Menü

Ülőmunka közben sport?

Ha nekem kellene napi 8 órát ülnöm, biztos büntetésnek fognám fel, azonban a testünk sajnos ehhez a fajta „terheléshez” is gyorsan alkalmazkodik. Görnyed a hát, görbül a gerinc, lemerevednek az izmok, elzsibbadnak a lábak, és még sorolhatnám, de ehelyett inkább nézzünk valami mozgás után, ha már kénytelenek vagyunk ülőmunkát végezni.

Merthogy tornázni fogunk az íróasztal mögött! Megpróbálom érthetően leírni, amit most csinálok. Egyenes gerinccel - hátrébb húzódva a laptoptól, hogy le ne verjem – összekulcsolt kezeimet kinyújtom előre, pár másodpercig kitartom, majd hátam mögött összekulcsolva is nyújtok egyet. Ha picit felállunk, végezhetünk néhány karkörzést is, jó lenne ezt is megtenni párszor úgy, hogy ne verjük le a vázát.

Ezután szorítsuk össze a farizmainkat, pár másodpercig, tartsuk erősen összepréselve, majd engedjük ki. Ezt ismételjük meg néhányszor.

Álljunk fel terpeszbe, egyenes háttal és kinyújtott lábbal hajoljunk előre, ameddig csak tudunk, s tartsuk ki a testhelyzetet.

Fejünkkel végezzünk körzést, jobb és bal oldali irányba is, lassan, nem sietve, ezután kapaszkodjunk meg a székünk karfájába, és próbáljuk megtartani kezünkkel magunkat pár másodpercig. Ennek haladó változata, mikor otthon végzek tricepsz gyakorlatsort és háttal a dohányzóasztalnak támaszkodva, végig nyújtott lábbal, hajlítom be és nyújtom ki a tricepszem, a saját súlyommal megspékelve.

Széken ülve kiváló gyakorlat hátra fordulni először jobbra, majd balra és 10 másodpercig kitartani a „kifordított” gerincet.

Klasszikus terpeszállás következik, törzsfordítással, jobbra és balra, az egyenletes légzésre a gyakorlatok alatt végig figyelünk.

Még mindig terpeszállás, azonban jobbra és balra hajlítjuk a törzset.

Kedvencem, a vádli átmozgatása! Álljunk fel a szék háttámlája mögé kb. egy lépés távolságra. Tegyük a két kezünket a szék háttámlájára és emelkedjünk fel a sarkunkról, álljunk lábujjhegyre, majd ereszkedjünk vissza, s ezt ismételjük meg amennyiszer csak tudjuk. 50-60 ilyen „rugó” után lesz okunk sóhajtozni, s még izomlázunk is másnapra.

Aki irodában dolgozik, figyeljen oda a tornán kívül arra is, hogy igyon elegendő vizet, időnként állva telefonáljon, lift helyett pedig lépcsőzzön. A 8-10 órás ülést célszerű legalább egyszer-kétszer megszakítani egy átmozgató torna erejéig, amihez nincs szüksége semmilyen kellékre, eszközre.

Ezektől a gyakorlatoktól fel lehet frissülni, át lehet mozgatni az elgémberedett tagjainkat, elzsibbadt lábainkat, kezeinket, ha időnként megszakítjuk az egy helyben ülést. Mindössze pár perc az egész. Érdemes naponta többször is elvégezni, majd munka után GYALOG szépen hazasétálni, s már nem is volt mozgásszegény a napunk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.