Menü

Az ételallergia és tünetei

Az ételallergia esetén az emberi szervezet, úgy reagál bizonyos a szervezetünkbe bevitt anyagokra, mintha károsak lennének. Emiatt következik be az immunrendszer kóros válasza, a tévesen felismert veszélyes összetevők miatt. Ez általában legtöbbször valamilyen fehérje, ami ellen a szervezetünk védekezésbe kezd.

Az ételallergia hazánkban viszonylag kevés embert érint, de egyre nő az érintettek száma. A felnőtt társadalomnak mindössze 1 százalékat, a gyerekeknek megközelítőleg 7 százalékát érinti. Az ételallergia sokszor családon belül öröklődik, emiatt a gyerekek is allergiásak lesznek, de könnyen lehet, hogy egy idő után “kinőnek belőle”.

A legmodernebb elmélet szerint az ételallergia az ipari forradalom után kezdett el kialakulni, az ipari fejlődés következtében. Ahol kifejezetten sok kémiailag módosított vagy szintetikus alapanyaggal találkozott az ember.

A leggyakoribb allergiát okozó ételek a: tojás, mogyoró, halak, tej, szója, olajos magvak.

Az ételallergia tünetei

Az ételallergia tünetei leggyakrabban a tápcsatornához kötődnek. Azonban gyakran látunk a bélrendszertől távoli, az ételallergiához nehezen köthető tüneteket. Olyanokat, amelyek más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ételallergia diagnózisát szakorvos állítsa fel. Ennek során lezajló immunválasz eredménye az allergiás tünetek megjelenése. Amikor a szervezetben allergiás reakció alakul ki, akkor hisztamin szabadul fel a legnagyobb mértékben. Így ez az anyag felelős a tünetek kialakulásáért, mint például a puffadás, kiütés és viszketés.

Leggyakoribb tünetek

émelygés
hányinger
gyomorfájdalom
hasmenés
bőrviszketés
nehézlégzés
mellkasi fájdalom
légutak duzzanata

Ételallergiára jellemző tipikus vizsgálatok

A legtipikusabb vizsgálat a vérvétel, ahol megnézik, hogy az adott élelmiszer ellen szolgáló ellenanyag milyen mértékben van jelen az ember szervezetében. Ha ez az anyag magas, az allergia gyanú megerősödik, ha alacsony, a gyanú gyengül.

Emellett a Prick teszt szintén nagyon gyakori, ebben az esetben az alkart vizsgálják. A bőrt “összehozzák” egy bizonyos étellel és, azt nézik meg, hogy hogyan reagál rá a szervezet.

Valamint van még a kihagyásos, és a terheléses vizsgálat. Az első esetben az embernek kerülnie kell egy adott ételt, és ha az allergiás reakció eltűnik akkor feltételezhetően az az étel volt a probléma, ami kiváltotta a reakciót. A második eset pont az ellenkezője, amikor egy ember szervezetét (túl)terhelik egy bizonyos étellel és ha előjön az allergiás reakció akkor laboratóriumi vizsgálatokat kell végezni, ha nem akkor tovább kell kutatni mi okozhatta az allergiás reakciót.

Fontos, hogy ezeknek az allergiás reakcióknak, ha súlyos tüneteket mutatnak, akár csak rövid ideig is, utána kell járni. Sokszor az ételallergiát nem tudják megtalálni, mert egyszerűen egy anyag rengeteg ételben benne lehet, valamint nem csak maga az anyag, hanem két anyag reakciója vált ki problémákat. Ez még jobban megnehezíti az orvosok munkáját.

Legtöbbször az ételallergia kezelése a kérdéses étel elhagyásából áll! Márpedig a változatos étrendből csak azt az ételt szabad kihagyni, amit feltétlenül szükséges!

Sajnos ma még nem ismertek olyan gyógyszerek, amelyekkel gyógyíthatóak lennének az ételallergiák, de a tüneteket és az allergiás reakciót már a legtöbb esetben lehet enyhíteni vagy akár megszüntetni is.

Szabó Máté

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.