Menü

Magyarországon már hamarabb kezdődnek a bulik

Nem tudom, hogy hazánkban a szórakozóhelyeknek és vendéglátó egységek 23 órakor történő bezárása vajon helyes lépés-e vagy sem. Ez talán már végzetesen nehéz helyzetbe hozhatja a vállalkozásokat és sokan veszíthetik el megélhetésüket is, másrészt viszont a valódi szakemberek a várható magas fertőzésszámra figyelmeztetnek. Éppen ezért kérdéses az a megoldás is, amit a helyek a bevételeik maximalizálására találtak ki.

Már az elejétől kíváncsi voltam arra, hogy a szórakozóhely-tulajdonosok vajon megpróbálják-e kicselezni az őket 23 órakor bezárásra ítélő jogszabályt. Nem is kellett sokat várni a válaszra: természetesen igen. Ha a kérdést a kevésbé komoly oldaláról akarnám megfogni, akkor feleleveníteném, hogy egyébként is jelentek már meg vélemények, cikkek arról, hogy egyéb iránt a nappali buliknak igenis megvannak az előnyei. Kialhatja az ember magát reggelig, és nem kell feltétlen délben felkelnie, esetleg tömegközlekedéssel is hazamehet, nem kell gyalogolni vagy taxira várni. Nappal esetleg jobban visszafogja magát, mint az éj rejtegető sötétjében, szóval akadnak itt előnyök szépen. Volt is néhány ismerősöm, akivel korábban, még jóval járvány előtt, beszélgettem erről, és noha egy páran el sem tudták képzelni, hogy egy buli elkezdődhetne hétvégén éjfél előtt, ám azért ennek a megoldásnak is voltak támogatói. És itt most nem arra gondolok, hogy a szülők vagy a nagyszülők nagyon is helyeselték volna ezt, hanem hogy a huszonévesek között voltak ilyenek.

Ha azonban a jelenlegi vendéglátói döntéseket komolyabban szeretném szemügyre venni, akkor nehéz dolgom van. Mert munkál bennem a megértés is feléjük: az ott dolgozóknak valóban kell a munka, amit csak bevételekkel lehet elérni, ergo valahogy maximalizálni kell azokat. Ennek módja pedig jelenlegi állapotunk és ismereteink szerint a buli, még akkor is, ha annak maximális létszáma 500 fő. Szóval egyrészt ez érthető, másrészt viszont azért ennek a jogszabálynak, akár egyetértünk vele, akár nem, van egy elérni kívánt célja, tehát meghozatalának van egy oka. Ez pedig nem más, mint a nagyobb csoportosulások elkerülése, amit ez a vendéglátói megoldás pont, hogy szépen megkerül.

Mert azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy még a legóvatosabb szakemberek is az elkövetkezendő néhány hónapra a járvány felfutását várják, és már korántsem csak az idősek körében. Akik meg nem ennyire óvatosak, azok egyenesen vészjelzéseket adnak le már most. Emlékezzünk például arra, hány életerős sportoló kapja el a vírust, több esetben tünetekkel.

Én nem tudom, mi a helyes megoldás, és valóban fontos-e ezekben az időkben 500 fős bulikat tartani, ráadásul több esetben olyan helyeken, ahova sokkal többen egyébként sem férnének be. A jövőt nem látom, maximum annyiban, hogy a szórakozóhelyek úgy tűnik, tényleg megtalálták a délutáni és kora esti bulikat, mint megoldást a számukra problematikus jogszabályra.

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.