Amit nem érdemes boltban venni
- Dátum: 2019.10.19., 13:13
- Martinka Dia
- adalékanyag, átcímkézett, beszerez, bevásárlóközpont, bolt, chips, csomagolás, csomagolt, cukros, drága, egészséges, egészségtelen, életmentő, éretlen, fizet, friss, instant, kalóriabomba, káros, készételek, mesterséges aroma, mikró, napérlelte, öntet, pácolt hús, rákkeltő, romlott, szendvics, szennyezett, szupermarket, tartósítószer, termék, transzzsírsav, vásárol, zsíros
Ma már bármit megvehetünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, azonban van néhány termék, amit nem érdemes a boltokból beszerezni.
Anyukám mindig óva intett engem a csomagolt, fűszerezett, bepácolt húsoktól. Sajnos nem egyszer hallottunk már olyanról, hogy a boltok átcímkézett, sós, ecetes vízzel kezelt romlott, vagy legalábbis nem friss húst árultak. A húst leginkább a hentes pultnál érdemes beszerezni frissen! Ezek után jól gondoljuk meg, mielőtt betennénk a kosárba a pácolt, akciós húskészítményt!
Nem pártolom a bolti önteteket sem. Végtelenül egészségtelenek, károsak, zsírosak, cukrosak, óriási kalóriatartalommal bírnak. Sokkal jobb és higgyék el egyszerűbb is, ha otthon készítjük el a mártásokat, önteteket. Mennyivel egészségesebbek! Megdöbbentő, hogy sokan vásárolják őket meg mégis drágán, mikor egy kis joghurtból, olívaolajból, majonézből és pár fűszerből könnyen el lehet készíteni őket házilag.
Ugyanez vonatkozik a mikrózható készételekre is, ki tudja, mennyi adalékanyag van bennük, a mikrózás ártalmairól pedig hosszan lehetne vitatkozni.
A zölden útjára indult, de „éretten” boltokba érkezett banánokat, s egyéb gyümölcsöket sem épp a nap érlelte. A januárban boltokba került epret sose venném meg. Nem úgy, mint anyukám, az unokáinak megveszi januárban is, hiába próbálom lebeszélni, aztán otthon csodálkozunk, hogy vízízű, nem édes és horror ára volt. Egy aggasztó EU-s felmérés szerint „a fejes saláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a retek, az eper, az alma és a szőlő, a citrom valamint a grapefruit héja és a banán tartozik a leggyakrabban szennyezett növények közé” – olvasom kicsit ijedten. Elgondolkodtató.
Nemcsak drágábbak, de károsak is sokszor, ezért jobban járunk, ha nem vásárolunk boltokban chipset, hiába a gusztusos csomagolás, valójában tápanyagszegény ellenséget takar: egy zacskó chips rengeteg rákkeltő transzzsírsavat tartalmaz! A tartósítószerekkel és ízfokozókkal felturbózott sós ropogtatnivalókat tartsuk távol a gyerekeinktől, inkább készítsünk otthon házilag chipset vékonyra szelt krumpliból, vagy cseréljük le egy zacskó mogyoróra, mandulára, köles golyóra a zacskós, zsíros retteneteket.
Sokszor életmentő dolog csomagolt bolti szendvicset venni és a gyerek kezébe adni iskolába mene tízórai gyanánt, ám tudni kell, hogy ha egy előre elkészített szendvicset veszünk, akkor nemcsak a csomagolás miatt fizetünk többet, de fizetünk sóért, zsírért és szükségtelen adalékanyagokért is. Miért vennénk, ha otthon is elkészíthetjük egészségesen, olcsóbban?
Az instant tea számomra közellenség. A férjem mindig hoz, bár szerencsére az utóbbi időben nem vásárolt már sűrűn ilyet, de mikor a gyerek kiborította, rájöttem, hogy miért ragadt napokig. Az egész semmi más, csak tömény cukor, mesterséges aromák és tartósítószerek keveréke. Sokkal olcsóbb és egészségesebb egy korsó valódi teát elkészíteni és a hűtőben tárolni.
A cikket ezzel kezdtem, de csak ismételni tudom magam. Ma már bármit megvehetnünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, de higgyék el, nagyon sok termék van, amit nem szabad a boltokból beszerezni.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.