Kelbimbó élettani hatása
- Dátum: 2019.11.14., 02:35
- Udvari Fanni
- C-vitamin, egészség, életmód, fogyasztás, gyógyítás, K-vitamin, kelbimbó, szervezet, tápanyag, vitamin, zöldség
A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.
Miért hasznos kelbimbót fogyasztani?
Elsősorban amiatt, mert egy adag a napi C- és K-vitamin-szükségletünket is fedezi. A kelbimbó a legegészségesebb ételek közé tartozik, már ami a vitamin- és ásványianyag-, valamint fitonutriens tartalmát illeti a kalóriatartamához viszonyítva. Ugyanis egy adag relatíve kevés kalóriát, viszont rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz. Egy adag (körülbelül 88 g) nyers kelbimbó tápértéke 38 kcal; zsírt nem tartalmaz, van benne 8 g szénhidrát (amiből 3 g cukor és 2 g rost) és 3 g fehérje. Egy ilyen adag a napi K-vitamin-szükségletünknek a 196 százalékát, a napi C-vitamin-igényünknek pedig a 125 százalékát fedezi. Ezen kívül megközelítőleg a 10 százalékát tudjuk vele fedezni a napi A- és B6- vitamin-szükségletünknek, valamint a napi folsav-, kálium- és mangánigényünknek.
Egy idő után diétában szerintem már minden köret unalmassá válhat, így nem árt mindig változatosnak maradni. Ezzel azt értem, hogy mindig variáld:
az étel típusát
az elkészítési módját (párolás, sütés, grill)
a fűszerezését
Így jutottam el az új kedvencemig, ami épp a mustáros sült kelbimbó. Anno csak párolva, főzve ettem, nem egy nagy élmény. Ha Te is így vagy vele, akkor válts!
A kelbimbó egészségügy előnyei:
Védelmet nyújt a DNS-nek.
Csökkenti a szív és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.
A párolt kelbimbónak koleszterinszint csökkentő hatása van.
Támogatja az emésztőrendszert.
Gyulladáscsökkentő hatású.
Segít a rák megelőzésében.
Alacsony zsírtartalmú.
Egyes vegyületei segítik a női szervezetben az ösztrogén jobb hasznosulását.
Támogatja a szervezet méregtelenítési folyamatait.
Jó forrása a mangánnak-, vasnak-káliumnak-, kalciumnak-, magnéziumnak-, foszfornak-és molibdénnek.
Segít a szervezetnek, hogy elkerülje a krónikus, túlzott gyulladásokat.
A kelbimbó kiváló K-vitamin és omega-3 zsírsav forrás, így a magas vérnyomás leküzdésében is jó kiegészítő lehet..
Kétszer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs.
A kelbimbó magas folsavtartalma, amely elősegíti a megtermékenyülést, és csökkenti a vetélés és a születési rendellenességek kockázatát is.
Segít megszüntetni a székrekedést.
A pajzsmirigy működésére is pozitívan hat.
Anti-diabetikus és anti-mikrobiális tulajdonságú.
Támogatja a szem egészségét.
Ha valaki vérhígítót szed, fontos, hogy hirtelen ne változtasson úgy az étrendjén, hogy a K-vitamin-bevitele nagyban csökkenjen vagy nőjön, mivel e vitaminnak fontos szerepe van a véralvadásban. Így a kelbimbó fogyasztásával óvatosnak kell lenniük azoknak, akik ilyen gyógyszereket szednek.
Szerző: Udvari Fanni
Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.
Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.
Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.