Menü

Sokat egyek reggelire?

Ahogy a mondás is tartja: Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, vacsorázz úgy, mint egy koldus. És valóban: Kimutatások szerint sokkal jobb az ember munkateljesítménye, hogyha viszonylag tisztességesen megreggelizik. Nem jó az, hogyha üres gyomorral kezdünk neki a munkának, hamarabb megéhezik ebben az esetben, sőt, lehet hogy már egy felnőtt ember is a délelőtt közepén azt érzi, hogy egyszerűen éhes, ami kevésbé hatékonnyá és türelmetlenné teszi.

Számos szakember foglalkozik azzal, hogy mit érdemes ennünk reggelire mit érdemes, vagy éppen nem érdemes reggelizni és ebédelni, ám azt is megvizsgálom, az életvitelünket tekintve mi megvalósítható és megvalósítandó is. Ha a munkavégzés szempontjából nézzük a dolgokat, akkor inkább fontos, hogy a reggeli viszonylag bőséges legyen, hogy jóllakottan indulunk a munkába. A általában valóban nem szokták javasolni a fehér lisztből készült pékárukat, mint ahogy a joghurt is erre a nem javasolt listára szokott kerülni a különböző felsorolásokban, de ezt tényleg később.

Most csak arra biztatok mindenkit, hogy kellő mennyiségben vegyen magához reggel megfelelő ételt. Pláne akkor, hogyha megvan az a szokása, bevallom nekem is és hát rossz szokás, hogy szereti vagy talán érdemesebb úgy fogalmazni, hogy szükséges kávéval indítani a napot. Kávét ugyanis tilos éhgyomorra inni.

És vajon mit érdemes ebédre enni? Sokszor ugyanis a legnagyobb kihívás az, hogy tudjuk, ebéd után vissza kell menni dolgozni. Így legtöbben nem engedhetik meg maguknak természetesen, hogy olyan mértékben nehéz ételeket egyenek, ami esetleg megakadályozza őket a munkavégzésben, elnehezítse, elálmosítsa őket. Megjegyzendő, hogy bár Nyugat-Európából nem igazán ismerik, azért Magyarországon nagyon népszerű a leves, amit nem érdemes kihagyni. Ám a leves után is figyelni kell arra, hogy laktató, de minél könnyebb ételeket vegyünk magunkhoz. A vacsora az egy másik kérdés, nem kapcsolódik közvetlenül általában a munkánkhoz.

Tehát munkanapokra azt lehet javasolni, hogy reggelire többet étkezzünk, így könnyebben el tudjuk kezdeni a napot és a munkavégzést, míg ebédre rendes mennyiségű, laktató de könnyű ételeket együnk, hogy gyorsan meg tudjuk emészteni és ne jöjjön be az úgynevezett kajakóma. Egy későbbi cikkben részletesebben leírom, hogy mi is az ami tanácsos, vagy éppen nem tanácsos reggelire és ebédre.

Ribizlis édességek receptekkel

Egyesek szerint túl macerás a fürtök száracskáiról leszedni a kis terméseket, mások viszont nem sajnálják az időt a pikáns, fanyarkás desszertért.

Isteni sajtfélék, amiket diéta alatt is fogyaszthatunk

Ezek a sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal ízletesebbé varázsolják.

Túl lehet-e adagolni a magnéziumot?

Bár az emberek többségének inkább a magnéziumhiány kialakulásától kell tartania, fontos beszélni a túladagolás következményeiről is.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

A glicin jótékony hatásairól

Először is tisztázzuk mi az a glicin? A glicin a 20 aminosav egyike, ami magas koncentrációban található a bőrben, az ízületekben és az izomszövetben. Számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Neve az “édes” szó görög megfelelőjéből származik.