Menü

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Máris lelövöm a poént nincs erre egyértelmű igen vagy nem válasz. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

A legtöbb kutatás azt mondja, hogy fontos egy munkahelyen, hogy közösen alakítsuk ki a zenehallgatást szabályait. Ha zene szól a háttérben, az ugyanis tudja fokozni a munkahelyi teljesítményt, tehát serkentőleg hathat ránk, ez ma egy többségében elfogadott nézet. Ha pedig ez a zenehallgatás közös megegyezésen alapszik akkor ez egész iroda teljesítménye jobb lesz. Legyen szó közös stílusról, albumról, vagy mint legtöbbször lenni szokott, közös rádióadóról.

Persze az egyes munkatársad zenei stílusa nagyban különbözhet egymástól. Saját tapasztalatokra is hivatkozva mondhatom, hogy olyan zeneszámokat érdemes hallgatni amiknek kevés a szövege vagy legalábbis nem az anyanyelvünkön szólnak.

Jó hatással lehet tehát a komolyzene vagy az ahhoz hasonló nyugtató dallamok. kutatások egyébként is kimutatták hogy Mozart zenéje általában jó hatással van a dolgozó emberekre, nem érdemes azonban például rap vagy hasonlóan, a szövegre épülő stílusú zenét hallgatni. Az esetek igen nagy százalékában az elvonja a figyelmet, legyen szó bármilyen munkáról. Sokan szeretnek rádiót hallgatni, azonban manapság egyre inkább nyilvánvaló, hogy ott is a zenén van a lényeg, a szövegek itt is negatívan hatnak a munkavégzésre. A munkavállalók általában elutasítják azt, hogyha túl sok a szöveg a rádióban.

Igazából nekünk kell eldönteni hogy szeretünk-e zenét hallgatni és azt milyen módon tesszük. Például a fülhallgató használata jelentheti a kollégák tiszteletét, de sokan vehetik épp ellenkezőleg, tiszteletlenségnek is ezt, hiszen ilyenkor azt mondjuk hogy becsukjuk a világot, senki ne zavarjon minket. Érdemes a zenehallgatásra vonatkozó közös szabályokat a közös munkavégzés legelején megbeszélni. Én például szeretek zenét hallgatni munka közben, de csak olyat, aminek a szövege nem zavar a koncentrációban. Esetemben is az az igazság, hogy magyar zenét kevésbé szeretek hallgatni, mert az a szavak formázásában kifejezetten zavar. Érdekesség azonban, hogy külföldi zeneszámot még ha tudom is a szövegét inkább hallgatom, az kevésbé vonja el a figyelmemet. De legjobb munka közben háttérzeneként, mint fentebb említettem, többségében inkább instrumentális zenét hallgatni.

B.T.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.