Menü

A világjárvány árnyékában sem nagyon halasztanák tovább a sport világversenyeket

Európában erősen növekszik a koronavírusban fertőzöttek és sajnos az elhunytak száma is, ám a nemzetközi szövetségek mégiscsak megrendezik aktuális világversenyeiket, még ha olykor csúsztatva is. Pedig jelen pillanatban egyértelműnek tűnik, bárki bármikor elkaphatja a fertőzést, ami veszélyes a többiekre nézve, és semmiképpen sem fog valós képet mutatni az erőviszonyokról.

Igaz a lebonyolítás mikéntjét sportága válogatja. Közös az összes sportágban, hogy szinte folyamatosak a kontrollok, És mivel a vírus természete viszonylag kiismerhetetlen, ezért bárki el is kaphatja a fertőzést. Csak néhány példát hadd említsek, hogy melyik sportág jelenleg milyen döntéseket hozott (nem említem itt azt, hogy Európában a legtöbb helyen zártkapusak a mérkőzések):

A nemzetközi jégkorongéletben sorban mondják le a világbajnokságokat. A honi bajnokságok küzdelmei folynak, azonban már most törölték a máskor áprilisra esedékes, a magyarok részvételével folyó Divízió I/A vb-t, amelyről Szlovéniában kerülne sor. De valamennyi világbajnokságra, előreláthatólag ez a sors vár.

A kosárlabdában, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, úgynevezett buborék rendszerben próbálták lejátszani a hátralévő Európa bajnoki selejtezőket. Próbálták, hiszen éppen a magyar válogatottnál már számos játékos fennakadt a szűrésen, ezért haza is utaztak Szlovéniából, februárra halasztva a házigazda és az Ausztria elleni selejtezőiket. Ezek a mérkőzések februárra maradtak. A többiek valószínűleg ebben a rendszerben, és talán a legtöbben halasztás nélkül, befejezik a küzdelmeket.

Talán a legaktuálisabb mégis a kézilabda kérdése. Több évtizedes hagyomány ugyanis, hogy minden évben vannak férfi és női vonalon egyaránt nemzeti világversenyek minden évben, a nőknél minden év decemberében, a férfiaknál januárban. Azonban jelenleg tombol a járvány, ami eltarthat tavaszig, akár nyárig is.

Ráadásul a most decemberi női Európa bajnokságot Dániában és Norvégiában rendezték volna meg, de utóbbiban annyira szigorúak a járványügyi szabályok, hogy egy beteg játékos esetén csomagolhatott volna az egész csapat, sőt az is, aki ellen például az előző nap játszottak. Nem feltétlenül csak ezért, de Norvégia vissza is lépett a rendezéstől, bár válogatottja indul az Európa bajnokságon. Talán várható lett volna, hogy ebben a nagyon súlyos helyzetben, most ne legyen Eb. Ám szigorú előírások mellett, de lesz. És még az a legkisebb baj, hogy teljesen üres lelátók előtt. De ismét csak azt a kérdést teszem fel magamban: biztosan nem lehetne a világ sportéletét, talán csak nyárig, takaréklángon, országhatárokon belül tartani? Annyira fontos most egy Európa bajnokság?

És persze ezt a kérdést messze nem csak a kézilabdával kapcsolatban lehet feltenni.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Kreatív hobbira vágysz? Fess!

A festés élvezetes, ugyanakkor meditatív időtöltés is egyben. Tudtad, hogy mentálisan és egészségügyileg is pozitív hatásokkal bír?

Különleges hobbik 4. – társasjátékozás

A társasjátékok már régóta jelen vannak az emberiség életében, legyen szó aktív vagy szellemi játékról. Felnőttként is szeretünk játszani, hiszen a játék és a szórakozás kell is az életben. Örömmel emlékezhetünk vissza gyerekkorunkra, de valamennyire felnőttként is gyerekek vagyunk. Talán ezért szeretünk annyira játszani.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.