Menü

A komposztálás titkai

A komposztálás több szempontból is hasznos, nemcsak környezettudatos, hanem a földnek is jót tesz. A kertes házakban egyszerű kialakítani egy sarkot, ahova gyűjtjük a zöldség- és gyümölcshulladékot. Azonban nem mindegy mit teszünk a komposztba, hogyan készítjük el és tartjuk karban.

Hol legyen?

A komposzt elhelyezésekor érdemes olyan részt választani a kertben, ami félreesik és árnyékos. Ez azért lényeges, mert a napon nagyon gyorsan kiszáradnak a növények. A hulladékok egy komposztládába kerülnek, ami készülhet fából vagy műanyagból is. Ezeket meg lehet vásárolni, de vállalkozókedvűek otthon is elkészíthetik. Fontos, hogyan épül fel a láda, hogy jól tudjon szellőzni és szétszedhető is legyen, mivel a komposztot bizonyos időközönként át kell keverni. A komposztnál figyelni kell arra is, hogy mindig megfelelő legyen a víz és oxigén ellátottsága.

Mi kerülhet bele?

A komposzt készítésekor nagyon oda kell figyelni, hogy mit teszünk bele. Alapvetően a konyhai hulladékok nagy része ide sorolható, de vannak kivételek. A zöldség és gyümölcs héjak és maradékok, kávézacc, tojáshéj, teafilter is belekerülhet. Amit a konyhából biztosan tilos komposztálni az a nemnövényi hulladékok és főtt ételmaradékok.

A konyhai hulladékon kívül kertből származó szemetet is lehet a komposztba tenni. Száraz, elhalt növényeket, régi virágföldet, levágott füvet és gyomot, lehullott gyümölcsöket és hamut is kerülhet a komposztba, ami azonban tiltólistán vannak azok a tüskés ágak, nagy fadarabok és beteg növények, valamint húsevő állatok ürüléke.

Ezekre az alapszabályokra mindenképpen oda kell figyelni, hogy egészséges és jól működő komposztot tartsunk fent.

Mi történik vele?

A komposzt érési folyamata körülbelül egy év, amire olyan minőségű, érett komposzt keletkezik, amit már fel lehet használni a kerti munkák során. Ez sötétbarna színű és könnyen morzsálódik. Amikor letelt az idő és elkészült a komposzt, le kell szitálni, a fennmaradó részeket a tárolóba visszatenni, a leszitált részt pedig virágládákba, földjavításhoz és növények ültetéséhez is lehet használni.

A komposztálás természetesen időigényes, oda kell figyelni hogyan készítjük, mikor és mit teszünk bele. De a fáradalmak kifizetődnek, amikor a saját komposztunkat használjuk fel az általunk nevelt növények javítására.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.