Menü

Immunrendszer erősítése mesterfokon!

Az erős immunrendszert nem lehetetlen elérni, csak egy kis odafigyelés kell az egészségünkre, és ezzel erősíthetjük belső ellenálló rendszerünket, illetve megelőzhetjük és enyhíthetünk az influenza tünetein. Bár a gyenge immunrendszerűek, betegek, gyerekek és idősek veszélyeztetettebbek, az erős immunrendszer sem jelent biztos védelmet az influenza ellen.

Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. A bélflóra nemcsak a táplálékok lebontásában vesz részt, hanem képes a nemkívánatos baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal szemben megvédeni, illetve számunkra nélkülözhetetlen vitaminokat is termel. A bélflóra megóvása érdekében együnk naponta élőflórás joghurtot és rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt (cékla, retek, brokkoli, alma, déli gyümölcsök.

A növényekben lévő A- , B-, C- és E-vitaminok és más antioxidánsok sokkal jobban fokozzák a szervezet ellenálló képességét, mint a vitaminkomplexumok tartalma. Időszakonként ajánlatos valamilyen tisztítókúrát tartani, ha hosszú ideig szeretnénk egészségesünket megőrizni. Legjobbak a léböjt-kúrák és a különféle zöldségekben, gyümölcsökben gazdag diéták betartása, akár heti egy alkalommal is.

Probiotikumok

A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek segítenek megemészteni a tápanyagokat, segítik a vastagbél méregtelenítését és támogatják az immunrendszert. Akkor lehet rájuk különösen szükség, ha a bélflóra egyensúlya felborul - például antibiotikumos kezelések hatására -, ami emésztési zavarokat okoz. A kezelés végeztével az emésztőrendszerbe juttatott hasznos baktériumtörzsek képesek visszafoglalni a helyüket, és visszaállítani normális együttműködésüket a szervezettel.

Astragalus gyökér

Az astragalus a pillangósok családjába tartozó növény. Nagyon hosszú története van az immunrendszer erősítésében és gyógyszerként való felhasználásban. Gyökerét már évezredek óta alkalmazzák adaptogénként a hagyományos kínai orvoslásban. Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink, valamint az immunrendszerünk működését. Az American Journal of Chinese Medicine folyóirat cikke szerint az astragalus alapú kezelések jelentősen mérsékelték egyes gyógyszerek (például a kemoterápiás szerek) toxicitását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az astragaluskivonat jótékony hatást gyakorol az immunrendszerre és védi a szervezetet, különösen az emésztőrendszert a gyulladásoktól, továbbá a rák megelőzésében is hasznos.

Gyömbér

Az ajurvédikus orvoslás a gyömbér immunerősítő képességére támaszkodott már az igen régi időkben is. Úgy gondolják, hogy a gyömbér segít megakadályozni a szervekben a toxinok felhalmozódását a növény felmelegítő hatása miatt. Az is ismert, hogy megtisztítja a nyirokrendszert, azaz a szövetek és szervek hálózatát, amely segít megszabadulni a toxinoktól, a sejtanyagcsere hulladékától és egyéb nem kívánt anyagoktól. A gyömbér gyökere és illóolaja a betegségek széles körében alkalmazható orvosságként immuntámogató és a gyulladáscsökkentő hatása miatt. Számolhatunk antimikrobiális erejével is, amely fertőző betegségek kezelésében hasznos.

Mirha

A mirhagyanta az egyik legszélesebb körben használt illóanyag a világon. Történelmileg a mirhát a szénanátha kezelésére használták, de sebgyógyításra és vérzés elállítására is alkalmas. A mirha antiszeptikus, antibakteriális és gombaellenes tulajdonságaival erősíti az immunrendszert.

Oregánó

Az oregánó illóolaja gyógyító és immunerősítő tulajdonságairól ismert. A benne lévő gombaellenes, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes vegyületek gátolják a fertőzéseket. Az oregánó fő hatóanyagai a carvacrol és a timol, amelyek lehetővé teszik, hogy számos baktériumtörzs ellen (egy tanulmány 111 Gram-pozitív fajtát sorol fel) alkalmazni lehet a növényt.

Ha odafigyelsz ezekre a kis apróságokra, akkor biztos lehetsz benne, hogy általános egészségi állapotod javulni fog.

Szerző: Udvari Fanni

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.