Menü

Antioxidánsok – mik ezek?

Rövid választ adva: az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Bizonyos részükhöz csak növényi táplálékon keresztül lehet hozzájutni, más részüket pedig csak állati eredetű ételek tartalmazzák.

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukba: többek között vitaminokat, ásványi anyagokat, karotinoidokat, polifenolokat, enzimeket. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Fő szerepük a szabadgyökök elbontása, semlegesítése.

Az antioxidánsok betegségmegelőző szerepét nem győzik hangsúlyozni bizonyos kutatók. Ennek valóságalapja vitatott, azonban az antioxidánsokban gazdag táplálékok fogyasztása fontos és szem előtt tartandó, főleg, hogy ezek az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek a nemzetközileg elfogadott táplálkozási piramis alsó lépcsőjén helyezkednek el.

Milyen forrásokból fedezhetjük az antioxidánsainkat? Az antioxidánsok egy része csak növényi táplálékkal kerülhet be szervezetbe (vitaminok, flavonoidok), mások az emberi szervezetben is képződnek, pl.: az antioxidáns hatású enzimek a szőlőcukor, vagy a húgysav. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, a szelén, a Q10 molekula.

A C-vitamin a növekedéshez fontos, sebgyógyuláshoz, kötőszövetek kialakulásához és egy sor létfontosságú dologhoz. Az E-vitamin a sejthártya épségének fenntartásáért felel, csökkenti a szívinfarktus és egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszik szerepet.

A flavonoidok hatalmas, több mint 6000 vegyületet magában foglaló vegyületcsoport. Azok, akik sok flavonoidtartalmú táplálékot (zöldséget, gyümölcsöt) fogyasztanak, kisebb eséllyel szenvednek rákban vagy szív-érrendszeri betegségben.

A kiegyensúlyozott, növényi eredetű táplálékban gazdag étrend fedezni képes az antioxidáns-szükségletünket.

Az antioxidánsok "sikersztorija" a múlt század közepén indult, amikor egy amerikai kutató a szabadgyökök és az öregedés kapcsolatát feltételező teóriáját tette közzé. Az összefüggés vitathatatlan, hiszen ez az „öregedéselmélet” azt jelenti, hogy az antioxidánsoknak fontos szerepük van az öregedés lassításában. A szervezet képes védekezni a szabad gyökök ellen, melyeket az antioxidánsok által képes semlegesíteni.

A piacon többféle antioxidáns-tartalmú kenőcs is kapható az öregedés megelőzésére, az UV-sugárzás elleni védekezésre, ám véleményem szerint a kozmetikai cégek által reklámozott termékei gyakran túlzónak tűnnek, hiszen legjobb hatást belsőleg érhetjük el antioxidánsban gazdag táplálkozással.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?