Menü

Nyaralás rossz időben

A júniusi hónap igencsak esősre sikerült az idén, és úgy sejtettük, hogy a július is követi majd dicső példáját. Szerencsére azért némi napsütés is megkoronázhatta a nyári napjainkat, amelynek a strandolók igencsak örülhettek. Az egyik legkedveltebb tevékenység nyáron ugyanis – nem meglepő módon – a strandok, vizek, vízpartok, fürdők látogatása. Bár a fürdőkre, wellness- és élményparkokra télen is nagy igény mutatkozik, azért nyáron sem kell féltenünk őket a pangástól. Ezen tevékenységeknek az egyik legnagyobb hátulütője viszont az, hogy rendkívüli módon befolyásolja az időjárás. Mind a napozás, a parton pihenés, az úszás és a fürdőzés igényel egy megfelelő külső hőmérsékletet, megfelelő vízhőmérsékletet, és emellé nem hátrány, ha a hideg, áztató eső sem esik éppen. Ráadásul a nagy szél sem kifejezetten kedvez a strandolásnak. És nem elég, ha mindez csak egy nap valósul meg a terv szerint, hiszen a nyaralás nem olcsó, és általában egy évben egy adatik belőle.

Nem csoda tehát, ha mindenki tökéletes időjárást szeretne az üdülés pár napján. Viszont az is biztos, hogy mindenki nem fog ragyogó napsütésben nyaralni. És azoknak, akik valamivel rosszabbul jártak, ki kell találniuk, hogy hogyan hozzák ki a legtöbbet az adott körülményekből.

A túrázás, bár valamilyen szinten ugyanúgy időjáráshoz kötött, azért mégiscsak rugalmasabban tudjuk kezelni. Hegymászáshoz, tanösvények látogatásához nem kell ragyogó napsütés, nem kell negyven fokos meleg, nem kell szélcsend. Ha nem esik az eső, az bőven elég, de olykor még az esős idő is alkalmas.

A látványosságok megtekintése tud izgalmasabb lenni, mint az elsőre evidens lenne. Készíthetünk hozzá kapcsolódóan családi vetélkedőt vagy játékokat, ami arra inspirál bennünket, hogy figyelmesen járjuk végig a nevezetességeket, és figyeljünk olyan részletekre, amelyekre érdemes és érdekes visszaemlékezni. Ha kvízt vagy játékot gyártunk hozzá, akkor az épp elég kihívást is biztosít.

Közös grillezés vagy főzés a szálláson: örök klasszikus. Ha az időjárás csak a napunk egy részét tette tönkre, a maradék időt így is eltölthetjük tevékenyen, jókedvűen. Ráadásul így biztosan kihasználjuk a szálláshelyünk adta lehetőségeket.

Társasjátékozni mindenkinek érdemes. Nemcsak aktív kikapcsolódás, de ritkán szánunk rá otthon időt. Ha új játékokat találunk ki, vagy egy pici változtatással csavart viszünk a jól megszokottakba. egészen biztos sok vidám pillanatot szerezhetünk vele a családnak. Tehát, ha rossz az idő, a kedvünk azért még ne legyen rossz!

Varga Ágnes Kata

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.