Menü

Lejárt, mit gondolsz, megegyük?

Én bevallom, nem foglalkozom az egy vagy két napja lejárt élelmiszerekkel, és ha megbontva semmi jelét nem látom annak, hogy romlásnak indult volna, nekem még belefér a menümbe az a tegnap lejárt sajt, joghurt olykor. Amikor vásárolunk, nyilván megnézzük a termékek lejárati dátumát, különösen a tejtermékek, felvágottak, húsok esetében kell erre odafigyelni, hiszen rövidebb szavatossággal bírnak, mint a száraz élelmiszerek, azonban hiába vásárolunk friss ételt, a hűtőben olykor ottfelejtődnek valamelyik befőttes üveg mögött, vagy a felső polcon elrejtve a dobozok mellett, vagy egész egyszerűen elfelejtjük megenni.

Bizonyos élelmiszereket én azt gondolom, hogy nyugodtan lehet fogyasztani még néhány nappal a lejárt időszak után is, hiszen a gyártók - azt gondolom - rászámolnak ennyi időt a termékekre, illetve a szavatossági idő általában, - ha jól tévedek -, azt jelzi, hogy addig az időpontig szuper minőségű, ám később elfogyasztva sem okoz gondot.

De mindegyik élelmiszerre igaz ez?

Előfordul egyébként gyakran ennek ellenkezője is, hogy a dobozos túrót kibontva, - bőven a szavatossági időn belül-, fekete penészréteg mutatkozik a tetején. A tárolástól nagyon sok függ, ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják és szállítják, bizony a lejárati időn belül is megromolhat. Amit mindenesetre semmiképp sem ajánlott lejárt szavatossággal elfogyasztani azok a bolti, kimért felvágottak a hentespultból, hiszen ezek nem állnak el sokáig.

A húsokkal nagyon óvatos vagyok. Ha nem használom fel aznap, akkor fagyasztóba kerül. Nyersen rengeteg baktérium található meg bennük, ezek pedig fokozatosan terjednek el a húson. Ha azt látjuk, hogy a színe, szaga nem megfelelő, akkor semmiképp se együk meg!

A bogyós gyümölcsök a hűtben tárolva is hamar, mindössze 2-3 nap alatt megfonnyadnak, megpenészednek, így azokat is gyorsan fel kell használni, vagy – akárcsak a húst – lefagyasztani.

Diétázom és tapasztalatból tudom, hogy a magvas kenyerek, szénhidrátcsökkentett diétás kenyerek is nagyon hamar megpenészednek, olykor lejárati időn BELÜL még az üzletek polcain! Volt olyan élelmiszerlánc hálózat, amelynek egyik boltjában a polcon roskadásig voltak a frissnek tűnő, csomagolt magvas kenyerek, de a zacskón belül a termék alján már nagyon csúnyán romlásnak indult és hadd ne mondjam, hogy néztek ki.

Az alkalmazottak elmondása alapján ez gyakori, a magvas pékáruk nem tarthatóak el sokáig. Én ezeket is lefagyasztom (akár szeletenként, vagy 2-3 szeletenként), ha egy zacskónyi szeletelt magvas kenyér tudom, hogy nem fogyna el két nap alatt.

A tejtermékeket említettem, s erre visszatérve, tudjuk, hogy a keményebb sajtok tovább elállnak, azonban a krémesebb, lágy sajtok nem! Ezek könnyebb célpontok a baktériumok és a penész számára, így mindenképp ki kell dobni, ha már nem ajánlott a fogyasztásuk.

A tojással is vigyázni kell, feltörve azonnal látni, hogy friss-e, ha pedig főzni szeretnénk, akkor azt figyeljük meg, lebeg-e a víz felszínén, ez mindenképp gyanús jel.

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél – például a hús, tejtermék, tojás, stb. – használják. Ezek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” kifejezés azonban azt jelenti, hogy az adott élelmiszer - például konzerv, keksz, tészta, fűszer) a jelzett dátum után már veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből, de még nem okoz gondot az elfogyasztásuk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?