Menü

Antioxidánsok – mik ezek?

Rövid választ adva: az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukba: többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, polifenolokat, enzimeket. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Fő szerepük a szabadgyökök elbontása, semlegesítése.

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét nem győzik hangsúlyozni bizonyos kutatók. Ennek valóságalapja vitatott, azonban az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása fontos és szem előtt tartandó, főleg, hogy ezek az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek a nemzetközileg elfogadott táplálkozási piramis alsó lépcsőjén helyezkednek el.

Milyen forrásokból fedezhetjük az antioxidánsainkat? Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a szelén, a Q10 molekula.

A C-vitamin a növekedéshez fontos, sebgyógyuláshoz, kötőszövetek kialakulásához és egy sor létfontosságú dologhoz. Az E-vitamin a sejthártya épségének fenntartásáért felel, csökkenti a szívinfarktus és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik szerepet.

A flavonoidok hatalmas, több mint 6000 vegyületet magában foglaló vegyületcsoport. Azok, akik sok flavonoidtartalmú táplálékot (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek rákban vagy szív-érrendszeri betegségben.

A kiegyensúlyozott, növényi eredetű táplálékban gazdag étrend fedezni képes az antioxidáns-szükségletünket.

Az antioxidánsok "sikersztorija" a múlt század közepén indult, amikor egy amerikai kutató a szabadgyökök és az öregedés kapcsolatát feltételező teóriáját tette közzé. Az összefüggés vitathatatlan, hiszen ez az „öregedéselmélet” azt jelenti, hogy az antioxidánsoknak fontos szerepük van az öregedés lassításában. A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni.

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs is kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás elleni védekezésre, ám véleményem szerint a kozmetikai cégek által reklámozott termékei gyakran túlzónak tűnnek, hiszen legjobb hatást belsőleg érhetjük el antioxidánsban gazdag táplálkozással.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.