Menü

A hasra hízás veszélyes

Az anyagcsere és a hormonok következtében mindenki máshova hízik, a nemek között azonban van különbség. Míg a férfiak a hasi területen raktározzák el a zsírt, a nők a csípő és a lábak környékén. Persze ebben a genetikának is nagy szerepe van.

A kitüremkedő pocakért a viszcerális zsírréteg felelős, mely a hasüregben található. Legfontosabb feladata, hogy védje a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatolások ellen, így egy minimális mennyiséggel mindenki rendelkezik belőle. Nagyobb mennyiségben azonban ártalmas: nyomja a szerveket, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. Gyakori azonban, hogy az emberek nem sejtik, miért halmoznak fel nagy mennyiségű viszcerális tartalékot, így nem is tudják leadni azt.

A genetika és a hormonok szerepe

A hasi hízás számos oka közül az egyik legfontosabb a genetika. Többféle testalkat létezik: homokóra, körte, téglalap, de ezek közül csak az alma alkatú nők azok, akik elsősorban a hasukra és a felsőtestükre híznak. Míg lábaik vékonyak, vállaik szélesebbek a csípőjüknél. Nekik utolsóként a pocakjukról fogy el a felesleg, ám ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen lenne azt leadni. Az alkat és a fogyás összefüggéséről itt tudhatsz meg többet.

Hogyan lehet hasról fogyni?

Amikor a hasi feleslegtől szeretnél megszabadulni, fontos, hogy a fentiek közül meghatározd, melyek a te esetedben leginkább meghatározó tényezők, majd azok ellen tudatosan elkezdj tenni. Amennyiben genetikailag olyan alkat vagy, aki leginkább hasra hízik, lényeges, hogy a célkitűzéseidnél ezt tudatosítsd magadban, és ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben.

A hasi tájékon felgyülemlett zsírszövet ugyanis nem bőrünk alatt, hanem belső szerveink között, a hasüregben helyezkedik el, és olyan vegyületek szervezetünkbe kerülését eredményezheti, amelyek sejtkárosító hatásúak. A hastájéki felesleg ezáltal növeli a magas vérnyomás- és koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is.

A lelkedre is gondolj, ha megszüntetnéd a hasi hízást!

A fizikai okok mellett sok esetben állnak lelki problémák a hasra hízás mögött. Ezek közt vezető ok a stressz. Ez a folyamat ugyanis olyan fizikai válaszokat vált ki a szervezetből, amelyek hízásra, elsősorban hasi hízásra hajlamosítanak.

Rossz étkezési „rituálé” – a hasi hízás gyakori oka a szakértők szerint

A hagyományos étkezés során először a levest, majd a húst és a köretet, végül pedig a desszertet és/vagy a gyümölcsöt fogyasztja az ember. Ez azonban nem jó, mivel a gyümölcs, illetve a gyümölcsös desszert megemésztése jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint a húsé. Abban az időben pedig, amíg a hús emésztődik, a gyümölcs nem tud tovább haladni, ki kell várnia a sorát az emésztőrendszerben. Ez a folyamat jelentősen lassítja az emésztést, hosszú távon rossz hatással van az anyagcserére, a rossz anyagcsere pedig a hasi hízás egyik fő okozója. Számolj le ezzel a sorrenddel, és a hasi hízással is, inkább csináld „fordítva”: leves helyett egyél gyümölcsöt, majd azt kövesse a főétel. De az se gond, ha nem eszel gyümölcsöt egyáltalán – egyedi típustól függően ugyanis, nem ajánlott mindenkinek.

Egyszerű szénhidrátok a hízás mögött

A fehér rizs, a fehér liszt és a cukor is a hasi hízás fő okai közt szerepelnek. Ezek az üres szénhidrát- és kalóriaforrások sajnos nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot, például rostokat, lényegében csak terhelik az emésztőrendszert. Mivel nehezen laktatnak, az ember viszonylag sokat eszik belőlük, ekkora mennyiséget viszont a szervezet nem tud felhasználni, a felesleges energia így lerakódik. Főleg pocaktájékon. Inkább iktasd ki őket.

Túl kevés vagy túl sok alvás

A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás is fogyaszt!

Gyümölcsöt ne étkezés után, desszertként fogyassz!

A benne lévő cukor a többi étellel együtt megerjed, puffadást okozva. A gyümölcsöt magában, cukrozás nélkül, étkezés előtt legkésőbb fél órával edd. A gyümölcs a leggyorsabban megemészthető élelmünk, 20 perc alatt dolgozza fel a szervezet. Ha étkezés után eszed, a feldolgozására csak a többi étel után kerül sor. Várakozásával lelassítja az emésztés folyamatát.

A hasi zsírpárnák jelentősen növelik olyan súlyos, akár halálos betegségek rizikóját, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, valamint ezt a típusú elhízást bizonyos daganatokkal és a demenciával is összefüggésbe hozták.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.