Menü

Antioxidánsok – mik ezek?

Rövid választ adva: az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukba: többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, polifenolokat, enzimeket. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Fő szerepük a szabadgyökök elbontása, semlegesítése.

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét nem győzik hangsúlyozni bizonyos kutatók. Ennek valóságalapja vitatott, azonban az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása fontos és szem előtt tartandó, főleg, hogy ezek az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek a nemzetközileg elfogadott táplálkozási piramis alsó lépcsőjén helyezkednek el.

Milyen forrásokból fedezhetjük az antioxidánsainkat? Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a szelén, a Q10 molekula.

A C-vitamin a növekedéshez fontos, sebgyógyuláshoz, kötőszövetek kialakulásához és egy sor létfontosságú dologhoz. Az E-vitamin a sejthártya épségének fenntartásáért felel, csökkenti a szívinfarktus és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik szerepet.

A flavonoidok hatalmas, több mint 6000 vegyületet magában foglaló vegyületcsoport. Azok, akik sok flavonoidtartalmú táplálékot (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek rákban vagy szív-érrendszeri betegségben.

A kiegyensúlyozott, növényi eredetű táplálékban gazdag étrend fedezni képes az antioxidáns-szükségletünket.

Az antioxidánsok "sikersztorija" a múlt század közepén indult, amikor egy amerikai kutató a szabadgyökök és az öregedés kapcsolatát feltételező teóriáját tette közzé. Az összefüggés vitathatatlan, hiszen ez az „öregedéselmélet” azt jelenti, hogy az antioxidánsoknak fontos szerepük van az öregedés lassításában. A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni.

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs is kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás elleni védekezésre, ám véleményem szerint a kozmetikai cégek által reklámozott termékei gyakran túlzónak tűnnek, hiszen legjobb hatást belsőleg érhetjük el antioxidánsban gazdag táplálkozással.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.