Menü

Harc a lassú anyagcsere ellen

Anyagcsere? Mi is az tulajdonképpen?

Mindent, amit megeszünk, fel kell dolgozni, meg kell emészteni, és el kell különíteni a felhasználhatót a felhasználhatatlantól. A hasznos anyagoknak el kell jutniuk testünk minden egyes sejtjébe, míg a szükségtelen anyagoknak a lehető leggyorsabban el kell távozniuk. Ezeket a folyamatokat röviden anyagcserének vagy metabolizmusnak nevezzük. Az anyagcserének köszönhetően el vagyunk látva energiával (hő), ebből kifolyólag fel tudnak épülni a testünket alkotó anyagok (növekedés, gyarapodás, regenerálódás), illetve képesek vagyunk a testfunkciók megtartására.

A megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen a szervezet számára, mivel segít megszabadulni a káros anyagoktól, és segít a székrekedés megelőzésében is. Folyadékot nem csak víz és gyümölcslevek segítségével vihetünk be a szervezetbe, hanem a különböző lédús élelmiszerekkel is (zöldség, gyümölcs, leves...). Bizonyított, hogy a kávé is képes stimulálni az anyagcsere sebességét, ám önmagában, mint folyadék, nincs a szervezet segítségére, mivel elvonja a vizet a szervezettől, a dehidratáltság pedig lassítja az anyagcserét.

Emésztésserkentő ételek, tippek

A zöldségek közül kitűnő rostforrás a csicseriborsó, aminek 100 grammjában 17 gramm rost van, és a lencse, amiben 8 gramm van. Továbbá fogyassz minél több uborkát: magas víz- és alacsony kalóriatartalmának köszönhetően az uborka alapzöldség a fogyni vágyóknak. 90 százaléka víz, így abban az esetben is nagy hasznát veheted, ha nehezedre esik meginni az ajánlott napi minimum 2 liter vizet.

A kókusz minden formában hasznos: 100 gramm kókuszlisztben 39 gramm rost van, a kókuszzsír közepes lánchosszúságú zsírsavakat tartalmaz, amiért kíméli az epét.

Mozogj minden nap és itt nem is kell edzőtermi testmozgásra gondolnod, nagyon sokat jelent, ha munkahelyedre besétálsz, vagy tömegközlekedsz autózás helyett. Lift helyett pedig használd a lépcsőt.A magas intenzitású edzés nemcsak a mozgás ideje alatt növeli az energiafelhasználást, hanem akár 24 órával később, nyugalmi helyzetben is. Ez óriási előny az enyhe vagy közepes igénybevétellel járó sportokhoz képest.
Régóta alkalmazott gyógyító növény a gyömbér, amely kiváló például hányinger ellen, és serkenti az emésztést. De segít például a fogyásban, és hasfájás ellen is használható.

A probiotikus hatású táplálékok remek hatással vannak az emésztésre. A kefir és a joghurt segíti a belekben található, emésztésért felelős baktériumok munkáját.
Legalább 3-4 óránként enned kell valamit ahhoz, hogy felpörögjön az anyagcseréd. De korántsem mindegy, mit! Válassz fehérjében, rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag falatokat!

A koffein rövidtávon növeli az úgynevezett metabolikus rátát, tehát az anyagcsere hatásfokát. Napi egy-két csészényi fekete tehát jó hatással van az egészséges felnőtt szervezetre. Az élelmiszerek tudatos kiválasztása nagymértékben fokozhatja anyagcseréjét. Válasz magas tápanyagtartalmú élelmiszereket.

Szerző: Udvari Fanni

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?