Menü

Természetes görcsoldás

Az erős menstruációs görcsök ellen sokan a legegyszerűbb megoldást választják, fájdalomcsillapítót vesznek be. Sokszor valóban ez a leggyorsabb módja a görcsoldásnak, de vannak alternatív módszerek is a fájdalom csökkentésére.

A menstruációval járó alhasi fájdalmakat a méhfal simaizomzatának összehúzódása okozza. A fájdalomcsillapítók mellett több olyan természetes hatású étel, tápanyag van, ami segíti az izmok ellazulását, a görcs oldását.

Ilyen például a magnézium. A rendszeres bevitel egyébként is fontos, de a menstruáció előtt és alatt érdemes külön odafigyelni rá. Tejtermékek, gabonafélék és különböző gyümölcsök (banán) tartalmaznak nagyobb százalékban magnéziumot. A vitaminok közül a B1 vitamint érdemes természetes úton fogyasztani, például zabliszt, korpa vagy mogyoró formájában.

Görcsoldó melegvíz

Az izomgörcs lazítását meleg hatással is el lehet érni. Ez lehet meleg zuhany is, de a nyári kánikulában talán jobban esik, ha csak egy melegítő párna az alhasi területre.

Víz minden mennyiségben

A megfelelő mennyiségű vízbevitel mindig nagyon fontos, de a „piros betűs napok” során nő a jelentősége. A szervezet folyadékvesztése miatt ezt folyamatosan pótolni kell, így elkerülve a rosszullétet, fejfájást, esetleg ájulást.

Gyógynövények a fájdalom ellen

Vannak olyan gyógynövények, amelyek kifejezetten hasznosak görcs esetén. Ilyen a kamilla, cickafark, édeskömény is, az ezekből készült tea csökkenti a görcs okozta fájdalmakat.

A rendszeres testmozgás is segít a menstruáció során. Lazító tornák vagy éppen a jóga mind hozzájárulnak a feszültség oldásához, ez pedig különösen is fontos ilyenkor.

Megfelelő ételek

Kiegyensúlyozott táplálkozás is fontos szempont a menstruáció idején. Természetesen mindig oda kell figyelni, de sok gyümölcs, zöldség és könnyen emészthető ételek fogyasztása is segít a fájdalmas görcsök elkerülésében.

A felsorolt megoldások mellett fontos a tudatosság is. Mivel a menstruációt hormonok befolyásolják, érdemes odafigyelni a stressz csökkentésére és igyekezni a nyugodt környezet megteremtésére is. Ezek a napok valóban fizikailag és lelkileg is nehezek, de a megfelelő táplálkozással és odafigyeléssel könnyebbé és elviselhetőbbé válhatnak.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.