Menü

Reformélelmiszerek fenntartásokkal

Úgy gondolom, hogy az étrendkiegészítők, reformélelmiszerek fogyasztása nemcsak sportolók és nehéz fizikai munkát végzők számára hatékony, azonban amikor egészséges ételekről és reform nasikról, meg fitt müzliszeletekről és tápláló zabszeletekről beszélünk és hallgatjuk a reklámot, ne higgyünk el feltétlenül mindent, amit hallunk.

Mindig érdemes tanulmányozni az élelmiszerek, szeletek, müzlik, porok, italok összetevőit, szénhidráttartalmát, hozzáadott cukor mennyiségét, így nem érezzük becsapva magunkat, s ha kell, nyugodtan tegyük vissza a polcra, mert nem mindegyik fér bele egy diétába.

A müzliszeleteket mindenki az egészséges táplálkozással párosítja, azonban nem mindegy, melyiket választjuk, ugyanis a cukros verziók egyáltalán nem sokkal jobbak a csokiknál, kekszeknél és cukorkáknál. A müzlik között viszont ma már számtalan cukormentes, rostban gazdag verzió létezik a polcokon, többféle ízben, élvezhető minőségben, ízletes módon, tápanyagokban gazdagon, ami étkezések között kitűnő választás. Jobb, mint a hagyományos párja, amely akár szeletenként 10 gramm cukrot is tartalmazhat.

Gyakran futok bele a kínálatban a fehérjeszeletekbe, amelyek a személyes kedvenc „csokipótlóim”, vagy ebéd utáni sütijeim, desszertjeim, azonban a sok csábító szelet közül a fele visszakerül nálam a polcra, mert nem megy át a rostán, annyi cukor van bennük. Az étrendkiegészítőket gyártó cégek már egyre inkább figyelnek erre, s jelennek meg újabb és újabb cukormentes verziók, nekem személy szerint nem mindegyik ízlik, de az újabbak között már találok kedvemre valót, melyek nem emelik egekbe a vércukorszintem és nem ragadnak meg a combomon narancsbőr formájában.

A zabszeletekről sajnos megint le kell mondanom, kivéve, ha nagyon sokat futok. Maraton, félmaraton után szeretem megjutalmazni magam egy kiadós csokiba mártott zabszelettel, rendkívül jól laktat, a szénhidrát visszapótlására tökéletes és még finomak is, ahogy csábítanak a drogériák, benzinkutak polcain, azonban, ha nem sportolok egy kiadósat, akkor bizony rengeteg szénhidrátot és cukrot viszek be a szervezetembe egyetlen vaskos, tömör zabszelettel, így hiába szeretem annyira, a hétköznapokon, étkezések közötti vagy utáni nasinak egyáltalán nem tanácsos.

A joghurtok között is számtalan fittnek kikiáltott sorakozik a boltban, a zsírszegény, „light” joghurtok is cukrosak, hiába érvelnek nekem a zsírtartalommal, ha a szénhidrát az egekben.

Mi az igazság a sportitalokról?

Amikor sportitalokat kerestem, szintén a cukros izotóniás italokba futottam, azonban egy megterhelő verseny, egy maraton esetében nem diétázunk, ott valóban cukorra van szükség energia gyanánt, azonban egy kellemes kis 30 perces kocogáshoz háromszor egy héten teljesen felesleges ennyi cukrot bevinni, szükségtelen és hizlal is, mert nem dolgozzuk le.

Amikor reformélelmiszerek között válogatunk és a kínálatot tanulmányozzuk, bizony láthatjuk az összetevők elolvasása után, hogy a termékek fele nem nevezhető reformnak, vagy alakbarátnak, diétásnak, vagy cukorszegénynek, sem a müzlik, sem a zabszeletek. Szerencsére sok diétás is akad köztük és akár otthon mi magunk is elkészíthetjük a diétánkba passzoló verziót.

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.