Menü

Az ökológiailag tudatos étkezés rajtunk múlik

Az év elején készített ökoforradalmi sorozatában a Budapest Park zenészekkel, szakértők segítségével járja körbe a klímaváltozásért felelős területeket és gyűjti össze a hétköznapokban hasznosítható tippeket, hogy együtt változtatni tudjunk, fel tudjunk lépni a klímaváltozás ellen. Természetesen ennek mi is helyt adunk ezúttal az ökológiailag tudatos étkezés pár alapszabálya kerül terítékre. Szakértő partnere a kezdeményezésnek a masfelfok.hu. A videók a Budapest Park facebook oldalán is fellelhetők. Jöjjön hát pár helyes és fontos meglátás a fenntartható étkezésről.

A mindennapi élelmünk előállításához is energiára van szükség, így a táplálkozásnak is nagy szerepe van az éghajlatváltozásban. Az élelmiszeripar felel az üvegházhatást kiváltó gázkibocsájtás negyedéért. Az egzotikus növények gyakran vegyszerekben fuldokolva tartósítószerekkel felturbózva kerülnek az asztalunkra sokszor a világ másik tájáról. Ha az élelmiszerhulladék egy ország lenne akkor üvegházhatású gázkibocsájtásával az USA és Kína után a harmadik legnagyobb szennyező lenne.

Hatalmas és valós probléma a pazarló élelmiszerfogyasztás. A megvásárolt élelmiszer kábé harmada végzi hulladékként, ami kábé 1,3 milliárd tonna évente. Hazánkban a hulladék fele konkrétan megvásárolt étel, ami 34 kg fejenként. Mindannyian érezzük, hogy ennek egy jelentős része elkerülhető lenne. Ahhoz, hogy nagyobb és tudatosabb összhangban éljük a természetünkkel jöjjön hát pár jó tanács, amelyet a zenészek is javasolnak.

Járj piacra és csomagolás mentes boltba! Van annak egy varázsa, ha kis termelőtől vásárolunk és sokszor jobb is a minősége.
Amikor csak tehetted helyben termelt ételt és szezonális élelmiszert vásárolj ezáltal csökkentve a fuvarozás okozta ökológiai lábnyomunkat!
Fogyassz kevesebb állati eredetű ételt!
Ne pazarolj!
Bevásárlás előtt nézz körül, hogy valójában mire van szükséged!
Írj bevásárlólistát!
Éhesen ne menjünk bevásárolni! Mert mindent a szemnek helyett mindent a kosárba lesz!
Ha megmarad valami le is lehet fagyasztani! Próbálj meg annyit főzni, kitálalni amennyire szükséged van.
Keresd a fair trade lehetőségeket! Ennek lényege, hogy a termelő jobb körülmények között termelhet, nincs kizsákmányolva.

Ébredj fel! Tájékozódj! Cselekedj! Ne hezitálj! Amit ma megtehetsz, az holnap már lehet nem lehet. Hajrá. A cselekvés hatalma még mindig a miénk.

A videó linkje: https://www.facebook.com/budapestpark/videos/880994685697370

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.