Menü

Sajtos finomságok

A sajt az egyik legsokoldalúbb konyhai alapanyag, hiszen az előételtől a főfogáson át a desszertig mindenfélét készíthetünk belőle.

Parmezános csirkemell sajtos burgonyapürével

Hozzávalók 4 személyre:

• 80 dkg csirkemellfilé

• só

• kb. 5 dkg liszt a panírozáshoz

• 1 nagyobb tojás

• 10 dkg reszelt parmezán

• 5 dkg zsemlemorzsa

• olaj a sütéshez

• 80 dkg burgonya

• 5 dkg vaj

• 10 dkg friss kecskesajt

A csirkemelleket vékonyabb szeletekre vágjuk, majd besózzuk. Bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a reszelt parmezánnal elkevert zsemlemorzsába forgatjuk. (Aki szeretné, csak parmezánban is sütheti, akkor kb. 15 dkg szükséges.) Felforrósított olajban (nem kell, hogy ellepje, inkább fordítsuk meg) kisütjük a szeleteket. A püréhez a burgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd alaposan összedolgozzuk a vajjal és a kecskesajttal. Sózzuk, és a parmezános csirkemellel tálaljuk.

Mozzarellás-paradicsomos húspástétom

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg marhafartő
• 10 dkg vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 marék bazsalikom levél
• 2 szál kakukkfű
• só, bors
• 1 ek olívaolaj
• 20 dkg mozzarella
• 20 dkg paradicsom

A húst ledaráljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, a bazsalikom felét (aprítva), a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk. Egy olívaolajjal kikent tűzálló tálba simítjuk. A tetejére helyezzük a karikára vágott mozzarellát, a vastag szeletekre vágott paradicsomot, megszórjuk a maradék bazsalikom levéllel, sózzuk, borsozzuk. 180 oC-os sütőben 20-25 percig sütjük. Pirítóssal tálaljuk.

Sonkás camembert-tortácska

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 db 10 dkg-os camembert sajt

• 10 dkg natúr krémsajt

• 2 gerezd fokhagyma

• fél csokor petrezselyem

• 12 szelet vékony sonka

• 1 marék bazsalikom levél

• 2 szem paradicsom, felkarikázva

• só, fehér bors

A camembert-t keresztben három lapba vágjuk. A krémsajtba belekeverjük az aprított fokhagymát és petrezselymet. A camembert alsó és középső rétegét átkenjük az ízesített krémsajttal, majd rétegesen ráhelyezzük a vékonyra szeletelt sonkát, néhány bazsalikomlevelet és a sóval, borssal ízesített paradicsom karikákat. Az egészet egymásra pakoljuk, a tetejére pedig egy sonkarózsát formázunk.

Eper mascarponéval gratinírozva

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg eper

• 1 ek porcukor

• 8 tojássárgája

• 2,5 ek kristálycukor

• 4 dl tej

• 2 ek mascarpone

• 1 citrom reszelt héja

Az epret megmossuk, a csumáját kiszedjük. Mély, tűzálló tálba helyezzük, majd megszórjuk a porcukorral. A tojássárgáját kikeverjük a kristálycukorral. A tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukros tojássárgáját, amikor már meleg, de még nem forr. Hozzáadjuk a mascarponét, majd addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. Ekkor belekeverjük a citrom reszelt héját, és hagyjuk kihűlni. A mártást az eprekre öntjük, és forró sütőben pirosra sütjük a tetejét. (Ha van grill program a sütőn, célszerű azzal, hogy az eper minél keményebb maradjon.)

Kecskesajtos, túrós töltött paprika

Hozzávalók 4 személyre:

• 8 db paprika (tv paprika vagy kaliforniai)

• só, őrölt kömény

• 30 dkg túró

• 15 dkg kecskesajt

• 1 csokor friss snidling

• 2 tojás

A paprikákat félbevágjuk, kimagozzuk, besózzuk, megfordítjuk, és legalább 20 percig állni hagyjuk. A túróba reszeljük a kecskesajtot, és belekeverjük az aprított snidlinggel együtt. Sóval, őrölt köménnyel ízesítjük, és összekeverjük a tojásokkal. A tölteléket a paprikákba töltjük, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 180 oC-os sütőben 10-12 percig sütjük.

A sajt igazi európai étel: annak ellenére, hogy elmúlt 40 évben az USA sajtfogyasztása megháromszorozódott, még mindig csak fele annyi sajtot fogyasztanak, mint a nagy európai sajtnemzetek, a franciák, a görögök vagy a németek. Az, hogy kinek mennyire tesz jót a sajt, egyéni jellemzőktől is függ, és nem mindegy az sem, milyen fajtából, és milyen mennyiséget fogyasztunk - sok sajt például nagyon sok nátriumot és telített zsírsavakat tartalmaz

A sajt frissnek számít, ha kevesebb mint 6 hónapja készült, és nem érlelték. Érlelt a sajt, hogy 6 hónapi vagy tovább érlelik a fogyasztás előtt. A friss sajt nedvesebb, lágyabb állagú, és kevésbé markáns az íze.

Szerző: Udvari Fanni

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.