Menü

Autóval, busszal, gyalog vagy kerékpárral - Ki hogyan indul reggel munkába?

Igen, persze kellemes időnek kell lenni, ettől függetlenül is. Senki sem szereti, ha esőben kell kerékpároznia, talán még akkor sem kellemes, ha az esőkabátok már kerékpárra is alkalmazhatóak, szóval a forgalmazók kifejezetten erre is gondoltak. Attól persze nem kellemes. De vegyünk át néhány előnyt és hátrányt, ami a reggeli biciklizést illeti:

A kerékpározás növeli a fizikai aktivitást, ami véd bennünket a szív-és érrendszeri betegségektől. Mindenképpen frissebben érünk be a munkába, és hatékonyabban állunk neki a napi munkának, ami elkísérhet minket a munkanap végéig.

Ezen kívül nem kell az autónkat használni, állagmegóvásnak sem utolsó, nem kell araszolnunk vele a reggeli és a munka utáni csúcsforgalmakban.

Igaz, ha már csúcsforgalmak. Vegyük azt, hogy az emberek többsége még mindig autóval szeret munkába járni. Ez esetben nekünk, kerékpárosoknak nem egyszerű szlalomozni az autók között. Csúcsforgalomban kifejezetten életveszélyes. De nem nekünk kell változni, hanem az autósoknak. Bár, a kerékpár nem alkalmas a család szállítására. Persze, vannak gyermek kerékpárok, de ha magunkat is veszélyben érezzük, amikor a reggeli dugóban mennek mellettünk az autók, vajon mennyire féletnék gyermekeinket. Nagyon!

Ezen kívül sokan említik meg, hogy izzadtan megérkezni a munkába nem túl higiénikus és kellemes. Dezodor és egy kis mosakodás egy csapnál, ahol ezt megtehetjük, és kezdődhet a munka.

Az ellenzők részéről pedig előkerül a belélegzett szmog mennyisége, amely a kerékpározók részéről magasabb. Badarság lenne viszont abba a tévhitbe ringatnia magát bárkinek is, hogy az autóban ülve vagy a buszon ennek nem vagyunk kitéve.

Én azért váltottam annak idején a kerékpárra, mert így nem vagyok hozzákötve az autóbusz vagy a villamos menetrendhez, illetve senki máshoz sem. A kerékpáron meg kell tanulni odafigyelve, óvatosan közlekedni, és akkor nem érheti baj az embert. Ráadásul egészséges. Meggyőzni senki nem akartam, de a mérleg serpenyőiben így néz ki, a kerékpározás elleni és mellette szóló érv. Induljunk is dolgozni, ki, hogyan szereti és praktikus neki.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Kicsoda az, aki „workaholic”?

A szenvedélyek és függőségek sok ember és a környezetükben élők életét is megnehezíti, sőt van, hogy fenekestől felborul az egész addigi életvitelük. És bizony egy munkamániás vagy másnéven workaholic is komoly függőségben szenved.

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.

Konyhai bakik, amiket te is elkövetsz

Nyilván senki sem kezdi úgy, hogy egyből „gasztrozseni”, vagy konyhatündér. Aki főzni akar, annak rengeteg mindent kell megtanulnia ahhoz, hogy otthonosan mozogjon a konyhában. Nemcsak kezdőként hibázunk, még rutinos konyhatündérként is akadnak bakik, amit olykor elkövetünk. Lássuk például miket!