Menü

Ugye nem tennéd?

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, mennyire veszélyes autóvezetés közben mobilozni. Rettentően meggondolatlan és kockázatos döntés az autó kormányzása és a forgalom figyelése közben / helyett a telefont nyomkodni, még akkor is, ha csak egy rövid hívást szeretnénk elintézni, netán smst írni. Ne tegyük! Ha buszsofőrök vagyunk, akkor meg pláne.

Európa-szerte egyre több halálos balesetet okoznak telefonozó sofőrök, s a riasztó statisztika, a szomorú valóság nem riasztja el az autózás közben mobilozókat. Egy felmérésből kiderül, hogy tízből négyen használják telefonjukat vezetés közben, közülük öt ember pedig válaszol az üzeneteikre, bejegyzéseikre. Ha belegondolunk, hogy egy rövidebb üzenetet is pár másodperc alatt írunk meg, akkor nyilvánvaló, hogy több tíz métert is halad az autó úgy, hogy a sofőr nem az utat figyeli, de nagyobb sebességgel, például autópályán akár 200 méter is lehet ez a táv.

Nemcsak a vezetés közbeni telefonozás okoz tragédiákat, hanem a szelfizés is veszélyes lehet! Gondolták volna, hogy egyre többen halnak meg szelfikészítés közben? A szelfizés miatt elhunytak háromnegyede fiatal és a tragédiájukat az okozta, hogy túlzott kockázatot vállaltak szelfizés közben, így vízbe fulladtak, közlekedési balesetet szenvedtek, leestek valahonnan, vagy megégették magukat.

A legnagyobb baj az, hogy a közösségi oldalak 2016 körül bevezették az élő bejelentkezés funkciót, s azóta egyre több élőben, vezetés közben, vagy más egyéb veszélyes körülmények között közvetített halálos baleset történik.

A mobiltelefon-függőség köztudottan önmagában is rossz szokás. súlyos következményekkel járhat, de különösen kockázatos és veszélyes dolog autóvezetés vagy más egyéb rizikós körülmények között mobilozni.

Hiába van már mindenkinek okostelefonja és hiába a sok közösségi oldal, s hiába gondoljuk, hogy haladni kell a korral, az nem menő, ha felelőtlenül használjuk ezeket a technikai vívmányokat és divatos alkalmazásokat. A modern kor szokásai sem lehetnek magyarázatai annak, hogy saját és mások épségét veszélyeztetve használjuk ezeket a kütyüket. Az a nemfogadott hívás nem olyan fontos, hogy életekbe kerüljön és a pittyegő üzenet sem életbevágó, megvárja az embert akkor is, ha már biztonsággal meg tudja nézni a telefonját.

Vezetés közben pedig amúgy is egyszerre sokmindenre kell figyelnünk, nézni kell a tükröket, a sebességet, pásztázni a körülöttünk haladó forgalmat, az út széléről beugró állatokat, az előző szembejövőket, az utcán labdázó gyerekeket, ha közben még a telefonunkra érkező smsekre, hívásokra is figyelmet fordítunk, a reakcióidőnk jelentősen csökkenni fog. Az ilyen felelőtlen és figyelmetlen vezetés pedig olyan, mint a vakon vezetés. Pedig nem éri meg kockáztatni, hiszen egy tragédia a másodperc törtrésze alatt bekövetkezhet!

Sajnos döbbenetes dolgot olvastam a minap. Külföldön olyan bizarr megoldás született a mobillal közlekedő gyalogosok miatt, hogy a járdákon külön sávot alakítottak ki, a közlekedési lámpákat pedig a földre helyezték, ezzel megkönnyítve a telefonozás közbeni gyalogos közlekedést. Ez nagyon gáz.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Kánikula jön, mit tegyünk a melegfronti hatás ellen?

Még az egészséges szervezetet is megviseli az, ami a napokban jön, ám aki érzékeny a melegfronti hatásra, annak érdemes elolvasnia mai cikkünket.

Számos veszély leselkedhet a strandon, uszodában

Az úszás vitathatatlanul egészséges, azonban a strandon, úszómedencében lévő kórokozók fertőzéseket okozhatnak