Menü

FOGadd meg, hogy rendesen fogat mosol

A helytelen fogápolás, a rossz fogak, egy rossz tömés, elhalt fog, a fogászati gócok betegségeket okozhatnak. A gyulladások olyan problémákat okozhatnak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, bőr- vagy akár szemproblémák. A góckutatás, a helyes fogápolási szokások kialakítása rendkívül fontos.

Magyarországon sajnos a szájhigiénés állapotok aggasztóak. Az ajánlott fogkrémfogyasztás (12 tubus/ fő évente) helyett Magyarországon csak 2-3 tubust használunk el, a magyarok szájából pedig átlagosan tíz fog hiányzik. Mindez megelőzhető lenne, ha legalább félévente elmennénk fogorvoshoz, odafigyelnénk a fogápolásra és nem várnánk meg a panaszokat, tüneteket. Gyakran hallani tévhiteket, melyek megalapozatlanok, de töretlenül fenntartják őket.

A gyerekek esetében óriási tévedés például azt gondolni, hogy a fogápolás a tejfogak esetében szükségtelen. Ezzel egyrészt tévhitben élnek, másrészt nem szoktatják rá a kicsiket a fogápolás fontosságára, ráadásul pont abban a korban mulasztják el, amikor ezt meg kellene alapozni.

A rossz fogsor örökölhető?

Kényelmes kifogás erre hivatkozni, s igen költséges hozzáállás, ha legyintünk és alapos fogápolási szokások gyakorlása helyett kijelentjük, hogy nekünk így is-úgy is rossz fogsorunk lesz, mert ezt örököltük és kész. Nem igazán helytálló ez a gondolkodás.

Elég a szájvíz, vagy a rágógumi? Ha te is ezt gondoltad eddig, akkor ideje elkezdeni az alapos fogmosást, fogtisztítást. A rágógumi nem elég, a szájvíz jó ötlet, de csak fogmosás és akár fogselyemhasználat utáni befejező mozzanatként.

A szájvíz kellemes leheletet biztosít, Ez igaz, ám ez a kellemes érzés nem azt jelenti, hogy tiszták is a fogaink. A fogakon képződő lepedéket csak fogkefe képes megfelelően megtisztítani.

A fogfehérítés ártalmatlan? Majdnem hanyatt esett a fogorvosom, mikor ezt a kérdést meghallotta tőlem, hiszen ez sem igaz. Nekem azt mondta: mindennek van kockázata, így a fogfehérítésnek is. A fogfehérítés kémiai folyamat, nem olyan tartós és megsértheti a fogzománcot.

Elég félévente fogkefét váltani. Nos, aki nem használja, annak biztosan. Aki használja, az kéthavonta vagy akár havonta is vehet egy új fogkefét, ugyanis erősen csökken egy idő után a tisztító hatása.

Sokan nem tudják, de a nyelvünket is meg kell tisztítani, méghozzá úgy, hogy óvatosan sikáljuk le a fogkefével. Némelyik fogkefének van egy kifejezetten erre a célra szolgáló, érdesebb felülete is, használjuk rendszeresen.

A helyes fogápolás tehát kisgyermekkorban kezdődik, méghozzá minél korábban és tudatosabban, következetesebben, annál jobb. Rendszeres fogászati szűrés mellett, naponta legalább kétszer alaposan meg kell tisztítani, a fogközöket fogselyemmel, s máris sokat tettünk fogaink épsége érdekében. A mérsékelt édességfogyasztás, dohányzás és alkoholfogyasztás, kávé, - és teaivás pedig elengedhetetlen, ha nem szeretnénk ápolatlan, elszíneződött, beteg fogakat.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.