Menü

Mit egyél januárban?

Tény, hogy a zord, téli hónapokban nem jutunk annyi változatos, egészséges élelmiszerhez, idényzöldséghez, gyümölcshöz, mint más évszakokban, azonban a januári étkezést is fel lehet dobni ízekkel, arról nem is beszélve, hogy a sok újévi fogadalom, lefogyok, leteszem a cigit, sportolni kezdek satöbbi szinte kívánja, hogy – legalább az év legelején – elkezdjünk tudatosabban élni, enni.

De vajon mit ehetünk januárban? A decemberi dőzsölés után szerintem leginkább semmit sem kéne, a böjt lenne a legjobb a szervezetnek, de természetesen nem koplalni akarunk, csak visszafogni magunkat.

A legdrágább ételek sem januárban készülnek, mivel az ünnepek alaposan lefogyasztották a pénztárcánkat.

Nem kell senkinek hatalmas fordulattal gyökeresen életmódot változtatni, ezt nem jó célul kitűzni, helyette inkább apró jó szokások bevezetésével kell kezdenünk.

Ami a januári választékot illeti, a finomított élelmiszerek továbbra is kerülendők, illetve a génmódosított termékek is, hiába látunk hatalmas szőlőszemeket vagy málnát, a nem a szezonnak megfelelő áru mind melegházban nevelt, mindenféle szerekkel kezelt, egészségre ártalmas adalékokat tartalmaz.

A citrom azonban kiváló méregtelenítő hatású, mindenképp kerüljön kosárba. Szinte nincs olyan diéta, étrend, fogyókúra, betegség, amelyben a citrom ne kaphatna helyet.

Reggel, éhgyomorra, vagy ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg, hatása vitathatatlan.

A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatjuk, nagyon jótékony hatású.

A citrom levét mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapunk.

A citrom után az alma talán a második legjobb élelmiszerünk.

Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat, illetve magas a fehérje- és vitamintartalma. Remekül méregtelenít, jó a bélműködésre és még sorolhatnám.

Almából még télen is rengeteg fajta áll rendelkezésre, van miből válogatni.

A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Székrekedés ellen, reumára, vesebetegség esetén, epegondokra jótékony hatást gyakorol. A

Az aszalt gyümölcsök bár cukortartalmuknál fogva nem épp diétásak, de pár szem mindenképp fogyasztandó.

A zöldségfélék közül télen javasoltak a fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Érdemes csíráztatni is, melyet hozzákeverhetünk a salátánkhoz.

Egy újévi fogadalmat elkezdeni sosem könnyű, pláne, ha az a táplálkozásról szól, hiszen mindannyian szeretünk jókat enni, azonban törekedjünk arra, hogy tudatosan legyünk hedonisták és adjuk meg a szervezetünknek, amire most a legnagyobb szüksége van.

Martinka Dia

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.