Menü

Velük mi lesz télen?

Beköszöntött a csípős hideg, az ember szinte menekül a nap végén a meleg otthonába, hogy forró fürdőt vegyen, vagy betakarózzon, azonban sajnos ezt az utcán élő állatok nem tehetik meg. Nagyon sok kóborló kutyus szenved a hideg téli éjszakákon az utcán. Szerencsére sokan vannak, akik segítenek rajtuk. Te megteszed?

A házi kedvenceinkre is figyelni kell télen, s az utcán kóborló ebekre is nyomorú sors vár, ha nem segítjük őket és nem teszünk valamit. A házi kedvenceink esetében valamivel könnyebb dolgunk van. A telet elviselhetőbbé tehetjük számukra, ha energiadús eleségről gondoskodunk és ellenőrizzük az ivóvizüket, nehogy megfagyjon.

Sokan kedvenceik számára téli ruházatot vásárolnak, és tappancsaikat cipővel védik, mely kényelmes és hasznos viselet a téli időszakban. Ha olyan helyen lakunk, ahol sózzák a járdát, ott megvédi a kutyus lábát a káros maró anyagtól, a sótól.

A kutyaruházat nem divathóbort, hanem a bent tartott állatok számára védelmet jelent, e ruházat nélkül könnyen megbetegedhetnek. A kutyusok védő öltözetét magunk is könnyen elkészíthetjük.

A kint tartott kedvencek esetében a kutyaház téliesítése alap. A kutya odú az ő számukra nyáron a hőgutától, télen pedig a fagyás ellen véd. Leszigetelhetjük magunk is a kutyaházat, de vásárolhatunk készen is. A házat belül puha szőnyeggel, rongyokkal, takarókkal béleljük ki, s érdemes fedett helyre tenni, széltől védve. Ha a házikó ajtaját egy darab takaróval lefedjük, akkor a szél nem tud úgy bejutni rajta.

Sok állat nincs olyan szerencsés helyzetben, mint a házikedvencek. Sajnos ma Magyarországon mintegy 300.000 ebnek nincs hova hazamennie, derül ki egy összesítésből, ennek fő oka pedig, hogy embertársaink egy része felelőtlenül vállal állatot.

Szívet facsaró látvány, amikor fedél nélküli élőlények bolyonganak céltalan az utcákon a téli sötétben, hidegben. A hazai menhelyek egyetlen mentőövét a magánadományok jelentik, nekik nagyon nagy szükségük van a támogatásra, számukra és otthontalan kisállataik számára az egyedüli kiutat jelenti.

Az állatmenhely az az intézmény, ami a kóbor állatok ügyét próbálja orvosolni, befogadják az állatokat, ellátják őket, ivartalanítják, s gazdát próbálnak keresni nekik, azonban folyamatosan növekszik az utcára tett állatok száma és nehezen veszik fel a versenyt az egyre növekvő problémával.

Azt hiszem, nyugodtan írhatom, hogy meleg takarókat, állateledelt, anyagi felajánlást nagyon szívesen fogadnak, gondoljuk ezt át, s azt, hogy egy pár zsák táp mekkora segítség nekik, s mennyire nem nagy áldozat nekünk. Bárki, aki úgy érzi, hogy tud segíteni, bármikor megteheti, hogy az utcáról bátran befogadhat kisállatot, akinek hálája élete végéig elkíséri megmentőjét. Ha kóbor állatot látsz az utcán, ne menj el mellette, mert nem élik túl ezt az időt, ha nem segítesz rajtuk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.