Menü

Lakótárs-etikett frissen költözőknek

Ahogyan beteszed a lábad abba a lakásba/szobába, amit ezentúl megosztasz valakivel, olyan bűvös világ határain lépsz át, amelyet csak azok érthetnek, akik hasonló helyzetben vannak. Ha idegen az illető, akinek a szennyese a tiéd mellé kerül ezentúl, az még bonyolultabbá teszi a helyzetet. De ne hidd, hogy az ismerősök mellett lakás sokkal könnyebb. Minden egy nagy kompromisszum, amelyben hiába kedveznek neked, úgyis vesztesnek fogod érezni magad. Kivéve akkor, ha már az elejétől helyén kezeled a dolgokat.

Állítsatok fel közös szabályokat, melynek mindketten eleget tudtok tenni. Ne várj el a lakótársadtól lehetetlent, de te se kötelezd magad olyanra, amit csak nagyon nagy erőfeszítések és lemondások árán tudsz betartani! Ne főzz minden nap, ha nincs rá időd, ne vásárolj be a másik helyett, ha magadnak is nehéz, és ne mondd azt, hogy későn kelsz, ha korán reggel dolgod van! Egyszerű a dolog, játssz nyílt lapokkal! Pontosan számolj be arról, hogy te mit tudsz nyújtani a másik felé, és pontosan írd körül azt, hogy mi az, amiben segíteni tudod az ő mindennapjait. Ugyanerre kérd meg őt is, és ha lehetetlen helyzettel találjátok szembe magatokat, próbáljátok közösen megoldani. Ha nem sikerül, legalább tudjátok, és kisebb az esély rá, hogy gyakori konfliktusforrás lesz.

Légy tekintettel arra, hogy ez nemcsak a te élettered. Akárhányan is vagytok egy fedél alatt, mindenkinek tennie kell a jó viszonyért. Nem szabad a társaidat kellemetlen helyzetbe hozni, mert ez csak bosszút és konfliktust vonz magával. Inkább próbáld meg kitapasztalni, mi az, amivel a kedvében járhatsz a többieknek, és mi az, amiben egy kicsit te is kérhetsz valami pluszt.

Ne teregesd ki soha a lakótársak titkait másoknak! Természetes, hogy akaratlanul is többet tudtok meg egymásról, ha együtt laktok. De ez nem jelenti azt, hogy visszaélhetsz azokkal az információkkal, melyet ez a közös tér szolgáltat neked. Sem a másik alvási szokásait, sem egészségügyi problémáit nem etikus felemlegetni, főképp nem másoknak. Ha pedig veled teszik meg, rögtön szólj, hogy ez helytelen és neked rosszul esik. Az egyenesség és a szolidaritás elengedhetetlen egy ilyen érzékeny kapcsolatban.

Ne adj okot bizalmatlanságra és ne is bizalmatlankodj! A bizalommal való visszaélés és a bizalom hiánya teljesen megöl egy kapcsolatot, ha pedig együtt laktok, ennek még nagyobb a tétje. Ne provokáld ki a másikból a titkait, ne vedd el a holmiját, tartsd tiszteletben a magánszféráját, és ugyanezt várd el tőle is! És csak akkor indíts ilyen témájú vitát, ha teljesen biztos vagy benne, hogy megsértettek vagy megkárosítottak. Mindenféle gyanúsítgatás tönkreteszi a jó emberi viszonyt, de még a tűrhetőt is.

A közös lakás/szoba kényes pontja az emberi kapcsolatoknak, ezért sok engedményt kell tennünk a békesség és a nyugalom érdekében. Azonban virágzó barátságokhoz juttathat minket, ha képesek vagyunk túljutni a nehézségeken.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.