Menü

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Máris lelövöm a poént nincs erre egyértelmű igen vagy nem válasz. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

A legtöbb kutatás azt mondja, hogy fontos egy munkahelyen, hogy közösen alakítsuk ki a zenehallgatást szabályait. Ha zene szól a háttérben, az ugyanis tudja fokozni a munkahelyi teljesítményt, tehát serkentőleg hathat ránk, ez ma egy többségében elfogadott nézet. Ha pedig ez a zenehallgatás közös megegyezésen alapszik akkor ez egész iroda teljesítménye jobb lesz. Legyen szó közös stílusról, albumról, vagy mint legtöbbször lenni szokott, közös rádióadóról.

Persze az egyes munkatársad zenei stílusa nagyban különbözhet egymástól. Saját tapasztalatokra is hivatkozva mondhatom, hogy olyan zeneszámokat érdemes hallgatni amiknek kevés a szövege vagy legalábbis nem az anyanyelvünkön szólnak.

Jó hatással lehet tehát a komolyzene vagy az ahhoz hasonló nyugtató dallamok. kutatások egyébként is kimutatták hogy Mozart zenéje általában jó hatással van a dolgozó emberekre, nem érdemes azonban például rap vagy hasonlóan, a szövegre épülő stílusú zenét hallgatni. Az esetek igen nagy százalékában az elvonja a figyelmet, legyen szó bármilyen munkáról. Sokan szeretnek rádiót hallgatni, azonban manapság egyre inkább nyilvánvaló, hogy ott is a zenén van a lényeg, a szövegek itt is negatívan hatnak a munkavégzésre. A munkavállalók általában elutasítják azt, hogyha túl sok a szöveg a rádióban.

Igazából nekünk kell eldönteni hogy szeretünk-e zenét hallgatni és azt milyen módon tesszük. Például a fülhallgató használata jelentheti a kollégák tiszteletét, de sokan vehetik épp ellenkezőleg, tiszteletlenségnek is ezt, hiszen ilyenkor azt mondjuk hogy becsukjuk a világot, senki ne zavarjon minket. Érdemes a zenehallgatásra vonatkozó közös szabályokat a közös munkavégzés legelején megbeszélni. Én például szeretek zenét hallgatni munka közben, de csak olyat, aminek a szövege nem zavar a koncentrációban. Esetemben is az az igazság, hogy magyar zenét kevésbé szeretek hallgatni, mert az a szavak formázásában kifejezetten zavar. Érdekesség azonban, hogy külföldi zeneszámot még ha tudom is a szövegét inkább hallgatom, az kevésbé vonja el a figyelmemet. De legjobb munka közben háttérzeneként, mint fentebb említettem, többségében inkább instrumentális zenét hallgatni.

B.T.

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?