Menü

A hasra hízás veszélyes

Az anyagcsere és a hormonok következtében mindenki máshova hízik, a nemek között azonban van különbség. Míg a férfiak a hasi területen raktározzák el a zsírt, a nők a csípő és a lábak környékén. Persze ebben a genetikának is nagy szerepe van.

A kitüremkedő pocakért a viszcerális zsírréteg felelős, mely a hasüregben található. Legfontosabb feladata, hogy védje a májat, a szívet, a veséket és a hasnyálmirigyet a külső behatolások ellen, így egy minimális mennyiséggel mindenki rendelkezik belőle. Nagyobb mennyiségben azonban ártalmas: nyomja a szerveket, és növeli a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek, valamint a rák kialakulásának kockázatát. Gyakori azonban, hogy az emberek nem sejtik, miért halmoznak fel nagy mennyiségű viszcerális tartalékot, így nem is tudják leadni azt.

A genetika és a hormonok szerepe

A hasi hízás számos oka közül az egyik legfontosabb a genetika. Többféle testalkat létezik: homokóra, körte, téglalap, de ezek közül csak az alma alkatú nők azok, akik elsősorban a hasukra és a felsőtestükre híznak. Míg lábaik vékonyak, vállaik szélesebbek a csípőjüknél. Nekik utolsóként a pocakjukról fogy el a felesleg, ám ez nem azt jelenti, hogy lehetetlen lenne azt leadni. Az alkat és a fogyás összefüggéséről itt tudhatsz meg többet.

Hogyan lehet hasról fogyni?

Amikor a hasi feleslegtől szeretnél megszabadulni, fontos, hogy a fentiek közül meghatározd, melyek a te esetedben leginkább meghatározó tényezők, majd azok ellen tudatosan elkezdj tenni. Amennyiben genetikailag olyan alkat vagy, aki leginkább hasra hízik, lényeges, hogy a célkitűzéseidnél ezt tudatosítsd magadban, és ne legyenek irreális elvárásaid magaddal szemben.

A hasi tájékon felgyülemlett zsírszövet ugyanis nem bőrünk alatt, hanem belső szerveink között, a hasüregben helyezkedik el, és olyan vegyületek szervezetünkbe kerülését eredményezheti, amelyek sejtkárosító hatásúak. A hastájéki felesleg ezáltal növeli a magas vérnyomás- és koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és bizonyos daganatok kialakulásának kockázatát is.

A lelkedre is gondolj, ha megszüntetnéd a hasi hízást!

A fizikai okok mellett sok esetben állnak lelki problémák a hasra hízás mögött. Ezek közt vezető ok a stressz. Ez a folyamat ugyanis olyan fizikai válaszokat vált ki a szervezetből, amelyek hízásra, elsősorban hasi hízásra hajlamosítanak.

Rossz étkezési „rituálé” – a hasi hízás gyakori oka a szakértők szerint

A hagyományos étkezés során először a levest, majd a húst és a köretet, végül pedig a desszertet és/vagy a gyümölcsöt fogyasztja az ember. Ez azonban nem jó, mivel a gyümölcs, illetve a gyümölcsös desszert megemésztése jóval kevesebb időt vesz igénybe, mint a húsé. Abban az időben pedig, amíg a hús emésztődik, a gyümölcs nem tud tovább haladni, ki kell várnia a sorát az emésztőrendszerben. Ez a folyamat jelentősen lassítja az emésztést, hosszú távon rossz hatással van az anyagcserére, a rossz anyagcsere pedig a hasi hízás egyik fő okozója. Számolj le ezzel a sorrenddel, és a hasi hízással is, inkább csináld „fordítva”: leves helyett egyél gyümölcsöt, majd azt kövesse a főétel. De az se gond, ha nem eszel gyümölcsöt egyáltalán – egyedi típustól függően ugyanis, nem ajánlott mindenkinek.

Egyszerű szénhidrátok a hízás mögött

A fehér rizs, a fehér liszt és a cukor is a hasi hízás fő okai közt szerepelnek. Ezek az üres szénhidrát- és kalóriaforrások sajnos nem tartalmaznak semmilyen hasznos tápanyagot, például rostokat, lényegében csak terhelik az emésztőrendszert. Mivel nehezen laktatnak, az ember viszonylag sokat eszik belőlük, ekkora mennyiséget viszont a szervezet nem tud felhasználni, a felesleges energia így lerakódik. Főleg pocaktájékon. Inkább iktasd ki őket.

Túl kevés vagy túl sok alvás

A pihentető, megfelelő mennyiségű alvás is fogyaszt!

Gyümölcsöt ne étkezés után, desszertként fogyassz!

A benne lévő cukor a többi étellel együtt megerjed, puffadást okozva. A gyümölcsöt magában, cukrozás nélkül, étkezés előtt legkésőbb fél órával edd. A gyümölcs a leggyorsabban megemészthető élelmünk, 20 perc alatt dolgozza fel a szervezet. Ha étkezés után eszed, a feldolgozására csak a többi étel után kerül sor. Várakozásával lelassítja az emésztés folyamatát.

A hasi zsírpárnák jelentősen növelik olyan súlyos, akár halálos betegségek rizikóját, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke, valamint ezt a típusú elhízást bizonyos daganatokkal és a demenciával is összefüggésbe hozták.

Szerző: Udvari Fanni

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.