Menü

Cseresznye hatása a szervezetre

A cseresznye nagyon egészséges! 78−82 százaléka víz. Vesetisztító, vértisztító gyümölcsök közé soroljuk, ezáltal bőrújító bőrújító hatású is. Csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért az ízületi megbetegedések megelőzésében is bizonyított hatása. Enyhíti a reumatikus panaszokat, és segít a cukorbetegségben szenvedőknek. Fogyasztása segíti a fogak és csontok fejlődését. Káliumtartalma a zavartalan izomműködésért, a normál vérnyomásért, a megfelelő szívritmusért felelős.

Elősegíti a jobb alvást

Ha alvásproblémáid vannak, akkor egyél rendszeresen cseresznyét. Magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt segít a pihentető alvásban. Tehát ha legközelebb álmatlanságban szenvedsz, ne gyógyszerhez nyúlj, hanem fogyassz cseresznyét minden nap, hidd el segíteni fog elaludni!

Jót tesz a szemnek

A cseresznye nagyon sok vitamint tartalmaz, többek között A- vitamint és béta-karotint, amely elősegíti a jó látást és a szem egészségének a megőrzését!

Segít megelőzni a rákot

Tudtad, hogy a rendszeres fogyasztásával bizonyos típusú rákos megbetegedések elejét veheted? A cseresznye tele van természetes, erős antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és segítik az egészséges öregedést. Vitamin tartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, gátolja a daganatos elváltozások, szív - és rendszeri problémák kialakulását.

Javítja az emésztést

Enyhe hashajtó hatása van, ezért szorulással küszködőknek ajánlott a fogyasztása. (Szárából tisztító, vízhajtó, méregtelenítő hatású teát is készíthetünk). Magas rosttartalmának köszönhetően, cseresznye javítja az emésztőrendszer működését, és segít csökkenteni a koleszterin szintet. Persze, nem kell enni túl sokat enni belőle!

A cseresznye kiváló vértisztító, amely hatásának következtében csodákat tehet velünk. A sok húst és kevés gyümölcsöt tartalmazó táplálkozás során a vérben több olyan káros anyag felhalmozódását is eredményezi, amelyek kellemetlen érzést, akár fájdalmat is okozhat.

A cseresznye kiválóan tisztítja a vért, így több olyan ízületi problémánk is megoldódhat a fogyasztásával, amelyektől korábban szenvedtünk.A cseresznye rendszeres fogyasztása pozitív irányba módosíthatja a szervezet hormontermelését.

A cseresznye hatására helyreáll a szervezet hormonegyensúlya, ami testünk szinte minden részére jótékonyan hathat. Sokan szednek mesterséges hormonokat, különösen a változókorban, de ezek a hormonok több negatív hatást is kiválthat. Nekik különösen ajánlott, hogy ilyenkor inkább a cseresznyét válasszák.

A cseresznye nagy mennyiségben tartalma káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot és vasat is, amelyek mind erősítik szervezetünket. Ezen kívül rengeteg nyomelem van benne, amely segítik az emésztő- és immunrendszer megfelelő működését.

Emellett a cseresznye lúgosító hatással is rendelkezik, így az elsavasodás következtében kialakuló betegségeket is megállítja. Általános szabály, hogy minél sötétebb a cseresznye, annál magasabb arányban tartalmaz ásványi anyagokat.

Szerző: Udvari Fanni

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?