A komposztálás titkai
- Dátum: 2020.08.07., 15:07
- Sipos Zsófia
- hulladék, kert, komposzt, konyhai, környezet, növény, tudatos
A komposztálás több szempontból is hasznos, nemcsak környezettudatos, hanem a földnek is jót tesz. A kertes házakban egyszerű kialakítani egy sarkot, ahova gyűjtjük a zöldség- és gyümölcshulladékot. Azonban nem mindegy mit teszünk a komposztba, hogyan készítjük el és tartjuk karban.
Hol legyen?
A komposzt elhelyezésekor érdemes olyan részt választani a kertben, ami félreesik és árnyékos. Ez azért lényeges, mert a napon nagyon gyorsan kiszáradnak a növények. A hulladékok egy komposztládába kerülnek, ami készülhet fából vagy műanyagból is. Ezeket meg lehet vásárolni, de vállalkozókedvűek otthon is elkészíthetik. Fontos, hogyan épül fel a láda, hogy jól tudjon szellőzni és szétszedhető is legyen, mivel a komposztot bizonyos időközönként át kell keverni. A komposztnál figyelni kell arra is, hogy mindig megfelelő legyen a víz és oxigén ellátottsága.
Mi kerülhet bele?
A komposzt készítésekor nagyon oda kell figyelni, hogy mit teszünk bele. Alapvetően a konyhai hulladékok nagy része ide sorolható, de vannak kivételek. A zöldség és gyümölcs héjak és maradékok, kávézacc, tojáshéj, teafilter is belekerülhet. Amit a konyhából biztosan tilos komposztálni az a nemnövényi hulladékok és főtt ételmaradékok.
A konyhai hulladékon kívül kertből származó szemetet is lehet a komposztba tenni. Száraz, elhalt növényeket, régi virágföldet, levágott füvet és gyomot, lehullott gyümölcsöket és hamut is kerülhet a komposztba, ami azonban tiltólistán vannak azok a tüskés ágak, nagy fadarabok és beteg növények, valamint húsevő állatok ürüléke.
Ezekre az alapszabályokra mindenképpen oda kell figyelni, hogy egészséges és jól működő komposztot tartsunk fent.
Mi történik vele?
A komposzt érési folyamata körülbelül egy év, amire olyan minőségű, érett komposzt keletkezik, amit már fel lehet használni a kerti munkák során. Ez sötétbarna színű és könnyen morzsálódik. Amikor letelt az idő és elkészült a komposzt, le kell szitálni, a fennmaradó részeket a tárolóba visszatenni, a leszitált részt pedig virágládákba, földjavításhoz és növények ültetéséhez is lehet használni.
A komposztálás természetesen időigényes, oda kell figyelni hogyan készítjük, mikor és mit teszünk bele. De a fáradalmak kifizetődnek, amikor a saját komposztunkat használjuk fel az általunk nevelt növények javítására.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.