Menü

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak. A leggyakrabban előforduló tünet a hátfájás. Ez érintheti a nyaki területet vagy a derekat is a tartástól függően. A jóga kifejezetten nagy segítség hátfájástól szenvedőknek, a fájdalom kezelésére és megelőzésére is használható. A következő gyakorlatok nemcsak a hátfájásra alkalmazhatók, hanem a menstruációs zavarok kezelésére is.

A cipész póz

Ülj le, hogy két talpad összeérjen, sarkaidat pedig húzd a gát felé. Combjaid tárd szét, hogy a térdek közelítsék vagy érintsék a talajt. Végezz nyugodt ki- és belégzéseket.

A hős póz

Feküdj hanyatt, húzd fel a lábaidat magad mellé, nyújtsd meg a combizmokat, Térdeid legyenek csípőszélességben, combjaid pedig párhuzamosak egymással. Ülj bele, engedd el a medencét. Lassan végezz ki- és belégzést.

Lefele-néző kutya póz

Ez egy nagyon egyszerű és ismert jógagyakorlat.

Helyezkedj négykézláb, majd emeld meg a térdeit és a feneked. Legyen egyenes mindkét lábad és a hát is. A lefele-néző kutyapóz így tud az egész testedre hatni. Figyelj a vállakra! Nyújtózz nyugodtan bele a pózba, vegyél mély levegőt, majd fújd ki.

A lefele-néző kutyapóz egy másik változata, amikor az egyik láb a levegőbe emelkedik. Ez fokozza az előbbi póz hatásait. Belégzéskor emeld el a talajtól a lábad, engedd nyúlni a csípőt.

A harcos póz

Állj széles terpeszbe, tedd mellső középtartásba karjaidat és fordítsd el a fejed az egyik irányába. Amerre a fejed fordult, azt a lábadat is tedd abba az irányba. Fontos, hogy a medence is oldalra nézzen. Két irányba nyújthatod a gerinced, fejtetővel felfelé, farokcsonttal lefelé. A harcospóz a gerinc mellett még a bokát, törzset és a csípőt is erősíti.

Az utolsó pózhoz feküdj hanyatt fekvésbe. Zárd össze lábaid, majd húzd magadhoz a térdeit, fejeddel érintsd meg őket. Ez a gyakorlat ellazítja a csípőt. (Terhesség vagy menstruáció alatt nem javasolt.)

A jógagyakorlatok mellett fontos a rendszeres testmozgás is. Hátfájás esetén a kiemelten javasolt a rendszeres úszás.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Miért tartsunk otthon ricinusolajat?

Miért fontos, hogy ricinusolaj mindig legyen otthon? Mert ezt az olajat már évezredek óta ismerik, elismerik és alkalmazzák különféle egészségügyi problémák kezelésére, de a szépségápolásban is használják, hiszen nagyon jót tesz a bőr és a haj egészségével.

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.