Menü

Napfényvitamint a vírusok ellen

Egyre rövidebbek a nappalok és az időjárás sem kedvez, hogy minél több D-vitaminhoz jusson szervezetünk. Hazánkban az emberek túlnyomó többsége, az orvosok szerint vitaminhiányos lesz a hideg évszak végére. Ezért ezt pótolni kell, de mennyit és hogyan? 2014-ben pedig teljesen megváltozott Magyarországon az ajánlás. Most a pandémia idején pedig jobban szükségünk van rá, mint eddig gondoltuk.

A D-vitamin a csontok és az immunrendszer fejlődésén túl részt vesz a fertőző betegségek elleni küzdelemben. Illetve sok súlyos betegség megelőzésében, egyes daganatos betegségtől a szív-érrendszeri betegségeken át a gyermekkori cukorbetegségig. A koronavírus kapcsán pedig a kutatások szerint jelentősen csökkenti a megfertőződés és az intenzív kezelés esélyét. Az is megállapították, hogy a legtöbb betegnek alacsony volt a vitaminszintje.

Az ajánlott bevitelt NE-ben kapjuk meg, ami nemzetközi egységet jelent. Viszont van, hogy az adott vitamin dobozán µg (mikrogramm) szerepel. Ez a gramm ezred része. Ne essünk kétségbe 10 µg = 400 NE. 2014-től Felnőtteknek az ajánlott 1500-2000 NE/nap, ami 50µg. (Kicsiknek ez a mennyiség 10-25µg, gyermekeknek 12,5-25µg) A biztonságos határ 250 µg körül van.

Rögtön meg is néztem a saját multivitaminomat, melyben 12 µg van két kapszulára vonatkoztatva, ami a napi szükséglet nagyjából két és félszerese a doboz szerint. Ezt azt jelenti, hogy ez a régi ajánlás szerinti mennyiség. Ha pedig biztosra akarunk menni laborvizsgálattal megállapítható, hogy mennyi pótlásra van szükségünk.

Nem kérdés, hogy olyankor amikor tehetjük sétáljunk egyet a napsütésben. Ételek tekintetében pedig a következők segíthetnek a vitamin bevitelben. Ilyenek a tengeri halak a hering, makréla, szardínia, lazac, tonhal, valamint a kaviár. A margarinban is megtalálható. Szóba jöhet még a D-vitaminnal dúsított gabonapelyhek, a tojás és a gombák.

Az egészségünk megőrzéséhez, nemcsak vírusos időszakban fontos a jó D-vitamin ellátottság. Ugyanakkor most nagyobb szükségünk van rá mint korábban gondoltuk. A napi ajánlott mennyiséget ne lépjük túl. Sétáljunk a napsütésben, amikor csak lehet. Pótoljuk étrendkiegészítővel, de az ételekről se feledkezzünk meg. Tengeri halakat, margarint mértékkel fogyasszunk, de egy gombás tojásrántotta is jó választás akár egy jó reggelihez a legjobbakból.
Jó étvágyat!

Vörös Sándor

A bulimia jelei, szövődményei

Az evészavarok, így a bulimia nervosa is több ok együttes hatásaként alakul ki, ezért kezelése is több szempontú megközelítést igényel. A szakirodalom azt a beteget tekinti bulimiásnak, akinél három hónapon belül legalább kétszer szabályozhatatlan falásroham jelentkezik, valamint ugyanennyi alkalommal hánytatja magát.

Népi gyógymódok torokfájás, köhögés ellen

Amikor fáj valamink, azonnal az enyhítést, a gyógyulást, a megfelelő gyógymódot keressük, nincs ez másképpen a torokfájás esetében sem.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.