Menü

Zsírmáj leküzdése étrenddel

A zsírmáj a máj zsíros elfajulását jelenti. Ilyenkor a májsejteken belül kis lipidburokban zsírcseppek képződnek - szövettani metszeten ez úgy néz ki, mintha lyukas lenne a májsejt.

A zsírmáj előfordulása

A zsírmáj nagyon gyakori: tekintettel arra, hogy itthon az alkoholisták száma egymillióra becsülhető, az emberek 30 százaléka pedig elhízott, vélhetően milliók élnek elzsírosodott májjal.Akut terhességi zsírmáj jellemzően a terhesség harmadik fázisában szokott kialakulni, felismerését a nem specifikus tünetek nehezítik. Ez a típus szerencsére ritka, 10-15 ezer várandósságra csak egy jut.

Gyógyulási esélyei

A gyógyulás az alapbetegség kezelhetőségétől függően - a máj egyedülálló regenerálódási képességének köszönhetően - akár teljes is lehet.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzést a zsírmájhoz vezető alapbetegségek megelőzése, illetve megfelelő kezelése segíti. Hasonló a helyzet a túlzott alkoholfogyasztással, amely a zsírmáj leggyakoribb kiváltó oka. Szintén kerülni kell az elhízást és a rizikót emelő gyógyszerek tartós szedését.

1.Együnk zabkását: a máj egészségét úgy őrzi, hogy segíti e fontos szerv munkáját. A zabkása kutatások szerint ahhoz is hozzájárul, hogy leadjunk pár kilót, s csökkentsük a hasi zsírt – amely mellesleg a májbetegségeket is távol tartja.

2.Tartózkodjunk a zsíros ételektől! Az olyan élelmiszerek, mint a sült krumpli vagy a hamburger igen előnytelen választások a máj szempontjából. A magas telített zsír-tartalmú ételek megnehezítik, hogy e szerv végezze a dolgát. Idővel gyulladás alakulhat ki, a májzsugorodás elindul – ez az ún. cirrózis. A gyorséttermek kerülése tehát nem rossz ötlet.

3.Együnk brokkolit! A sok zöldség egyébként is sokat tesz a máj egészségéért. Kutatások szerint a brokkoli különösen jó, mert véd a (nem alkoholos) zsírmáj kialakulásától. Ha magában nem kedveljük igazán, tegyük káposztasalátába, fogyasszuk mandulával és szárított áfonyával, balzsamecettel!

4.Kávézzunk! Ha nehezen kezdjük a napot koffein nélkül, jó hír lehet számunkra, hogy a kávénak vannak előnyei a májra nézve. 2-3 csésze naponta tanulmányok szerint védheti a májat a károsodástól, melyet a túl sok alkohol vagy egészségtelen étrend kiváltott. Egyes kutatások szerint a májrák esélyét is csökkenti.

Egyes kutatások arra mutatnak, hogy az E-vitamin rendszeres fogyasztása viszont segíthet megóvni a májat és legalábbis megelőzni annak elzsírosodását. A koffeinnek is lehetnek előnyös hatásai a máj egészségére. Az ok egyelőre nem tisztázott, de megfigyelésen alapuló kutatások azt mutatják, hogy azok, akik kettő vagy több csésze kávét, ritkábban szenvednek májzsírosodástól, mint azok, akik ennél kevesebbet isznak.

Az E-vitaminon kívül számos egyéb tápanyag is van, amellyel hatékonyan lehet segíteni a máj működését. Ezeket ital formájában - smoothie-ként vagy teaként elkészítve - könnyen magához veheti az ember.

A mellrák elleni küzdelem!

A mellrák nem egy egyik napról a másikra kialakuló és hirtelen áttétet adó betegség, tehát a rendszeres szűréssel időben felfedezhető és kezelhető, gyógyítható! Nagyon fontos az önvizsgálat és a szűrés, mert szó szerint életet ment!

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

Sport és a reflux

Aki komolyan veszi a sportot és az edzést, annak a reflux miatt alaposan be kell tartania néhány szabályt a táplálkozásban, amelyekkel kivédheti a kellemetlen refluxos tüneteket. Életmódváltással kell kezdeni a probléma megoldását.

Ezek a krónikus veseelégtelenség tünetei

Krónikus veseelégtelenségnek nevezzük azt az állapotot, amelyben a vesék, általában már az idült károsodásuk következtében tartósan nem képesek ellátni a szervezet méregtelenítő, só- és vízháztartás szabályozó, hormonális és egyéb funkcióit.

Az alkoholizmus kialakulásának lelki okai

Az etilalkohol csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után szívódik fel a vékonybélből a vérbe. Sejtméreg lévén a szervezet igyekszik minél gyorsabban eltávolítani. A lebontásakor keletkező köztes termék az acet-aldehid fejfájással, hányással járó rosszullétet okoz. Mivel az ázsiai népek mintegy felénél az acet-aldehidet tovább bontó enzim hiányzik, őket az ebből fakadó rosszullét rendszerint megóvja az alkoholizmustól.