Menü

A fogínyvérzés okai

A fogmosás elmaradhatatlan része a napunknak, hiszen fogaink állapota nagyban meghatározza az életünket. A fogmosás során jelentkező fogínyvérzés sokak életét megnehezíti.

Lehet rossz fogkefe, vagy rossz technika ami miatt vérezni kezd az íny, de okozhatja komolyabb probléma is. A fogínyvérzés komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, ezért fokozattan oda kell rá figyelni.

Mi okozhatja?

A fogínyvérzés elsősorban annak a jele, hogy a száj higiéniája nem megfelelő. A rendszeres fogínyvérzés rengeteg felnőttet (egyes kutatások szerint 90%-ot) érintenek és sokszor komolyabb problémára utalnak. A vérzést általában gyulladás okozhatja, ami szintén a helytelen és nem alapos tisztítás eredménye, túl sok lepedék marad a fogakon és a szájban felhalmozódnak a baktériumok. Terhesség alatt is gyakran jellemző, mivel a hormonok miatt kitágulnak a szájban található erek, a terhes nők vérzékenyebbek.

A fogínyvérzés nagy százalékban nem komoly probléma, de utalhat súlyosabb egészségügyi problémákra, ezért érdemes rá odafigyelni. Például a nagyon súlyos C-vitamin hiány jele is lehet, vagy a leukémia is okozhat komoly fogínyvérzést. Ez más típusú, sokkal erősebb vérzés, mint amikor a problémát a rossz száj higiénia okozza.

Hogyan kezeljük?

Elsősorban érdemes odafigyelni a fogkefe minőségére és a fogmosás technikájára. Az érintett, vérző területen nem szabad fogkefét használni. A helyes fogtisztítás megfelelő szájhigiéniát biztosít, ami megszünteti a fogínyvérzést is. A rendszeres fogmosás (ami napi minimum két alkalmat jelent) mellett segít a szájvizek használata. Ez a száj kiöblítésével és fertőtlenítésével járul hozzá a minél jobb szájhigiéniához.

A fogkrémválasztás is sokat jelent a fogínyvérzés kezelése során, ezek a tünetek enyhítésére alkalmasak a gyulladást nem kezelik.

A rendszeres tisztítással és odafigyeléssel kezelhető a fogínyvérzés és az azt okozó gyulladás is. Ha a probléma sokáig fennáll és komoly tünetek vannak, mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, mivel súlyosabb problémákat jelez a fogínyvérzés.

Fontos tehát a rendszeresség, a megfelelő eszközök használata és tisztítása, valamint az odafigyelés. Figyeljünk a testünk egészségére és arra, hogy jelez probléma esetén.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Hogyan óvjuk a hajunkat télen?

A hajunk megfelelő ápolása mindig kiemelten fontos, így van ez télen is, hiszen téliesre fordult az időjárás, néhol már havazik is, a házakban pedig szobahőmérséklet van. A ki-be járkálás által generált radikális hőmérsékletváltozás vagy a sapka (fontosságának ellenében) is megterhelheti a hajkoronákat.

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

Hidratáció fontossága télen

A legtöbbször a nyári időszakban hívjuk fel a figyelmet a megfelelő hidratáció fontosságára, és ennek egy egész egyszerű oka van.

Tartsunk heti egy nap böjtöt

A böjt azt jelenti, hogy nem eszünk semmit. A böjt tisztítja az elmét, gyógyít, és leolvasztja a kilókat. Normál esetben a böjt több napig tart, mert sok pozitív hatása csak hosszabb böjti időszak után jelentkezik.