Menü

Pattanásos bőr ellenszerei

A pattanások akkor jelennek meg, amikor a bőr felszínén található faggyúmirigyek valamiért blokkolódnak. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben túl nagy mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne.

Citrom

Friss és szép lesz a bőröd, ha hetente egyszer (többször nem kell!) egy félbevágott citrommal átdörzsölöd. Nemcsak a pattanásokat űzi el, hanem a pattanások után maradt barnás foltokat is eltünteti.

Teafaolaj

Ez egy nagyon erős természetes gyógyír antibakteriális hatásának köszönhetően. Vigyázz, hogy olyan olajat használj, ami 100% tisztaságú. Pár cseppet hígíts fel egy kevéske vízzel, majd ebbe márts egy vattapamacsot és tedd a pattanásodra! Nagyon gyorsan leszárítja, és az illata is frissítő.

Fekete bors és aludttej

Végy egy evőkanál fekete borsot, és keverd össze aludttejjel. Kend a pattanásos területre, majd hagyd megszáradni. 5-7 perc után mosd le. Hatékony módszer a mitesszerek ellen.

Zabliszt és joghurt

Keverj össze egy tálban 2 evőkanál zablisztet, 3 evőkanál joghurtot, adj hozzá egy evőkanál citromlevet, és egy teáskanál olívaolajat. Mosd meg a kezeid, majd kend be vele az egész arcod. Hagyd hatni 5-7 percig, majd öblítsd le hideg vízzel. Kiválóan eltünteti a mitesszereket.

Paradicsomlé

Normális esetben a zsíros bőr együtt jár a pattanással. Amennyiben száraz a bőröd, és pattanások jelennek meg rajta, íme az ideális kezelés. Végy egy kevés paradicsomot és készíts belőle pürét, majd fagyaszd le (például jégkocka tartóban). Tartsd őket fagyasztóban, majd a nap folyamán többször finoman dörzsölgesd velük az arcod. Ismételd ezt minden nap, így hatékonyan küzdhetsz a pattanások ellen.

Teafilter

Áztass ki 2 tea filtert meleg vízben. A nedves filtereket nyomd kétszer-háromszor a pattanásaidra, majd hagyd őket megszáradni. Kis idő múlva öblítsd le.

Korlátozd a tejtermékek fogyasztását!

Tanulmányok igazolják, hogy a túl sok tejtermék fogyasztása gyorsítja a faggyúmirigy-termelődést. Nem mindegy tehát, hogy miből mennyit eszel vagy iszol.

Csökkentsd a cukorbevitelt!

A cukorevést korlátozd egy héten egy alkalomra. Persze gyümölcs formájában, mint amilyen a dinnye, vagy a különféle bogyós termések, nyugodtan eheted, de egyébként nem. A cukor ugyanis az egyik fő bűnös abban, hogy megemeli az inzulin termelődését. Tehát, tartsd a cukrot a polcon, és csak egyszer egy héten egyél belőle, de akkor se túl sokat.

A nyers krumpli szintén hatásos

Mosd és pucold meg, vágd félbe, majd dörzsöld át vele a bőrt, és nyomd pár percre a pattanásra. Hagyd megszáradni az arcodat, és csak jóval később mosd le.

Ha van otthon banán, ki ne dobd a héját! Inkább dörzsöld meg vele jól a pattanást, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és ezeknek köszönhetően segíti a bőr regenerálódását és a pötty eltüntetését.

Szellős öltözék

Ha a pattanások a ruhával fedett területeken jelentkeznek, például a háton, a mellkason, a vállon, ajánlatos jól szellőző, nem műszálas ruhadarabokat viselni!

Olívaolaj

A hegesedések gyógyítására használj olívaolajat. Biztos furának tartod, hogy pont az olaj tudna bármilyen módon segíteni a pattanások ellen, de az olívaolaj megfiatalítja, szárítja és gyógyítja a bőrt, így megelőzi a pattanásosodást. Kenj a bőrödre egy sós-olivaolajas mixet, majd öblítsd le melegvízzel.

Fura de hatásos: tojásfehérje

Oké, elsőre lehet, hogy kicsit szokatlannak tűnik, de hidd el, nem bánod meg, ha kipróbálod! Csak annyi a dolgod, hogy leválasztod róla a sárgáját, aztán felvered egy picit, és rákened a pofidra, majd rajtahagyod 15-20 percig. Az eredmény már ezután látványos lesz, egy nap után pedig a pattanásokat sehol sem találod majd!

Gyömbér

A gyömbérben található shaogal és gingerol hatékony gyulladásgátló, valamint antioxidáns. Pattanások ellen a gyömbérből készített lemosó teát alkalmazzuk. Nyugtatja a bőrt, gyorsítja a gyógyulást, a gyulladt aknék megszüntetésére is alkalmas.

Szőlőmagolaj

bővelkedik antioxidánsokban, ráadásul antimikrobiális hatású, ezért a szőlőmagolaj rendkívül hatékony pattanás elleni szer. A benne található linolsav különösen a gyulladt pattanások kezelésében segíthet. További előnye, hogy ösztönzi a kollagén- és az elasztin termelődését, így a bőrt is feszesíti, valamint kitisztítja az eltömődött pórusokat. Ne ijedjünk meg a szőlőmagolajtól, ugyanis könnyen és nyom nélkül felszívódik, miközben nagyszerűen hidratálja a száraz bőrt, illetve zsírosodás esetén mérsékli a faggyútermelést.

A mérsékelt napfény és friss levegő kedvezően hat a pattanásokra, kifejezetten napoztatni vagy szoláriumoztatni azonban nem szabad.

Szerző:Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?