Így készül a pad thai
- Dátum: 2021.01.08., 18:41
- Sipos Zsófia
- ázsiai konyha, gluténmentes, népszerű, otthon, pad thai, vegán
A pad thai az elmúlt évek alatt hihetetlen gyorsasággal vált az egyik legnépszerűbb keleti étellé. Különleges, sokféle, kicsit misztikus ízvilággal és elkészítéssel, amiért a pad thait nem csak enni, de főzni is élmény. Magyarországon is sorra nyílnak meg a thaiföldi ételeket készítő éttermek és kifőzdék, ahol sokszor „nyílt konyhában”, a szemünk láttára készítik az ebédünket. Így bonyolultnak és nehéznek is tűnhet a folyamat, de aggodalomra semmi ok, a pad thai otthon is bátran elkészíthető!
A thai ételek főzésénél az első buktató a wok beszerzése lehet. Ez a különleges edény, amelyben főznek azonban nem feltétlenül alapja a pad thai készítésének. Saját tapasztalat, az ízvilágon nem sokat változtat, ha wokban vagy ha egy megszokott nagyobb serpenyőben készül az étel.
Személy szerint azt szeretem a legjobban a thai ételekben, hogy végtelen variációban főzhetem meg. Hússal, vagy anélkül, csak zöldségekből vagy tojással. Rengeteg módon készülhet el és mindegyik a maga módján nagyon finom.
A következő pad thai recept gluténmentes (rizsalapú) és vegán verzióban is elkészíthető.
Hozzávalók az alaphoz
10-15 dkg rizs vagy rizstészta
1 darab sárgarépa
3 darab újhagyma (vagy egy fél póréhagyma)
1 darab kaliforniai paprika
hüvelykujjnyi gyömbér
50 g mogyoró vagy dió
2 darab tojás
1 db chili vagy egy kávéskanál chili fűszer (Lehet több is, ha bírjuk a csípőset!)
0,5 dl olaj
Hozzávalók a szószhoz
2 evőkanál barnacukor
1 evőkanál rizsecet
1 evőkanál gluténmentes szójaszósz
2 evőkanál tamarind paszta
4 evőkanál halszósz
fél lime leve
1 evőkanál chiliszósz
Így készül
A rizst megfőzzük, ha tésztát készítünk, akkor pedig forró vízbe áztatjuk
5 percig és leszűrjük. Az zöldségeket felaprítjuk, a répát nagyon vékony szálakra, a hagymát szeletekre vágjuk, a paprikát kockázzuk. A fokhagymát és a gyömbért, valamint a chilit is szeletekre aprítjuk.
Elkészítjük a szószt, minden hozzávalóját egy kis tálba keverjük össze, majd tegyük félre. Fontos az előkészület, mert amint elkezdjük sütni a hozzávalókat, gyorsan lesz mindenre szükség.
A mogyorót vagy diót kézzel aprítjuk, vagy kicsit ledaráljuk, valamint a két tojást finoman felverjük.
A wokba (vagy nagyobb serpenyőbe) olajat teszünk, felforraljuk, majd elsőként rövid ideig a fokhagymát, a chilit és a gyömbért pirítjuk meg. Óvatosan, mert a fokhagyma nagyon gyorsan leéghet. A serpenyőben lévő hozzávalókat félretoljuk és jöhetnek a tojások. Csakúgy, mintha rántotta készülne a kicsit felvert tojásokat a serpenyőbe öntjük, majd megkeverjük. Erre következik a rizs vagy a rizstészta. Alapos keverés után a felvágott zöldségeket is a serpenyőbe tesszük, összekeverjük őket és rövid ideig (pár perc) pároljuk. Ezt követi a szósz, amit szintén nagyon alaposan belekeverünk az ételbe, hogy minden részre egyenlően jusson. Utolsóként pedig következen a darált mogyoró vagy aprított dió!
Ezeket a díszítéshez is nyugodtan felhasználhatjuk.
El is készült a pad thai! Vegán verzióban természetesen tojás nélkül, ezeket a lépéseket kihagyva is elkészíthető, úgyis nagyon finom és különleges ízvilágot nyújt.
Jó étvágyat!
A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.