Az ételallergia és tünetei
- Dátum: 2020.10.27., 02:46
- Szabó Máté
- ételallergia, gyógyszer, immunrendszer, szervezet, táplálkozás, tünetek
Az ételallergia esetén az emberi szervezet, úgy reagál bizonyos a szervezetünkbe bevitt anyagokra, mintha károsak lennének. Emiatt következik be az immunrendszer kóros válasza, a tévesen felismert veszélyes összetevők miatt. Ez általában legtöbbször valamilyen fehérje, ami ellen a szervezetünk védekezésbe kezd.
Az ételallergia hazánkban viszonylag kevés embert érint, de egyre nő az érintettek száma. A felnőtt társadalomnak mindössze 1 százalékat, a gyerekeknek megközelítőleg 7 százalékát érinti. Az ételallergia sokszor családon belül öröklődik, emiatt a gyerekek is allergiásak lesznek, de könnyen lehet, hogy egy idő után “kinőnek belőle”.
A legmodernebb elmélet szerint az ételallergia az ipari forradalom után kezdett el kialakulni, az ipari fejlődés következtében. Ahol kifejezetten sok kémiailag módosított vagy szintetikus alapanyaggal találkozott az ember.
A leggyakoribb allergiát okozó ételek a: tojás, mogyoró, halak, tej, szója, olajos magvak.
Az ételallergia tünetei
Az ételallergia tünetei leggyakrabban a tápcsatornához kötődnek. Azonban gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához nehezen köthető tüneteket. Olyanokat, amelyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel. Ennek során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. Amikor a szervezetben allergiás reakció alakul ki, akkor hisztamin szabadul fel a legnagyobb mértékben. Így ez az anyag felelős a tünetek kialakulásáért, mint például a puffadás, kiütés és viszketés.
Leggyakoribb tünetek
émelygés
hányinger
gyomorfájdalom
hasmenés
bőrviszketés
nehézlégzés
mellkasi fájdalom
légutak duzzanata
Ételallergiára jellemző tipikus vizsgálatok
A legtipikusabb vizsgálat a vérvétel, ahol megnézik, hogy az adott élelmiszer ellen szolgáló ellenanyag milyen mértékben van jelen az ember szervezetében. Ha ez az anyag magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.
Emellett a Prick teszt szintén nagyon gyakori, ebben az esetben az alkart vizsgálják. A bőrt “összehozzák” egy bizonyos étellel és, azt nézik meg, hogy hogyan reagál rá a szervezet.
Valamint van még a kihagyásos, és a terheléses vizsgálat. Az első esetben az embernek kerülnie kell egy adott ételt, és ha az allergiás reakció eltűnik akkor feltételezhetően az az étel volt a probléma, ami kiváltotta a reakciót. A második eset pont az ellenkezője, amikor egy ember szervezetét (túl)terhelik egy bizonyos étellel és ha előjön az allergiás reakció akkor laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni, ha nem akkor tovább kell kutatni mi okozhatta az allergiás reakciót.
Fontos, hogy ezeknek az allergiás reakcióknak, ha súlyos tüneteket mutatnak, akár csak rövid ideig is, utána kell járni. Sokszor az ételallergiát nem tudják megtalálni, mert egyszerűen egy anyag rengeteg ételben benne lehet, valamint nem csak maga az anyag, hanem két anyag reakciója vált ki problémákat. Ez még jobban megnehezíti az orvosok munkáját.
Legtöbbször az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges!
Sajnos ma még nem ismertek olyan gyógyszerek, amelyekkel gyógyíthatóak lennének az ételallergiák, de a tüneteket és az allergiás reakciót már a legtöbb esetben lehet enyhíteni vagy akár megszüntetni is.
Szabó Máté
Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Mikor van szükség pajzsmirigy ultrahangra?

Pajzsmirigy ultrahangra akkor van szükség, ha felmerül a pajzsmirigybetegség gyanúja, vagy ha már ismert pajzsmirigyproblémák követésére, ellenőrzésére van szükség. Milyen esetekben javasolt az ultrahangvizsgálat?
Mit kell tudni a sérvről?

A sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamely belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, ahol normál esetben elhelyezkedik (például hasüreg vagy mellüreg). Ez akkor fordulhat elő, ha a hasfal vagy más hasonló szerkezet veleszületett vagy szerzett gyengesége miatt (például műtéti heg), egy nyílás meggyengül és kitágul. Ezen keresztül a belső tartalom a hasfalon vagy más hasonló struktúrán keresztül kijut, a sérvkapun át, és a sérvtömlőként viselkedő hártya előtt tolódik ki, így a hasüregen kívülre kerül.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.