Menü

A komposztálás titkai

A komposztálás több szempontból is hasznos, nemcsak környezettudatos, hanem a földnek is jót tesz. A kertes házakban egyszerű kialakítani egy sarkot, ahova gyűjtjük a zöldség- és gyümölcshulladékot. Azonban nem mindegy mit teszünk a komposztba, hogyan készítjük el és tartjuk karban.

Hol legyen?

A komposzt elhelyezésekor érdemes olyan részt választani a kertben, ami félreesik és árnyékos. Ez azért lényeges, mert a napon nagyon gyorsan kiszáradnak a növények. A hulladékok egy komposztládába kerülnek, ami készülhet fából vagy műanyagból is. Ezeket meg lehet vásárolni, de vállalkozókedvűek otthon is elkészíthetik. Fontos, hogyan épül fel a láda, hogy jól tudjon szellőzni és szétszedhető is legyen, mivel a komposztot bizonyos időközönként át kell keverni. A komposztnál figyelni kell arra is, hogy mindig megfelelő legyen a víz és oxigén ellátottsága.

Mi kerülhet bele?

A komposzt készítésekor nagyon oda kell figyelni, hogy mit teszünk bele. Alapvetően a konyhai hulladékok nagy része ide sorolható, de vannak kivételek. A zöldség és gyümölcs héjak és maradékok, kávézacc, tojáshéj, teafilter is belekerülhet. Amit a konyhából biztosan tilos komposztálni az a nemnövényi hulladékok és főtt ételmaradékok.

A konyhai hulladékon kívül kertből származó szemetet is lehet a komposztba tenni. Száraz, elhalt növényeket, régi virágföldet, levágott füvet és gyomot, lehullott gyümölcsöket és hamut is kerülhet a komposztba, ami azonban tiltólistán vannak azok a tüskés ágak, nagy fadarabok és beteg növények, valamint húsevő állatok ürüléke.

Ezekre az alapszabályokra mindenképpen oda kell figyelni, hogy egészséges és jól működő komposztot tartsunk fent.

Mi történik vele?

A komposzt érési folyamata körülbelül egy év, amire olyan minőségű, érett komposzt keletkezik, amit már fel lehet használni a kerti munkák során. Ez sötétbarna színű és könnyen morzsálódik. Amikor letelt az idő és elkészült a komposzt, le kell szitálni, a fennmaradó részeket a tárolóba visszatenni, a leszitált részt pedig virágládákba, földjavításhoz és növények ültetéséhez is lehet használni.

A komposztálás természetesen időigényes, oda kell figyelni hogyan készítjük, mikor és mit teszünk bele. De a fáradalmak kifizetődnek, amikor a saját komposztunkat használjuk fel az általunk nevelt növények javítására.

Illetlenségek világnapja

Szeptember 18-án van az illetlenség világnapja, amely 2008-ban Magyarországon is elfogadásra került.

Éttermi etikett

Aki gyakran jár étterembe, illik tisztában lennie az illemmel, éttermi etikett szabályaival, viselkedési normákkal, írott vagy íratlan illemszabályokkal. Nagyon sokat elárul a személyiségünkről az, ahogyan társaságban viselkedünk.

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.

Megoldásra vár a városi parkolási helyzet globálisan és országosan is

A világon, de Magyarország is egyre nagyobb probléma a városi parkolás. A világon egyre több az autó, ráadásul azok mérete is növekszik. Így tehát nem pusztán a gépkocsik száma, hanem azok mérete, ezáltal a kis parkolóhelyek mérete is egyre nagyobb gond, ráadásul a magyar lakosság még csak kis számban veszi igénybe az alternatív parkolási lehetőségeket. Ezek ellen több megoldással lehet próbálkozni.

Környezettudatosan táplálkozol? Erre érdemes figyelned

Egészségünk megőrzése mellett az utóbbi időben a környezettudatosság is egyre nagyobb hangsúlyt kap mindennapjainkban. Mind többen választanak olyan élelmiszert, melyek előállítása kisebb terhelést jelent a környezetre, például kevesebb állati és több növényi eredetű terméket fogyasztanak, vagy vegetáriánus, esetleg vegán életmódra térnek át. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy a tisztán növényi táplálkozás veszélyekkel is jár, hiszen számos fontos vitaminból – például a B-vitamin – sokszor nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünknek