Menü

Úristen, terhes a feleségem!

Szögezzük le, bizony az apa is babát vár. Nemcsak az anyuka. Ugyan az apuka pocakját nem simogatja és nem dicsérgeti senki (sem egyéb más testrészét, ami szintén közrejátszott a történetben) ám lassan benne is tudatosul, hogy apuka lesz. Nem véletlen az a 9 hónap, bizony fel kell készülni alaposan erre a szerepre.

Az biztos, hogy idő és türelem kell ahhoz, hogy az apukák is megértsék, babájuk lesz. A férjem bevallotta férfiasan, benne a domborodó pocak látványa nem keltett egyből apai érzéseket a babavárás alatt, nem tudott vele mit kezdeni, nála az váltotta ki ezeket az érzéseket, amikor megláthatta, a kezében tarthatta a fiait. Ha az apuka megérzi a babaillatot, onnantól minden megy magától.

Mi mindenre kell felkészülnie egy leendő apukának, s miben segítheti a várandós feleségét? Nos, rengeteg mindenben.

A támogatás és a figyelmesség alap, még akkor is, ha párunk a kezdeti időkben a hormonok miatt esetleg feszültebb, nyugtalanabb, idegesebb, érzékenyebb, a rosszullétek miatt levertebb. Érzelmi hullámvasúton ülünk, ezt tolerálni illik.

Segíthet többet a házimunkában, a nagyobb gyerekek körül. A feleség az első trimeszterben a hormonok miatt fáradtabb, a várandósság végén pedig a baba súlya miatt mozog nehezebben, fárad el hamarabb, lehet kimerültebb. Oké, az apa is, de ez most nem számít…

Dicsérni az anyukát, amennyit csak lehet. Akkor sem vagyunk mi anyukák magabiztosak, ha már esetleg egy vagy két porontyot nevelünk, pláne, ha mellette még dolgozunk is, háztartást vezetünk, könnyen válhatunk bizonytalanná, a külsőnkkel kapcsolatban pedig nagyon elégedetlenné. A szokásosnál is fontosabb az önbizalmunk növelése, erősítése.

Fészekrakás. Babaágy, pelenkázó asztal, gyerekülés, babakocsi, kisruhák, cumisüvegek és egyebek. Sok mindent kell beszerezni, erre bőven elég a 9 hónap, de azért el kell kezdeni és ebben bizony a nagy feladat az apukára hárul. Legalábbis ami a babakocsit, bútorokat, gyerekszoba kifestését illeti, hogy mire megszületik a pici, a mama és a baba a kórházból egy elkészült, rendezett otthonba térhessen haza.

Ha szabad a kismamának sportolni, az nagyon jó, érdemes az apukának is részt venni ebben, no nem a terhestornára gondolok, de egy nagyobb sétára, túrára elkísérheti párját, mielőtt apukának nagyobb pocakja lesz a babavárás végére, mint az anyukának.

Terhesgondozás. Az apukák mindenképp kísérjék el a vizsgálatokra párjukat. A terhes nők számára rendkívül fontos, hogy a párjuk jelen legyen az ultrahangokon, orvosi vizsgálatokon.

A babavárás időszaka számos meglepetést tartogat a nő számára, akkor is, ha nem az első terhessége, s bizony ezekből az izgalmakból a férfiak sem maradnak ki. De így kerek és ettől szép és izgalmas ez a 9 hónap.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.