Menü

Az advent története és jelentése

Advent a keresztény kultúrában a karácsony első napját megelőző negyedik vasárnaptól a karácsonyig számított időszak. Első napja, Szent András nevéhez kötődik, valamint ekkor kezdődik a karácsonyi ünnepkör, amely Vízkeresztig tart. De mit jelent ez az egész ünnep a mai világban?

Az adventi ünnepkör kialakulása, feltehetően az 5.-6. században kezdődött. Ekkor Rómában tartottak istentiszteleteket, a karácsony előtti vasárnapokon. Végül VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát. Az első vasárnap kivételével, megvolt a maga népies elnevezése: bronz-, ezüst- és aranyvasárnap az összes hétvégének. Valamint az adventi időszakhoz számtalan hagyomány és szokás kapcsolódik.

A legismertebb minden bizonnyal az adventi koszorú és az adventi naptár. Azonban valljuk be, hogy utóbbi legfőképp a gyerekeknek szól vagy a “hasunknak” a benne lévő finom csokik miatt, de a fantázia itt sem szabhat határt ha szeretünk alkotni.

A koszorú a hagyományok szerint 4 gyertyát tartalmaz, ebből 3 lila és 1 rózsaszín a hagyományoknak megfelelően, a gyertyák különböző eseményeket jelképeznek a karácsony előtti kultúrkörben.

Azonban advent jelképe még a fagyöngy is, mely boldogságot és áldást hoz a családra. A hagyomány szerint aki csókot ad a szerelmének a fagyöngy alatt, annak szerelme következő karácsonyig kitart.

Emellett még a karácsony előtti szokásokhoz és hagyományokhoz tartozik a Mikulás, amely Szent Miklós-tól ered és a 10. századtól alakult ki és vált a kultúra részévé. A Mikulás a jó gyerekeknek édességeket hoz a rosszaknak pedig szenet és krumplit. Azonban a mai világban legtöbbször, mondhatni mindenki jó volt, és a Mikulás, mint ünnep vagy ajándékozási lehetőség beépült a kultúránkba, így a munkatársainktól, osztálytársainktól is kapunk ajándékokat ekkor.

Valamint a karácsonyfa feldíszítése is az adventi ünnepkörhöz tartozik. Azonban ez a szokás, csak a 16. században alakult ki, előtte pogány hagyománynak számított és az egyház nem ismerte el. Az első karácsonyfákat, a szobákban a csúcsával kötötték a mennyezethez és mézeskaláccsal, masnikkal és szalmadíszekkel dekorálták.

Magyarországon a szaloncukor is az ünnep előtti készülődés része, mivel a szaloncukor legfőképp csak nálunk és Kelet-Európában ismert. Mondhatni a szaloncukrok felakasztása a fára és “kóstolgatása”, már hozzátartozik az ünnepi légkörhöz. Érdekes, hogy a szaloncukrok Magyarországo, a 17. században jelentek meg, mondhatni 100 év sem telt el a szaloncukrok bevezetése és a karácsonyfa megjelenése között.

Az, hogy ma ezek közül mennyit veszünk komolyan és tartunk be, valamint, hogy az emberek milyen módon ünneplik a karácsonyt, az mindenkinek az egyéni vágyaitól, anyagi helyzetétől, szokásaitól és a vallásától függ.

Ma már az ünnep nem feltétlenül a vallásról szól, hanem sokkal inkább az ünnepi érzésről, ajándékokról, távoli rokonokról és a finom kajákról.

Azonban az a legfontosabb, hogy az ünnepek alatt is olyanokkal legyünk, akik szeretnek és megbecsülnek bennünket, ebben az évben nagy valószínűséggel szűk körben kell ünnepelni a járványhelyzet miatt. Valamint mértékkel együnk és süssünk-főzzünk, mert az ünnepek a “home office” időszakkal előtte, súlyos kilókkal sújtanak bennünket!

Szabó Máté

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Így maradnak tovább frissek az élelmiszereink

A mostani vírushelyzetben még fontosabb az elegendő zöldség- és gyümölcsfogyasztás, azonban nem mindegy, hogyan tároljuk őket. Egyszerű praktikákról van szó, mégis tovább frissek maradnak az élelmiszerek és nem mennek kárba.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.