Menü

Az érzelmi megcsalásról

Hol a határ a férfi és nő közötti szoros barátság és az érzelmi megcsalás között? Nehéz megmondani, éppen ezért gyakran maga a megcsaló fél sincs tisztában vele, hogy viselkedésével a párkapcsolatát veszélyezteti.

Panaszkodunk neki a párkapcsolatunkról

A szakértő hangsúlyozza, hogy az emberek nem feltétlenül azért kezdenek el panaszkodni párkapcsolatukról kedvenc kollégájuknak, mert érzelmi viszont szeretnének kezdeni - gyakran teljesen ártatlanul, bármilyen hátsó szándék nélkül kezdődik a dolog. A panaszkodás azonban - főleg ha a harmadik fél is megnyílik az ő párkapcsolati problémáiról - szoros köteléket tud kialakítani a két ember között. A szakértő szerint ha azon kapjuk magunkat, hogy párunkról pletykálkodunk, álljunk meg egy percre, és gondoljuk végig, miért is tesszük, amit teszünk.

Folyamatosan próbálunk a kedvére tenni

Egy példa: párunknak születésnapja lesz, elmegyünk neki ajándékot vásárolni, nézelődés közben pedig meglátunk egy praktikus almahámozót. Ekkor leküzdhetetlen vágyat érzünk arra, hogy megvegyük azt kedvenc kollégánknak, mivel eszünkbe jut, hogy egyszer arról panaszkodott, hogy mennyire utálja megpucolni az almákat. Persze, magyarázhatjuk viselkedésünket azzal, hogy csak figyelmesek akarunk lenni, de valójában megint csak egy csomó mentális energiát ölünk abba, hogy párunk helyett egy harmadik személynek kedveskedjünk.

Ha titkolja az üzeneteit - Nyilván nem kell minden egyes üzenetről beszámolnia egyik félnek sem, de ha korábban nem ez volt jellemző, hogy látványosan nem meri megnyitni az üzeneteket, esetleg töröl valamit, még mielőtt meglátnád, akkor érdemes rákérdezni, hogy mi is van a háttérben. Ez egyébként nemcsak az érzelmi hűtlenségre, hanem a testi megcsalásra is jellemző.

A társkereső is megcsalásnak számít

Bár az érzelmi megcsalásnak nincsenek mindig konkrét jelei és bizonyítékai, egy aktívan üzemeltetett profil a társkereső oldalon elég egyértelmű bizonyíték. Egy kutatás bebizonyította, hogy a randioldalakról kicsit mást gondolnak a nők és a férfiak egy kapcsolat alatt: míg az előbbiek szerint egyértelműen megcsalás, még úgy is, ha a pasik valószínűleg soha nem fognak találkozni azzal a lánnyal, akivel éppen beszélgetnek, a férfiak jelentős része szerint nem bűn egy-egy ártatlan üzenetváltás.

Együtt jár-e az érzelmi megcsalás fizikaival? Melyik a rosszabb?

Ez általában az egyik első kérdés, ami megfogalmazódik abban, akit megcsaltak: történt is valami, vagy „csak” érzelmekről, vágyakozásról van szó. Vagy éppen fordítva: a fizikai kapcsolatban voltak is érzelmek, vagy azért még mindig engem szeret a párom?

Nehéz megmondani, hogy ezek közül melyik verzió a rosszabb, ugyanis van, akinek éppen az esik rosszabbul, hogy ha egy érzelemmentes kalandért rúgja fel a kapcsolatot a másik fél, és jobban megértené, ha érzelmekről szólna a dolog, másnak pedig éppen az a nehéz, hogy a párja máshoz, vagy máshoz is kötődik érzelmileg. Egyénileg változó, hogy ki melyik verziót éli meg rosszabbul.

Kommunikáljunk őszintén az érzéseinkről, akár melyik oldalon is vagyunk!

Szerző: Udvari Fanni

Szülőnek lenni beteljesedés?

Vannak életcéljaink, legalábbis jó esetben. Több dolgot szeretnénk elérni, s ezek a dolgok az élet különböző területeihez kapcsolódnak. A családi élet és az ezt biztosító mögöttes egzisztencia sokak tervei között szerepel, de hogy ez maga az élet beteljesedése is lenne, nos, az egy vitatott kérdés.

Példaképek és negatív hősök

Más emberek élete mindig példa a számunkra. Valamilyen módon az előttünk járó emberek hatással vannak ránk, vagy azért, mert ellesünk tőlük néhány alkalmazandó technikát, vagy épp ellenkezőleg.

Tippek sorozatfüggőknek

"Nem vagyunk sorozatfüggők, csak szeretjük rendesen megnézni őket." Igen-igen, csak az új részt várjuk, csak ezt az évadot gyorsan megnézzük nem is foglalkozunk vele később... Ha ezek az önáltató mondatok frusztrációval töltenek el, akkor neked is jól jöhet néhány tipp a "leszokáshoz".

Komfortzónák és tudattalan gátak

Az ember énvédő mechanizmusai révén rengeteg tudattalan határvonalat állít fel magában, és ezeken csak a legritkább esetekben lép át akarattal. Ám nagyon könnyen kimozdul, más emberek hatására. Vajon ez hogyan működik?

Tanulásfüggőség

Az emberi elme annyira összetett, hogy egyes jelenségei szinte megmagyarázhatatlanok, mások viszont egészen egyszerű elemi okokra is visszavezethetőek. A függőség kérdése mind fiziológiai szempontból, mind lélektani szempontból igen érdekes. De rajongunk-e függőségig olyan dolgokért, amelyek elől mások menekülnek? A tanulásfüggőség példája ezt remekül szemlélteti.