Menü

Harc a lassú anyagcsere ellen

Anyagcsere? Mi is az tulajdonképpen?

Mindent, amit megeszünk, fel kell dolgozni, meg kell emészteni, és el kell különíteni a felhasználhatót a felhasználhatatlantól. A hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat röviden anyagcserének vagy metabolizmusnak nevezzük. Az anyagcserének köszönhetően el vagyunk látva energiával (hő), ebből kifolyólag fel tudnak épülni a testünket alkotó anyagok (növekedés, gyarapodás, regenerálódás), illetve képesek vagyunk a testfunkciók megtartására.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet számára, mivel segít megszabadulni a káros anyagoktól, és segít a székrekedés megelőzésében is. Folyadékot nem csak víz és gyümölcslevek segítségével vihetünk be a szervezetbe, hanem a különböző lédús élelmiszerekkel is (zöldség, gyümölcs, leves...). Bizonyított, hogy a kávé is képes stimulálni az anyagcsere sebességét, ám önmagában, mint folyadék, nincs a szervezet segítségére, mivel elvonja a vizet a szervezettől, a dehidratáltság pedig lassítja az anyagcserét.

Emésztésserkentő ételek, tippek

A zöldségek közül kitűnő rostforrás a csicseriborsó, aminek 100 grammjában 17 gramm rost van, és a lencse, amiben 8 gramm van. Továbbá fogyassz minél több uborkát: magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet.

A kókusz minden formában hasznos: 100 gramm kókuszlisztben 39 gramm rost van, a kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, amiért kíméli az epét.

Mozogj minden nap és itt nem is kell edzőtermi testmozgásra gondolnod, nagyon sokat jelent, ha munkahelyedre besétálsz, vagy tömegközlekedsz autózás helyett. Lift helyett pedig használd a lépcsőt.A magas intenzitású edzés nemcsak a mozgás ideje alatt növeli az energiafelhasználást, hanem akár 24 órával később, nyugalmi helyzetben is. Ez óriási előny az enyhe vagy közepes igénybevétellel járó sportokhoz képest.
Régóta alkalmazott gyógyító növény a gyömbér, amely kiváló például hányinger ellen, és serkenti az emésztést. De segít például a fogyásban, és hasfájás ellen is használható.

A probiotikus hatású táplálékok remek hatással vannak az emésztésre. A kefir és a joghurt segíti a belekben található, emésztésért felelős baktériumok munkáját.
Legalább 3-4 óránként enned kell valamit ahhoz, hogy felpörögjön az anyagcseréd. De korántsem mindegy, mit! Válassz fehérjében, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag falatokat!

A koffein rövidtávon növeli az úgynevezett metabolikus rátát, tehát az anyagcsere hatásfokát. Napi egy-két csészényi fekete tehát jó hatással van az egészséges felnőtt szervezetre. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása nagymértékben fokozhatja anyagcseréjét. Válasz magas tápanyagtartalmú élelmiszereket.

Szerző: Udvari Fanni

Ezeket próbáld ki a szúnyogcsípésekre

Mind minden évben, idén is eljött a szúnyogok ideje a hirtelen meleggel, kellemetlen csípésükre van pár házipraktikánk.

Tavaszi megújulás – kívül és belül

A tél után a tavasz olyan, mint egy mély lélegzetvétel: friss, üde, és tele van lehetőséggel. A természet új ruhát ölt, zöldbe borulnak a fák, virágba borul a világ, és ezzel együtt mi is új energiákat érzünk magunkban. De vajon tudatosan is megéljük ezt a megújulást?

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.