Menü

Mi történik a pszichológusnál?

A pszichológusnál egyéni tanácsadás során két személy beszélget, de csak egyikük élete és jólléte van a középpontban. Saját magáról legfeljebb akkor beszél, ha az egyértelműen segítséget jelent a kliens számára. A pszichológus képzettségétől, tapasztalataitól függően saját módszerekkel dolgozik, nincs tehát két egyforma pszichológus és két egyforma segítés, minden szakember a saját tudása és szemléletmódja szerint, a személyiségét használva áll a kliensei jóllétének szolgálatában. A tanácsadás során a pszichológus a kliens belső folyamatainak csupán kísérője, segít meglátni olyan összefüggéseket, amelyeket belülről az adott élethelyzetben nehéz észrevenni. A szakember jelen van, a találkozás alatt a kliensre figyel, empatikus, olyan személy, akivel teljesen őszintén lehet beszélgetni és akivel való kapcsolat kialakulása nem cél, hanem eszköz.

Nem megy haza a klienssel, nincs ott, amikor a való életben helyt kell állni, de az ülések során támogatja, segíti őt, hogy személyisége gazdagodjon, és képes legyen hatékonyabban megküzdeni az élet során szembejövő akadályokkal. Ha készek vagyunk megélni a fájdalmat annak érdekében, hogy a változás végbemehessen, és később jól lehessünk, ha hajlandóak vagyunk és nem csupán másokat okolni az állapotunkért, akkor a pszichológus segíthet elindítani a folyamatot. Egy ülés hossza 50 perc, a pár és családterápiás ülések 90 percig tartanak. Az első beszélgetés hossza általában 60-70 perc. A szakembereket a teljes titoktartás, és a pszichológus etika szabályai vonatkoznak. Az első beszélgetést követően 3-4 találkozás kell a teljesebb kép kialakításához. Rövid terápiák esetében is szükség van általában 13-15 ülésre ahhoz, hogy stabil, tünetmentes állapotot eredményezzen.

Mivel érdemes szakemberhez fordulni?

- Például, ha nagyobb veszteséget éltél át vagy ha folyamatos stressz vesz körül, azt tapasztalod, hogy a közérzeted hosszabb ideje rossz, hangulatod nyomott, orvosi indok nélkül kellemetlen testi tüneteket érzel.Még a tünetek súlyosbodása előtt keress fel egy pszichológust.

- Képességeiben és önmagadban sem bízol.

- Megmagyarázhatatlan testi tüneteid vannak, betegnek érzed magad, de az orvosi kivizsgálások ellenére sem találják meg problémád okát.

- Nyomasztó gondolatoktól nem tudsz szabadulni, amelyek őrlődnek benned, spontán elsírod magad.

- Kapcsolataidat nem tudod helyesen kezelni és egyre sűrűsödnek a konfliktusok körülötted.

- Egy-két pohár ital segítségével tudsz csak kikapcsolódni, ellazulni esténként.

Ne várjuk meg, amíg a lelki probléma fizikális betegségekbe fordul, de ha ez már megtörtént, akkor se feledjük, hogy a test és a lélek együtt, egymást támogatva haladhat a teljes kiegyensúlyozottság és egészség felé!

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.