Menü

Betegségek, amelyek a hajadról árulkodnak

Nem csupán a hajad szépségének, hanem az egészségi állapotának megőrzése is nagyon fontos. A hajproblémák, mint a hajhullás vagy a töredezés ráadásul nemcsak esztétikai probléma, hanem a szervezeted figyelmeztető jele is lehet, hogy valami nem működik jól.

Száraz, gyenge, vékonynak látszó haj

A túl száraz haj mögött számtalan ok állhat, akár a hajfesték vagy a hajszárító használata, sőt az uszodai víz is. De amikor a hajszálaink vékonyabbá válnak, az arra is utalhat, hogy a pajzsmirigyünk gyengébben működik, azaz pajzsmirigy-alulműködés miatt változott meg a hajunk minősége. Persze, csak a fej szőrzetünk állapotából még nem feltétlenül kell erre következtetnünk, de amennyiben más jelek is társulnak ehhez - testsúlygyarapodás, csökkent pulzusszám vagy fáradtságérzés - akkor ideje orvoshoz fordulnunk és a pajzsmirigy működésünket ellenőriztetnünk, amelyet egyszerű vérvizsgálattal el is lehet végezni.

Zsíros haj

A hajon észlelhető zsír valójában faggyú, amely a hajszálakat hivatott megvédeni a külső, károsító hatásoktól. Ha túl gyakran mossuk, elmossuk ezt a réteget is, a szervezet ezért fokozottabban kezd faggyút termelni, emiatt a haj még gyorsabban zsírosodik.Káros következménye is lehet annak, ha a haj zsírosodik. A faggyúmirigyek túlzott működésére visszavezethető zsírosodás a fiziológiai pH-érték elmozdulását, valamint a mikrobák és gombák megtelepedését is eredményezheti.

Férfiak kopaszodása

A férfiak hajhullásáért 90%-ban a genetika felelős. Noha a jelenség örökletes, nagyobb mértékben befolyásolhatja az anyai ág, mint az apai. Tehát, ha tudni szeretné, mit várhat, nézze meg az anyai nagyapja haját! A férfiak kopaszodása gyakran a halántéknál kezdődik, majd a fejtetőn folytatódik. A finaszteridtartalmú készítmények lassítják a hajhullást!

Nők kopaszodása

A korral járó hajelvékonyodás az egész fejen jelentkezik, ám a hajhullás leginkább a fejtetőn. A férfiakkal ellentétben a nők ritkán kopaszodnak meg teljesen, és sokkal lassabban hullik a hajuk, mint a férfiaknak. A közhiedelemmel ellentétben a hosszú haj nem terheli meg a hajhagymákat, nem okoz hajhullást. A hajmosás sem okoz hajhullást, ilyenkor csak az a haj hullik ki, ami amúgy is kihullana. Az 5%-os Minoxidil napi egyszeri használata segíti a haj növekedését és megakadályozza annak elvékonyodását.

Hajhullás

A hajhullás lehet foltos és szétszórt - diffúz. Mindkettő maradandó kopaszodáshoz vezethet abban az esetben, ha a szőrtüszők és a bennük található hajszemölcs - mely a hajhagyma belsejében található, és vérerek, valamint idegek kapcsolódnak hozzá - elpusztul. Ha azonban a hajszemölcs nem pusztul el, viszont a rajta elhelyezkedő gyors osztódásra képes alapsejtek - más néven mátrixsejtek - szaporodása egy időre megszűnik, átmeneti, fokozott hajhullás, következményeként pedig időleges kopaszság alakulhat ki. A hajhullásért a pajzsmirigy és a vműködésével kapcsolatos rendellenességek is felelőssé tehetőek, de könnyen lehet, hogy női hormonproblémák húzódnak meg a normálistól eltérő hajvesztés mögött. A hajhullás egyik gyakori kiváltó oka továbbá a rossz vérkeringés és az alacsony vérnyomás. A hajcsomókkal tömött fésűt nézegetve jusson eszedbe, hogy vitaminhiányra, egy drasztikus fogyókúrára és a túlzott stresszre egyaránt visszavezethető ez a probléma.Zónás hajhullásnak hívják azt a jelenséget, amikor a haj foltokban hullik. Ezt okozhatja valamilyen pszichológiai rendellenesség, helyi fertőzés, de az sem kizárt, hogy egy gyulladt fog vagy mandula áll a háttérben.

A fehérje építőeleme a hajnak. Ha nem viszed be megfelelő mennyiségű fehérjét a szervezetedbe, a hajad lassabban fog nőni, és a hajszálaid is gyengébbek lesznek. Kerüld el a hajhagymák gyengülését! Vigyél be minden étkezéssel és tízóraival/uzsonnával egy kis adag fehérjét!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?