Menü

Fáradtság 8 óra alvás után

Nem attól válik valaki kipihenté, hogy kipipálhatja a 8 órát, sokkal többet számít, hogy mindig ugyanakkor keljen fel reggel. A legtöbb ember nem is tudja, hogy a felkelés időpontja befolyásolja a leginkább, hogy mikor lesz képes nyugovóra térni a szervezete éjszaka. Amikor a hajnali fényeket érzékelni kezdi a testünk, az agyunk kikapcsolja a melatonin termelést és ez a mozzanat határozza meg a 24 órás biológiai óránkat.

Alvási szokás a régmúltban

Az alvás emberemlékezet óta túlnyomórészt kétfázisos volt. Az emberek két részletben aludtak 4-4 órát, a két szakasz között akár egy óránál több időt is ébren töltve. Ezalatt egyesek az ágyban maradtak, imádkoztak, az álmaikon elmélkedtek, vagy házastársukkal beszélgettek. Mások felkeltek, elvégezték munkájukat vagy akár szomszédjukat is meglátogatták mielőtt újra lefeküdtek. A 19. század folyamán aztán fokozatosan eltűntek a szakaszokra oszló alvásra vonatkozó hivatkozások, és megjelent az álmatlanság fogalma. Tehát ha felébredünk az éjszaka közepén, nem kell megijedni, ez még nem álmatlanság, ez a normális alvás része. Az is lehet, hogy jobban járnánk, ha elfogadnánk elődeink alvási szokásait.

Érdekesség

Feljegyzések szerint Beethoven, Csajkovszkij vagy Victor Hugo akkor tudott a legjobban alkotni, ha 8 órát aludt, míg Einstein 10-11 órát szeretett aludni; ezzel szemben Margaret Thatcher, Napoleon, Thomas Edison vagy Michelangelo nem aludt többet napi 4-5 óránál.

Alvási apnoé

Gyakran megtörténhet, hogy valamilyen probléma miatt nem tudjuk kipihenni magunkat. Befolyásolhatja az alvást a kényelmetlen fekhely, egy betegség, vagy a stressz, az életkörülmények is, melyek nem hagynak nyugodni. Legelterjettebb az alvási apnoé szindróma. Ha a fáradtság mellett észrevesszük, hogy gyakran kell wc- re mennünk, hangosan horkolunk, illetve magas a vérnyomásunk, nagy a valószínűsége, hogy ebben szenvedünk. Alvási apnoé esetén a páciens légzése egy éjszaka alatt többször, akár ötvenszer is megáll, s nem vesz levegőt 10 másodpercig. Az ok: a légút nem áll ellen a befelé haladó levegőnek, megtörténik a felső légutak részleges vagy teljes elzáródása. Amikor az agy érzékeli az oxigén hiányát, az alvó hangosan horkant egyet, s újraindul a légzés. Ám az eset minden alkalommal felébreszti őt, anélkül, hogy ez tudatosulna.

A nem kielégítő alvást eredményező alvási apnoé nem csupán napközbeni fáradtságot okoz, hanem nagy terhet ró a keringési rendszerre, magas vérnyomást vált ki, befolyásolja a memóriát, mellesleg fejfájást is okozhat. Hogyha ezeket a tüneteket érzékeljük, akkor érdemes szakemberhez fordulni.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?