Menü

A sok állás veszélyei

Sok állásnak azt nevezhetjük, ha valaki a munkaideje több, mint 60-70%-ában áll, munkáját állva végzi. Sokat állnak egy helyben a bolti eladók, a tanárok, a pultosok és pincérek, a futószalagnál dolgozók, a biztonsági őrök, a fodrászok, szakácsok és még sorolhatnám. Ezeknél a foglalkozásoknál különösen fontos odafigyelni a sok állással járó életmód veszélyeire.

Az egész napos állás következményeit nagyon komolyan kell venni, ugyanis alaposan megterheli a szervezetet, s nemcsak a lábakat, hanem a csípőt, a gerincet, a hátat és a nyakat is, illetve hatással van a vérkeringésre. A sok állással, vagy túl sok sétával, esetleg futással járó életmód veszélyei között említendők a görnyedt testtartás, a visszér, a szív- és érrendszeri betegségek, az ízületi fájdalmak.

A görnyedt tartás nem csak esztétikailag probléma, hanem következménye lesz, hogy megfájdul a gerinc, a hátunk. A visszerek szintén nemcsak esztétikai szempontból okoznak kellemetlenséget, hanem a krónikus szívbetegségek, keringési betegségek és magas vérnyomás kialakulásában is szerepük van.

A legtöbb állófoglalkozásnál az is problémát jelenthet, hogy nincs meg a szimmetria.

A fogorvosok, fodrászok, masszőrök munkájára jellemző, hogy valamilyen kényszertartással jár együtt, görnyedt mozdulatokkal, féloldalas terheléssel, ez pedig negatív hatással van a gerincre és a csontozatra is.

A probléma orvoslásában a munkaadó is sokat segíthet(ne).

Futószalagok, pult mellé, vagy mögé, lehet tenni úgynevezett fáradtságcsökkentő szőnyeget, amely segít csökkenteni az állómunka veszélyeiből fakadó egészségügyi problémákat. Lehetővé teheti az óránkénti szünetet, vagy esetleg adhat edzőtermi bérletet, masszázskupont is.

A sok állással járó élet veszélyei kellő odafigyeléssel vagy orvosi segítséggel megelőzhetők, orvosolhatók. Figyeljünk arra, hogy ne álljunk egy helyben sokáig, próbáljunk kicsit sétálgatni, vagy olykor leülni, váltogassuk a pozíciónkat. Cipőnk legyen kényelmes, ne túlzottan magas sarkú, - olykor sokat segíthet egy talpbetét is - s ügyeljünk a helyes testtartásra. Legjobb mégis az lenne, ha az ülő és álló munkavégzést felváltva tudnánk alkalmazni.

A manapság alkalmazott legmodernebb munkavégzés-típus az úgynevezett „ülő-álló” munkavégzés, állítható asztalokkal, mely egyre jobban terjed az irodai munkavállalók körében.

Martinka Dia

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?