Menü

Teszteld a mikródat!

Az biztos, hogy ha az ember beleássa magát a mikrohullámú sütő használatának előnyei és hátrányai című témába, vagy utánanéz a mikrohullámú sütő ártalmainak, elolvassa az erre vonatkozó cikkeket és tanulmányokat, teljesen tanácstalanná válhat a használatát illetően.

Létezik élet mikrohullámú sütő nélkül, azonban tény, hogy sokkal könnyebb a használatával elvégezni apróbb konyhai teendőket, olvasztásokat, melegítéseket. Tízből kilenc háztartásban biztosan megtalálható ez a kedvelt konyhai eszköz.

A mikró egy olyan konyhai eszköznek készült, amely mikrohullám segítségével melegíti fel a beletett ételt vagy folyadékot.

A modern mikrohullámú sütők elvileg biztonságosak ma már, azonban mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire veszélyesek ezek a készülékek, pláne, hogy bizonyos országokban jó ideje tilos mikrohullámú sütőket reklámozni.

A mikrohullámú sütők úgy melegítik fel az ételt, hogy az azt felépítő molekulákat rezgésre késztetik. A rezgés során a molekulák folyamatosan ütköznek egymással, a folyamat során pedig hő keletkezik. Ehhez sugárzás szükséges, a veszélyt pedig az jelentheti, ha ezek a hullámok a sütő nyílásain kijutnak a szabad térbe. Megnyugtató, hogy a mai modern mikrohullámú sütőknél az ilyen „szivárgásoknak” viszonylag kicsi az esélye, azonban bármennyire biztonságos is, lehetőleg ne ácsorogjunk a bekapcsolt készülék közvetlen közelében.

Hogy a mikrohullámú sütők enged-e ki magából sugárzást, egyszerű és gyors otthoni módszerrel ellenőrizhetjük. Ha a készülék jól szigetelt, akkor nem juthatnak be a rádióhullámok sem, ergo nincs térerő. A próbát úgy végezzük, hogy amikor a mikrosütő nincs üzem alatt, tegyük be a telefonunkat a mikrohullámú sütőbe, majd csukjuk be az ajtót. Ha a mobil hívásra megcsörren, az rossz jel, ugyanis ebben az esetben a mikró árnyékolása nem működik jól. A tesztet elvégzők között az eredmények vegyesek voltak és kiderült, hogy több tényező, például a mikrohullámú sütő kora is befolyásolhatja ezt a kísérletet.

A mikrohullámú sütőket a gyártók úgy alakították ki, hogy a mikrohullámok csak a bekapcsolt sütő terében legyenek jelen, s csak akkor, amikor a sütő ajtaja csukva van. A készülékek szivárgását mindig nemzetközi szabványok alapján tesztelik: nem érheti el a 0,005 wattot négyzetcentiméterenként a sütők külső felületétől számított 5cm-es távolságnál. A forgalomban kapható mikrohullámú sütők a szakértők szerint jóval a határérték alatt vannak, és nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre, más vélemények szerint károsak, a benne melegített étel "sugározni" kezd, s akadnak olyanok is, akik szerint rákkeltő hatása van, szívritmuszavart vagy fejfájást okoz. A pro és kontra érveknek azonban se vége, se hossza, mindenki maga döntse el használ-e háztartásában ilyen készüléket, vagy óvatosságból kerüli. Megfontolandó.

Talán megnyugtató hír, hogy azért az sincs annyira közvetlen veszélyben az sem, akinek megcsörren a mikróba helyezett telefonja, mert nem kell számolni túl intenzív a sugárzással. Azonban az Egészségügyi Világszervezet vonatkozó tanácsai szerint csak a jól szigetelt készülék garancia az egészségügyileg teljesen biztonságos használatra. Az én mobiltelefonom mindenesetre sajnos megszólalt a mikróban.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.