Menü

Káros kozmetikumok – jobb, ha nem használod

Meglepődnél, ha olykor tüzetesen végigolvasnád az arckrémed, az alapozód, a krémeid, a tusolód, az arcpakolásaid, a dekorkozmetikumaid összetevőinek listáját! Pedig van belőlük a fürdőszobapolcon dögivel. Állítólag egy átlagos nő százhatvannyolc, egy férfi nyolcvanöt kozmetikai összetevőt ken magára egyetlen nap alatt.

Néha bele sem gondolunk vásárláskor, hogy el kéne olvasni az összetételt, merthogy ezek közül bármelyik káros is lehet, netán allergiát okozhat, vagy ami még rosszabb: rákkeltő hatású.

Ha valakinek a bőre érzékeny, vagy esetleg babát vár, mindenképp a gyengédebb termékek közül kell válogatnia, s alaposan odafigyelni az összetevőkre.

A reklámok természetesen eladni akarnak, ott csupa hatékony és szuperholmikról beszélnek, de nem szabad mindent elhinni, amit a hirdetésekben látunk, s gondolkodás nélkül drága kencékkel szépíteni magunkat, a termékek alapos tanulmányozása nélkül.

Melyek azok az alkotóelemek, melyeket mindenképp próbáljunk elkerülni?

Például a kőolajszármazékok. Ezekre mondják, hogy olcsó anyagok, és valójában olyan „élettelen” olajok, amelyek semmilyen pozitív hatással nincsenek a bőrre, sőt! Ugyanide sorolhatnám a szilikonokat.

A szilikonokat tartalmazó krémek könnyen beszívódnak a bőrbe, de ezek tulajdonképpen műanyagok, jobb nem magunkra kenni.

Tartósítószerekkel is óvatosan! Sajnos ma már mindenben vannak. Ezek az alapanyagok irritálhatják a bőrt és a környezetet is szennyezik. Nem barátunk.

Alumínimum származékok jönnek a sorban. Megtalálható izzadásgátlóban, dezodorokban, arckrémekben, de még babaápolási készítményekben is.

Parabének halmaza…ismerős szó. A parabének tartósítószerek, melyek igencsak veszélyesek lehetnek, mivel a bőrön keresztül felszívódva a hormonrendszer működésébe is beavatkozhatnak, nagyon káros anyagok. A szintetikus illatanyagok kerülése is fontos, ugyanis ezek durva bőrirritációt okozhatnak.

Miért olyan fontos erről beszélni? Mert a káros kozmetikumok használata hosszú távon számos következménnyel járhat, például allergiát okozhatnak, vagy irritálhatják a bőrt, de okozhatnak hosszútávon mérgezési, vagy környezetvédelmi problémákat is.

Én magam sose használok olyan termékeket, melyek állatkísérletekkel járnak, vagy szennyezik a földet.

A fenti sorok remélhetőleg adtak némi támpontot ahhoz, hogy ezentúl kicsit több időt szánjunk a kozmetikai polcok előtti körültekintő válogatáshoz, s a természetes, natúr kozmetikumokkal ismerkedjünk.

Martinka Dia

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.