Menü

Így készül a pad thai

A pad thai az elmúlt évek alatt hihetetlen gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb keleti étellé. Különleges, sokféle, kicsit misztikus ízvilággal és elkészítéssel, amiért a pad thait nem csak enni, de főzni is élmény. Magyarországon is sorra nyílnak meg a thaiföldi ételeket készítő éttermek és kifőzdék, ahol sokszor „nyílt konyhában”, a szemünk láttára készítik az ebédünket. Így bonyolultnak és nehéznek is tűnhet a folyamat, de aggodalomra semmi ok, a pad thai otthon is bátran elkészíthető!

A thai ételek főzésénél az első buktató a wok beszerzése lehet. Ez a különleges edény, amelyben főznek azonban nem feltétlenül alapja a pad thai készítésének. Saját tapasztalat, az ízvilágon nem sokat változtat, ha wokban vagy ha egy megszokott nagyobb serpenyőben készül az étel.

Személy szerint azt szeretem a legjobban a thai ételekben, hogy végtelen variációban főzhetem meg. Hússal, vagy anélkül, csak zöldségekből vagy tojással. Rengeteg módon készülhet el és mindegyik a maga módján nagyon finom.

A következő pad thai recept gluténmentes (rizsalapú) és vegán verzióban is elkészíthető.

Hozzávalók az alaphoz

10-15 dkg rizs vagy rizstészta

1 darab sárgarépa

3 darab újhagyma (vagy egy fél póréhagyma)

1 darab kaliforniai paprika

hüvelykujjnyi gyömbér

50 g mogyoró vagy dió

2 darab tojás

1 db chili vagy egy kávéskanál chili fűszer (Lehet több is, ha bírjuk a csípőset!)

0,5 dl olaj

Hozzávalók a szószhoz

2 evőkanál barnacukor

1 evőkanál rizsecet

1 evőkanál gluténmentes szójaszósz

2 evőkanál tamarind paszta

4 evőkanál halszósz

fél lime leve

1 evőkanál chiliszósz

Így készül

A rizst megfőzzük, ha tésztát készítünk, akkor pedig forró vízbe áztatjuk

5 percig és leszűrjük. Az zöldségeket felaprítjuk, a répát nagyon vékony szálakra, a hagymát szeletekre vágjuk, a paprikát kockázzuk. A fokhagymát és a gyömbért, valamint a chilit is szeletekre aprítjuk.

Elkészítjük a szószt, minden hozzávalóját egy kis tálba keverjük össze, majd tegyük félre. Fontos az előkészület, mert amint elkezdjük sütni a hozzávalókat, gyorsan lesz mindenre szükség.

A mogyorót vagy diót kézzel aprítjuk, vagy kicsit ledaráljuk, valamint a két tojást finoman felverjük.

A wokba (vagy nagyobb serpenyőbe) olajat teszünk, felforraljuk, majd elsőként rövid ideig a fokhagymát, a chilit és a gyömbért pirítjuk meg. Óvatosan, mert a fokhagyma nagyon gyorsan leéghet. A serpenyőben lévő hozzávalókat félretoljuk és jöhetnek a tojások. Csakúgy, mintha rántotta készülne a kicsit felvert tojásokat a serpenyőbe öntjük, majd megkeverjük. Erre következik a rizs vagy a rizstészta. Alapos keverés után a felvágott zöldségeket is a serpenyőbe tesszük, összekeverjük őket és rövid ideig (pár perc) pároljuk. Ezt követi a szósz, amit szintén nagyon alaposan belekeverünk az ételbe, hogy minden részre egyenlően jusson. Utolsóként pedig következen a darált mogyoró vagy aprított dió!

Ezeket a díszítéshez is nyugodtan felhasználhatjuk.

El is készült a pad thai! Vegán verzióban természetesen tojás nélkül, ezeket a lépéseket kihagyva is elkészíthető, úgyis nagyon finom és különleges ízvilágot nyújt.

Jó étvágyat!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.