Menü

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

Erre most magam is legyintek első körben, hogy nekem még a lassú fogyás se sikerül, úgy, ahogy szeretném, de tény, hogy nem egyszer láttam igazán látványos, nagy fogyásokat, mindössze néhány hónap leforgásán belül. Az eredmény, nekem nem esztétikus, s nem tetszetős, ami viszont ennél is fontosabb: nem is tesz jót az egészségünknek.

A nagyobb súlyleadások hirtelenségét nem tudja követni a bőr, ha viszonylag rövid idő alatt dobjuk le azt a 20-30 kilót, akkor megnyúlik, megereszkedik, a karokon megmarad „az integető izom”, a combokon narancsbőr, a has lóg, a bőr megnyúlttá válik. Farmeron keresztül is látszik, hogy ki az, aki lassan fogyott és sportolással erősítette idomait, sportos vonalakkal büszkélkedhet, igaz lassú fogyással, s ki az, aki zsíros, narancsbőrös és petyhüdt lett, viszont gyorsan dobta le a kilóit, s erre még rendkívül büszke is. Melyik éri meg jobban?

Azt szoktam mondani, hogy azt a plusz 5-10-15-20 kilót sem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen. Lehet, hogy olykor úgy érezzük, megy ez nekünk, elkap a sportolási hév, egyre többet és keményebben edzünk, bejönnek az étrendek, az étkezést helyettesítő shakek, a diétás kaják… pillanatok alatt olvadnak a kilók, azonban minél gyorsabban túladnánk a súlyfeleslegünkön, jusson eszünkbe, hogy ezt a testünk igencsak másképp gondolja. Borzasztóan megviseli a gyors fogyás, ahelyett, hogy az elegendő alvásra, folyadékfogyasztásra, megfelelő étkezése, vitaminokra, sportra koncentrálnánk, egyoldalú diétákat követünk és gyors eredményeket ígérő fogyókúrák után kapkodunk, mert a kolleganőnk egyik barátnőjének is mennyire bevált, biztos nekünk is az kell. De nem az kell.

A kampányszerű fogyózást hagyjuk, foglalkozzunk az ésszerű diétákkal, s ha mellé súlyzót ragadunk, nem kell plasztikai sebészhez fordulnunk a megereszkedett bőrrel, amit már csak a szike tud eltüntetni borsos áron. Helyette építsünk izmot a fogyó kilók helyett!

Lehet segíteni a folyamatot étrend kiegészítőkkel, barátunk a kollagén, s egy kondibérlet is sokat segít, feltéve, ha néha el is megyünk vele a terembe. A kollagén egy engedhetetlen természetes fehérje, amely elasztin része segíti, hogy a bőr rugalmas, feszes legyen. Nagyban segít a terhesség, vagy a fogyás után megnyúlt bőr és striák eltüntetésében.

A hirtelen fogyás más okból is kerülendő, hiszen veszélye például a menstruáció kimaradása.

Elég túlzásba vinni a fogyókúrát, s a menstruáció máris rendszertelenné válik, vagy kimarad, elmarad. Ennek oka a koplalás, semmi más. A menstruáció elmaradását akkor sem szabad félvállról venni, ha éppen nem szeretnénk gyermeket, hiszen életre szóló hormonzavarokról beszélünk. Sokszor gondolkozunk a végletekben is, s a ketogén, paleo „zsírt hússal” tábor mellett éppúgy jelen van a zsírbevitelt drasztikusan lecsökkentő csoport is, utóbbi következménye pedig az, hogy a szervezet az epe meghajtásához szükséges tápanyagokhoz sem jut hozzá, innen pedig egyenes út vezet az epekő megjelenéséhez. A gyors fogyással járó koplalást és egyoldalú étkezést, a mindehhez társuló kimerítő edzéseket pedig a pajzsmirigy bosszulja meg legjobban. Ezzel sokszor már későn szembesülünk.

Máris beszéltünk tehát megnyúlt bőrről, narancsbőrről, formátlan külsőről, méregdrága plasztikai sebészről, egészségtelen és egyoldalú koplalásról, menstruáció kimaradásáról, hormonális zavarokról, epeproblémákról, epekövekről, pajzsmirigybetegségekről és a sornak még nincs vége. Ez mind a gyors fogyás szupercsomaghoz jár. Csak ezt annyira nem reklámozzák.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?