Menü

Egyedül vagy edzőtárssal edzeni?

Az az igazság, hogy manapság nagyítóval kell keresni a jó edzőtársat. Eleve ott kihullik egy csomó mindenki, hogy muszáj, hogy az időbeosztásod legalább hasonló legyen, mint a másiké, hiszen különben nem tudtok eljutni az edzőterembe.

Aztán ott van a „fejlődési faktor”, más szavakkal az, hogy legalább megközelítőleg hasonló szinten legyetek. Hiszen ha te 100-al nyomsz, ő meg 50-el, akkor a folytonos pakoláson felül nehezen fogsz motiválódni mellette – inkább átmész tanárba, ami egyébként egy nagyon felemelő és hasznos feladat, csak hát, te nem profitálsz belőle túl sokat, ha minden edzésed azzal telik, hogy támogatod a másikat, de téged nincs, ki támogasson.

Ezért nem megyünk edzőterembe

A nők kifogásai

47 % - lustaság

42% - túl sokan vannak az edzőteremben

38 % - unalmassá vált az edzés, nem tud új edzéstervet kidolgozni

12% - tart a törzsvendégektől

15% - nem érzi magát elég fittnek ahhoz, hogy edzőterembe járjon

A férfiak kifogásai

53 % - túl sokan vannak az edzőteremben

41% - lustaság

20% - unalmassá vált az edzés, nem tud új edzéstervet kidolgozni

6% - tart a törzsvendégektől

4% - nem érzi magát elég fittnek ahhoz, hogy edzőterembe járjon

A közös sportolás növeli a kapcsolattal való elégedettséget.

Kutatások bizonyítják, hogy egy együttesen végzett, kihívást jelentő fizikai tevékenység után a párok nagyobb elégedettségről és vonzalomról számolnak be. A közös edzés esetén nem az újdonság vagy a kihívás ébreszti fel a romantikus vonzalmat, hanem a pszichológiai arousal. Az arousal a szervezet általános izgalmi és éberségi állapotát jelenti, az optimális szint pedig természetesen egyéntől függő, így mindenkinél más és más.

Javítja az edzés hatékonyságát.

A szociálpszichológia egyik régóta ismert jelensége a társas serkentés. Lényege, hogy mások jelenléte hatással van az egyén teljesítményére. Mások jelenlétében az idegi- hormonális rendszer készenléti szintje, azaz az arousal szintünk növekszik. Ez a növekedés könnyen eszünkbe jutó és már begyakorolt viselkedések esetében serkentő hatást fejt ki, míg az összetett, nehéz vagy új viselkedésekre gátlóan hat. Vagyis a mások által keltett arousal segíti a kocogót, hogy gyorsabban fusson, viszont ronthatja a teljesítményt egy nehezebb feladat megoldásánál.

Segít elérni, hogy a partnered újra beléd szeressen.

A mozgás az arousal szint emelkedéséhez hasonló tüneteket eredményez: izzadás, pulzusszám növekedés, szapora légzés. Ezek azok a jelek, amelyek a fizikai vonzalom esetében is megjelennek. Éppen ezért hajlamosak vagyunk a kiváltó okokat összetéveszteni.

Segít elérni a sportban kitűzött célokat.

Egy nemrégiben végzett kutatás szerint azoknál a párok, akik támogatják az egészséges életmódot és a sportolást, könnyebben érik el a céljaikat. Egy közös reggeli kocogás,vagy biciklitúra tökéletes kontextust nyújthat a további támogató hozzáállás megerősítésére. Ami viszont nagyon fontos, hogy a saját céljaink esetében ne függjünk a partnerünktől. A célunk eléréséhez szükséges mentális erő kiszervezése saját erőkifejtésünket csökkentheti.

Erősíti az érzelmi kapcsolatot.

Amikor együtt edzünk valakivel, akaratlanul is egymásra hangolódunk. Egy ütemben súlyzózunk, a futási sebességünket egymáshoz igazítjuk, vagy akár oda-vissza passzolgatunk egy labdát. Ezek a tevékenységek nonverbális idomulást, illetve mimikrit eredményeznek. Szűkebb értelemben a mimikri csak más élőlények utánzását foglalja magában, tágabb értelemben pedig az alkalmazkodás azon formáját jelenti: mikor egy élőlény felveszi egy másik élőlény vagy a környezet mintáját, színét, külalakját, szagát, viselkedését. Ebben az esetben a mimikri hatására.

Láthatjuk tehát, hogy a közös edzésnek mentálisan és fizikálisan is pozitív hatásai vannak. A megfelelő partner esetében pedig, legyen akár a párunk vagy egy közeli barátunk, bizonyítottan növeli a motivációt és ezáltal a sportteljesítményt is. Sőt, a szerelmi kapcsolatokat is elmélyítheti.

Szerző: Udvari Fanni

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.