Menü

Amit nem érdemes boltban venni

Ma már bármit megvehetünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, azonban van néhány termék, amit nem érdemes a boltokból beszerezni.

Anyukám mindig óva intett engem a csomagolt, fűszerezett, bepácolt húsoktól. Sajnos nem egyszer hallottunk már olyanról, hogy a boltok átcímkézett, sós, ecetes vízzel kezelt romlott, vagy legalábbis nem friss húst árultak. A húst leginkább a hentes pultnál érdemes beszerezni frissen! Ezek után jól gondoljuk meg, mielőtt betennénk a kosárba a pácolt, akciós húskészítményt!

Nem pártolom a bolti önteteket sem. Végtelenül egészségtelenek, károsak, zsírosak, cukrosak, óriási kalóriatartalommal bírnak. Sokkal jobb és higgyék el egyszerűbb is, ha otthon készítjük el a mártásokat, önteteket. Mennyivel egészségesebbek! Megdöbbentő, hogy sokan vásárolják őket meg mégis drágán, mikor egy kis joghurtból, olívaolajból, majonézből és pár fűszerből könnyen el lehet készíteni őket házilag.

Ugyanez vonatkozik a mikrózható készételekre is, ki tudja, mennyi adalékanyag van bennük, a mikrózás ártalmairól pedig hosszan lehetne vitatkozni.

A zölden útjára indult, de „éretten” boltokba érkezett banánokat, s egyéb gyümölcsöket sem épp a nap érlelte. A januárban boltokba került epret sose venném meg. Nem úgy, mint anyukám, az unokáinak megveszi januárban is, hiába próbálom lebeszélni, aztán otthon csodálkozunk, hogy vízízű, nem édes és horror ára volt. Egy aggasztó EU-s felmérés szerint „a fejes saláta, a paprika, a paradicsom, az uborka, a retek, az eper, az alma és a szőlő, a citrom valamint a grapefruit héja és a banán tartozik a leggyakrabban szennyezett növények közé” – olvasom kicsit ijedten. Elgondolkodtató.

Nemcsak drágábbak, de károsak is sokszor, ezért jobban járunk, ha nem vásárolunk boltokban chipset, hiába a gusztusos csomagolás, valójában tápanyagszegény ellenséget takar: egy zacskó chips rengeteg rákkeltő transzzsírsavat tartalmaz! A tartósítószerekkel és ízfokozókkal felturbózott sós ropogtatnivalókat tartsuk távol a gyerekeinktől, inkább készítsünk otthon házilag chipset vékonyra szelt krumpliból, vagy cseréljük le egy zacskó mogyoróra, mandulára, köles golyóra a zacskós, zsíros retteneteket.

Sokszor életmentő dolog csomagolt bolti szendvicset venni és a gyerek kezébe adni iskolába mene tízórai gyanánt, ám tudni kell, hogy ha egy előre elkészített szendvicset veszünk, akkor nemcsak a csomagolás miatt fizetünk többet, de fizetünk sóért, zsírért és szükségtelen adalékanyagokért is. Miért vennénk, ha otthon is elkészíthetjük egészségesen, olcsóbban?

Az instant tea számomra közellenség. A férjem mindig hoz, bár szerencsére az utóbbi időben nem vásárolt már sűrűn ilyet, de mikor a gyerek kiborította, rájöttem, hogy miért ragadt napokig. Az egész semmi más, csak tömény cukor, mesterséges aromák és tartósítószerek keveréke. Sokkal olcsóbb és egészségesebb egy korsó valódi teát elkészíteni és a hűtőben tárolni.

A cikket ezzel kezdtem, de csak ismételni tudom magam. Ma már bármit megvehetnünk a bevásárlóközpontokban, szupermarketekben, de higgyék el, nagyon sok termék van, amit nem szabad a boltokból beszerezni.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?