Menü

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.

Az egyik leggyakrabban körbejárt témáról van szó, amiben szakemberek és pszichológusok mondják el állandóan, nyugodtan mondhatom, releváns véleményüket. Hiszen egy gyermeknek nemcsak a profi, de talán még az amatőr sportolói álmát is el tudja venni, nem pusztán egy rossz edző, hanem egy túlságosan akaratos, a gyermekét talán nagyon is szerető, mindentől óvó, de talán éppen ezért rátelepedő vagy agresszív szülő.

A két fél közötti vitát minden esetben a háromszög egyetlen “ártatlan” tagja, a gyermek szenvedi meg. Szinte az összes sportágban tehát odafigyelnek erre a szükséges aspektusra. Jelesül, a szülő nem edző, sem mérkőzés közben, sem azon kívül. Van sportág, ahol kimagaslóan jellemző a szülők jelenléte. Labdarúgó pályákon például sok kirívó esetet találunk. Jégkorongban érdekes a helyzet: A honi jéghoki felemelkedése a múlt évtizedben indult el, és azóta is jellemző, hogy a Magyarországon rengetegen kezdenek el ezzel a sportággal foglalkozni, tehát az alapoknál nagyon sok a gyermek. Ez hátulütője is a sportágnak, de ez egy teljesen más írásnak a témája.

Az utánpótlás bajnokságok, egészen a szuperminitől (8 év alattiak) az U20-asokig egészen hamar elindul, és eltart a szezon végéig. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől áprilisig szinte mindig vannak utánpótlás meccsek. Éppen ezért a jégkorong az a sport, amely, nemzetközi mintákat alapul véve, már a korai magyarországi felfutás időszakában komoly szabályrendszert írt elő egyrészt az edzők részére, másrészt az edző és a szülő együttműködését tekintve.

Másrészt ez azért is fontos, mert a jégkorong költséges sportnak számít, ahol a szülőknek különösen nagy áldozatot kell hozni ahhoz, hogy a gyermek adózhasson e sportágnak. Magyarországon, amikor felismerték ennek a fontosságát, elsősorban kanadai mintára próbálták a szabályokat beállítani. 2018 januárjában pedig, ezen előzmények mentén, elkészült a Hokis Szülők Etikai Kódexe is. A szabályok univerzálisak, a termék viszont már magyar. az edzőknek pedig természetesen folyamatosan meg kell felelni a szabályoknak, akár kódexben, akár házi szabályzatban vannak azok rögzítve. Ennek természetesen egyik legfontosabb pontja a szülővel való kapcsolat.

Persze ismét hangsúlyozzuk, nem csak a jégkorongban fontos a szülő pozitív, támogató jelenléte és attitűdje. Vigyázzunk ilyen módon is gyermekeinkre, akár profi sportoló válik belőlük, akár nem.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Miért jógázzunk rendszeresen? Mit takar a nevető jóga?

A “jóga” szó a szanksztrit “Yuj” szóból származik, ami hozzáadást, egyesülést jelent. Energia, erő és szépség hozzáadása a szellemhez, testhez és lélekhez. A jóga valódi értelme nem más, mint az elme lecsendesítése a nyugalom és az önmegvalósítás eléréséhez.

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Kreatív hobbik a lelki egyensúly megőrzéséért

Sokszor nem is vagyunk tisztában vele, mennyire fontos, hogy legyen egy kreatív hobbink! Azon kívül, hogy ez a mindennapokban kellemes kikapcsolódást nyújt, segít fejleszteni különböző készségeinket és fenntartja a lelki egyensúlyt.