve

1 evőkanál chiliszósz

Így készül

A rizst megfőzzük, ha tésztát készítünk, akkor pedig forró vízbe áztatjuk

5 percig és leszűrjük. Az zöldségeket felaprítjuk, a répát nagyon vékony szálakra, a hagymát szeletekre vágjuk, a paprikát kockázzuk. A fokhagymát és a gyömbért, valamint a chilit is szeletekre aprítjuk.

Elkészítjük a szószt, minden hozzávalóját egy kis tálba keverjük össze, majd tegyük félre. Fontos az előkészület, mert amint elkezdjük sütni a hozzávalókat, gyorsan lesz mindenre szükség.

A mogyorót vagy diót kézzel aprítjuk, vagy kicsit ledaráljuk, valamint a két tojást finoman felverjük.

A wokba (vagy nagyobb serpenyőbe) olajat teszünk, felforraljuk, majd elsőként rövid ideig a fokhagymát, a chilit és a gyömbért pirítjuk meg. Óvatosan, mert a fokhagyma nagyon gyorsan leéghet. A serpenyőben lévő hozzávalókat félretoljuk és jöhetnek a tojások. Csakúgy, mintha rántotta készülne a kicsit felvert tojásokat a serpenyőbe öntjük, majd megkeverjük. Erre következik a rizs vagy a rizstészta. Alapos keverés után a felvágott zöldségeket is a serpenyőbe tesszük, összekeverjük őket és rövid ideig (pár perc) pároljuk. Ezt követi a szósz, amit szintén nagyon alaposan belekeverünk az ételbe, hogy minden részre egyenlően jusson. Utolsóként pedig következen a darált mogyoró vagy aprított dió!

Ezeket a díszítéshez is nyugodtan felhasználhatjuk.

El is készült a pad thai! Vegán verzióban természetesen tojás nélkül, ezeket a lépéseket kihagyva is elkészíthető, úgyis nagyon finom és különleges ízvilágot nyújt.

Jó étvágyat!

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?