Menü

Sokat egyek reggelire?

Ahogy a mondás is tartja: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus. És valóban: Kimutatások szerint sokkal jobb az ember munkateljesítménye, hogyha viszonylag tisztességesen megreggelizik. Nem jó az, hogyha üres gyomorral kezdünk neki a munkának, hamarabb megéhezik ebben az esetben, sőt, lehet hogy már egy felnőtt ember is a délelőtt közepén azt érzi, hogy egyszerűen éhes, ami kevésbé hatékonnyá és türelmetlenné teszi.

Számos szakember foglalkozik azzal, hogy mit érdemes ennünk reggelire mit érdemes, vagy éppen nem érdemes reggelizni és ebédelni, ám azt is megvizsgálom, az életvitelünket tekintve mi megvalósítható és megvalósítandó is. Ha a munkavégzés szempontjából nézzük a dolgokat, akkor inkább fontos, hogy a reggeli viszonylag bőséges legyen, hogy jóllakottan indulunk a munkába. A általában valóban nem szokták javasolni a fehér lisztből készült pékárukat, mint ahogy a joghurt is erre a nem javasolt listára szokott kerülni a különböző felsorolásokban, de ezt tényleg később.

Most csak arra biztatok mindenkit, hogy kellő mennyiségben vegyen magához reggel megfelelő ételt. Pláne akkor, hogyha megvan az a szokása, bevallom nekem is és hát rossz szokás, hogy szereti vagy talán érdemesebb úgy fogalmazni, hogy szükséges kávéval indítani a napot. Kávét ugyanis tilos éhgyomorra inni.

És vajon mit érdemes ebédre enni? Sokszor ugyanis a legnagyobb kihívás az, hogy tudjuk, ebéd után vissza kell menni dolgozni. Így legtöbben nem engedhetik meg maguknak természetesen, hogy olyan mértékben nehéz ételeket egyenek, ami esetleg megakadályozza őket a munkavégzésben, elnehezítse, elálmosítsa őket. Megjegyzendő, hogy bár Nyugat-Európából nem igazán ismerik, azért Magyarországon nagyon népszerű a leves, amit nem érdemes kihagyni. Ám a leves után is figyelni kell arra, hogy laktató, de minél könnyebb ételeket vegyünk magunkhoz. A vacsora az egy másik kérdés, nem kapcsolódik közvetlenül általában a munkánkhoz.

Tehát munkanapokra azt lehet javasolni, hogy reggelire többet étkezzünk, így könnyebben el tudjuk kezdeni a napot és a munkavégzést, míg ebédre rendes mennyiségű, laktató de könnyű ételeket együnk, hogy gyorsan meg tudjuk emészteni és ne jöjjön be az úgynevezett kajakóma. Egy későbbi cikkben részletesebben leírom, hogy mi is az ami tanácsos, vagy éppen nem tanácsos reggelire és ebédre.

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!

Sütőporral készült egyszerű finomságok

Íme pár gyorsan elkészíthető, egyszerű desszert, sós sütemény receptje.

Gyógyteák, a természet kincsei

A gyógyteák pozitív hatása már régóta ismert. Amikor betegek vagyunk, vagy bármilyen kisebb egészségügyi panaszunk van egy jól kiválasztott teafű is sokat segíthet!