Menü

Három recept szilvával

Október közepére elérkezett az igazi ősz, ami egyet jelent a színpompában úszó természettel és a rengeteg ízletes őszi gyümölccsel. A következő három recept az őszi gyümölcsök királynőjének, a szilvának különböző felhasználásához kapcsolódnak.

Vaníliás fahéjas szilvakrém leves

Az első recept egy hideg krémleves, ami talán kicsit idegen az őszi hangulatunktól, de az ízvilága annál érdekesebb és gazdagabb!

Hozzávalói:

fél tasak vaníliás pudingpor

5 dl víz

200 ml főzőtejszín

1 kávéskanál fahéj

1,5 evőkanál nádcukor

1 közepes darab alma

7 közepes darab szilva

Első lépésként hámozzuk meg az almát, majd a szilvákkal együtt vágjuk fel kisebb darabokra, hogy megpuhuljanak. Pakoljuk egy edénybe és tegyük hozzá a víz, a nádcukrot és a fahéjat, majd forraljuk fel. Keverjük össze a pudingport, a tejszínt és a vaníliás cukrot, majd amikor forr a víz, adjuk hozzá a készülő leveshez.

Az elkészült levest először hűtsük le, majd ha teljesen kihűlt tálalhatjuk is! A díszítésnél legyünk kreatívak, dobjuk fel még szilvával és más bogyós gyümölcsökkel is!

Morzsás-szilvás lepény

Egy igazi egyszerű, mégis nagyszerű desszert-recept, amit szinte minden alkalomra elkészíthetünk.

Hozzávalói:

300 g finomliszt

175 g cukor

4 evőkanál margarin

60 dkg szilva

4 evőkanál cukor

őrölt szerecsendió és fahéj

A gyümölcsöt megtisztítjuk és kimagozzuk, majd kockákra szeleteljük és megszórjuk a négy evőkanál cukorral, a fahéjjal és szerecsendióval ízlés szerint és állni hagyjuk.

Egy másik tálba szitáljuk a lisztet és a cukrot és a hideg margarint kockára szelve adjuk hozzá. A zsemlemorzsa állag eléréséig morzsoljuk a tésztát, fontos, nem kell összeállnia!

A morzsát a lecukrozott és a sütőedény aljába tett szilvára szórjuk, majd 180 fokos, előmelegített sütőben sütjük meg.

Szilvás gombóc

A harmadik recept igazi klasszikus, mindenki kedvence. Így készítheted el egyszerűen a szilvás gombócot!

Hozzávalók:

4dl víz

1 csipet só

4 evőkanál olaj

1 evőkanál porcukor

25 dekagramm liszt

1 darab tojás

8 db szilva

cukor

fahéj

zsemlemorzsa

olaj

A megtisztított, félbe vágott, magtalan szilvákat egy tálba tesszük megszórjuk őket cukorral és fahéjjal és pihenni hagyjuk.

Ezután a zsemlemorzsát kis olajon megpirítjuk és ezt is félretesszük.

Vizet forralunk, amihez olajat, sót, cukrot adunk, és hozzáadjuk a lisztet, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, hogy ne legyen csomós.

A csomómentes masszát leemeljük a tűzről, beleütjük a tojást, amit szintén gyors mozdulatokkal elkeverünk. Hűlni hagyjuk, majd ha már kellően kihűlt, kis gombócokat formázunk, amiket kilapítunk, belehelyezünk egy fél szilvát és beburkoljuk a tésztával.

Forrásban lévő vízbe tesszük a gombócokat, amint a víz felszínére jöttek kivesszük őket és a pirított zsemlemorzsára téve porcukorral tálaljuk.

Sipos Zsófia

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.