Mit egyél januárban?
- Dátum: 2021.01.03., 22:36
- Martinka Dia
- alma, cigaretta, citrom, diéta, egészséges, élelmiszer, életmód, étrend, fogadalom, fogyókúra, génmódosított, gyümölcs, hedonista, hónap, káposzta, körte, lefogyok, melegház., reform, sport, szervezet, téli, tudatos, újév, ünnep, változatos, változtat, vitamin, zord, zöldség
Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.
De vajon mit ehetünk januárban? A decemberi dőzsölés után szerintem leginkább semmit sem kéne, a böjt lenne a legjobb a szervezetnek, de természetesen nem koplalni akarunk, csak visszafogni magunkat.
A legdrágább ételek sem januárban készülnek, mivel az ünnepek alaposan lefogyasztották a pénztárcánkat.
Nem kell senkinek hatalmas fordulattal gyökeresen életmódot változtatni, ezt nem jó célul kitűzni, helyette inkább apró jó szokások bevezetésével kell kezdenünk.
Ami a januári választékot illeti, a finomított élelmiszerek továbbra is kerülendők, illetve a génmódosított termékek is, hiába látunk hatalmas szőlőszemeket vagy málnát, a nem a szezonnak megfelelő áru mind melegházban nevelt, mindenféle szerekkel kezelt, egészségre ártalmas adalékokat tartalmaz.
A citrom azonban kiváló méregtelenítő hatású, mindenképp kerüljön kosárba. Szinte nincs olyan diéta, étrend, fogyókúra, betegség, amelyben a citrom ne kaphatna helyet.
Reggel, éhgyomorra, vagy ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg, hatása vitathatatlan.
A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatjuk, nagyon jótékony hatású.
A citrom levét mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapunk.
A citrom után az alma talán a második legjobb élelmiszerünk.
Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat, illetve magas a fehérje- és vitamintartalma. Remekül méregtelenít, jó a bélműködésre és még sorolhatnám.
Almából még télen is rengeteg fajta áll rendelkezésre, van miből válogatni.
A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Székrekedés ellen, reumára, vesebetegség esetén, epegondokra jótékony hatást gyakorol. A
Az aszalt gyümölcsök bár cukortartalmuknál fogva nem épp diétásak, de pár szem mindenképp fogyasztandó.
A zöldségfélék közül télen javasoltak a fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Érdemes csíráztatni is, melyet hozzákeverhetünk a salátánkhoz.
Egy újévi fogadalmat elkezdeni sosem könnyű, pláne, ha az a táplálkozásról szól, hiszen mindannyian szeretünk jókat enni, azonban törekedjünk arra, hogy tudatosan legyünk hedonisták és adjuk meg a szervezetünknek, amire most a legnagyobb szüksége van.
Martinka Dia
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.