Menü

A fogínyvérzés okai

A fogmosás elmaradhatatlan része a napunknak, hiszen fogaink állapota nagyban meghatározza az életünket. A fogmosás során jelentkező fogínyvérzés sokak életét megnehezíti.

Lehet rossz fogkefe, vagy rossz technika ami miatt vérezni kezd az íny, de okozhatja komolyabb probléma is. A fogínyvérzés komolyabb egészségügyi problémák tünete lehet, ezért fokozattan oda kell rá figyelni.

Mi okozhatja?

A fogínyvérzés elsősorban annak a jele, hogy a száj higiéniája nem megfelelő. A rendszeres fogínyvérzés rengeteg felnőttet (egyes kutatások szerint 90%-ot) érintenek és sokszor komolyabb problémára utalnak. A vérzést általában gyulladás okozhatja, ami szintén a helytelen és nem alapos tisztítás eredménye, túl sok lepedék marad a fogakon és a szájban felhalmozódnak a baktériumok. Terhesség alatt is gyakran jellemző, mivel a hormonok miatt kitágulnak a szájban található erek, a terhes nők vérzékenyebbek.

A fogínyvérzés nagy százalékban nem komoly probléma, de utalhat súlyosabb egészségügyi problémákra, ezért érdemes rá odafigyelni. Például a nagyon súlyos C-vitamin hiány jele is lehet, vagy a leukémia is okozhat komoly fogínyvérzést. Ez más típusú, sokkal erősebb vérzés, mint amikor a problémát a rossz száj higiénia okozza.

Hogyan kezeljük?

Elsősorban érdemes odafigyelni a fogkefe minőségére és a fogmosás technikájára. Az érintett, vérző területen nem szabad fogkefét használni. A helyes fogtisztítás megfelelő szájhigiéniát biztosít, ami megszünteti a fogínyvérzést is. A rendszeres fogmosás (ami napi minimum két alkalmat jelent) mellett segít a szájvizek használata. Ez a száj kiöblítésével és fertőtlenítésével járul hozzá a minél jobb szájhigiéniához.

A fogkrémválasztás is sokat jelent a fogínyvérzés kezelése során, ezek a tünetek enyhítésére alkalmasak a gyulladást nem kezelik.

A rendszeres tisztítással és odafigyeléssel kezelhető a fogínyvérzés és az azt okozó gyulladás is. Ha a probléma sokáig fennáll és komoly tünetek vannak, mindenképpen fel kell keresni egy szakembert, mivel súlyosabb problémákat jelez a fogínyvérzés.

Fontos tehát a rendszeresség, a megfelelő eszközök használata és tisztítása, valamint az odafigyelés. Figyeljünk a testünk egészségére és arra, hogy jelez probléma esetén.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?